Pentru a doua oară de la debutul procesului cămătarilor acuzaţi că au şantajat 25 de persoane, instanţa a dispus restituirea cauzei către procurorii care i-au trimis în judecată, pe motiv de neregularitate a rechizitoriului. Inculpaţii – fraţii Marius, Mircea şi Dan Moldovan şi Fănel Lacatoş, domiciliaţi în Surduc, respectiv Cuceu, sunt acuzaţi că în perioada 2009-2011, au constrâns prin acte de violenţă şi prin ameninţări 25 de persoane să le ramburseze banii împrumutaţi în sistem camătă, cu dobândă de 100 la sută.
O primă decizie în acest caz a fost luată în toamna anului trecut, la patru luni de la trimiterea în judecată a celor patru bărbaţi, de către magistraţii Judecătoriei Jibou, acolo unde a început procesul.
În urma recursului formulat de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Curtea de Apel Cluj a întors cauza pentru continuarea judecăţii la instanţa de fond. În luna mai a acestui an, dosarul a fost mutat pe rolul Judecătoriei Zalău. În conformitate cu noile Coduri de procedură penală, dosarul amintit a ajuns la judecătorul de cameră preliminară, care l-a restituit iar la procuror. Motivul invocat îl reprezintă neregularitatea rechizitoriului, documentul fiind întocmit, potrivit instanţei cu nerespectarea prevederilor Codului de procedură penală, în sensul că „faptele deduse judecăţii nu sunt descrise în mod relevant pentru a se putea stabili obiectul şi limitele judecăţii, nefiind indicate data şi locul săvârşirii faptelor, descrierea acţiunilor/inacţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor, delimitarea şi numărul concret al actelor materiale, persoanele faţă de care au fost comise faptele, în acelaşi timp nefiind indicate nici probele şi mijloacele de probă care susţin învinuirea”. În aceste condiţii, judecătorul de cameră preliminară a cerut Parchetului Sălaj să remedieze neregularităţile, procurorul de caz urmând să comunica dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, ne-a declarat că soluţia a fost deja contestată, decizia definitivă urmând să fie luată de către magistraţii sălăjeni. „Considerăm că rechizitoriul a fost întocmit corespunzător, iar în susţinerea acestui fapt avem sentinţa Curţii de Apel Cluj, care ne-a admis recursul formulat împotriva primei soluţii a Judecătoriei Jibou. Totuşi, aşteptăm poziţia Tribunalului Sălaj şi în funcţie de ce va decide instanţa, vom lua măsurile care se impun.” În ceea ce priveşte detaliile despre care instanţa din Zalău susţine că lipsesc din actul de sesizare, Bologa spune că „unele părţi vătămate nu şi-au mai amintit data exactă când s-au întâmplat faptele, în condiţiile în care au trecut doi-trei ani de atunci”.
Potrivit rechizitoriului, cei patru sălăjeni se înţelegeau, într-o primă fază, cu debitorii în ceea ce priveşte termenul de scadenţă până la care părţile vătămate trebuiau să returneze dublul sumei împrumutate. În cazul în care termenul era depăşit, suma rezultată se dubla din nou. Aşa se face că prin mai dublări succesive, oamenii aveau de restituit sume foarte mari, pentru împrumuturi foarte mici. Pentru a-i intimida pe datornici şi a-şi recupera banii daţi cu camătă, indivizii ameninţau părţile vătămate şi pe membrii familiilor acestora şi chiar recurgeau la violenţă. Disperaţi să scape de datorii, trei dintre victime s-au văzut în situaţia de a-şi ceda casele în favoarea inculpaţilor.
Cele 25 de persoane care au căzut în capcana cămătarilor sunt din Surduc, Sînmihaiu Almaşului, Gîrceiu, Românaşi, Ileanda, Cristolţel şi Crişeni.
Nu se poate, nu au indicat data si ora exacta la care s/a comis fiecare fapta, pe parcursul a 2-3 ani ??? Incredibil. Nu se poate judeca, trebuie restituit dosarul sau achitati. Daca nu stim ora exacta, nu avem fapta :))