Procesele cu ANI ale viceprimarilor Zalăului se judecă la Curtea de Apel Cluj

Procesele intentate Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de către cei doi viceprimari ai Zalăului, Daniela Coţa şi Fazakas Nicolae, prin care cer anularea rapoartelor prin care s-a constatat incompatibilitatea celor doi aleşi locali, se vor judeca la Curtea de Apel Cluj. Tribunalul Sălaj şi-a declinat competenţa în soluţionarea cauzelor în favoarea instanţei clujene. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis săptămâna trecută excepţia de necompetenţă materială a Tribunalului invocată de ANI.

Reamintim că ANI a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul celor doi viceprimari ai municipiului Zalău, Daniela Coţa şi Nicolae Fazakas. Potrivit unui comunicat dat publicităţii în luna martie a acestui an de către ANI, Daniela Coţa ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 iulie 2008 – 28 octombrie 2013,  întrucât, simultan cu funcţia de viceprimar al municipiului Zalău, a deţinut şi funcţia de reprezentant al unitătii administrativ – teritoriale Zalău în Adunările Generale ale Acţionarilor la trei societăţi comerciale de interes local: SC Transurbis SA, Zalău (30 iulie 2008 – 28 octombrie 2013), SC Citadin Zalău SRL (19 august 2010 – 28 octombrie 2013) şi SC Uzina Electrică Zalău SA (23 iulie 2012 – 28 octombrie 2013), încălcând, astfel, dispoziţiile articolului 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003”. De asemenea, inspectorii de integritate au constatat că şi celălalt viceprimar, Nicolae Fazakas ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iulie 2012 – 26 august 2013, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de viceprimar al municipiului Zalău, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Zalău în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Transurbis SA, Zalău, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003”.
Viceprimarul Daniela Coţa a renunţat, în octombrie 2013, la calitatea de reprezentant al Consiliului Local în adunările generale ale societăţilor Citadin, Uzina Electrică şi Transurbis, la care municipiul Zalău este acţionar. La acea vreme, aceasta invoca ”motive personale”. Decizia viceprimarului pesedist a fost luată la două luni după ce primarul Radu Căpîlnaşiu şi viceprimarul Fazakas Nicolae au renunţat la mandatele lor de reprezentanţi ai Consiliului Local în adunările generale ale acţionarilor la societăţile la care municipalitatea este acţionar.
Viceprimarul Nicolae Fazakas considera decizia ANI ca fiind ”incorectă” şi a declarat că a fost ales în calitate de consilier local ca reprezentant în Adunarea Generală a Acţionarilor Transurbis. ”Legea 161, la articolul 87, spune că funcţia de viceprimar e incompatibilă cu cea de consilier local. Pe de altă parte, conform legii 215, articolul 57, viceprimarii îşi păstrează funcţia de consilier local fără a beneficia de indemnizaţia aferentă acestui statut. Toţi viceprimarii din România sunt şi consilieri locali. Statutul AGA al Transurbis spune că membrii sunt consilierii locali în exerciţiu. Cu siguranţă voi contesta această decizie pe care o consider nedreaptă, mai ales că nu am fost remunerat pentru această funcţie”, a precizat la acea vreme Fazakas Nicolae.

 

One Thought to “Procesele cu ANI ale viceprimarilor Zalăului se judecă la Curtea de Apel Cluj”

  1. Anonim

    De ce au mai introdus actiunile la tridunal cand competeta materiala este a CA?Putin probabil sa nu fi stiut.Au procedat asa ca sa traga de timp si sa-si pastreze functiile si sa incaseze salariu in toata aceasta perioada.Oricum au sanse minime sa castige procesele.

Leave a Comment