Primarul din Bălan a scăpat de arestul la domiciliu

Magistraţii Tribunalului Sălaj au admis contestaţia formulată de primarul comunei Bălan, Isaia Maghiar şi au dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. Decizia instanţei este definitivă, iar în intervalul menţionat Maghiar este obligat să se prezente la judecătorul de Cameră preliminară şi instanţă ori de câte ori este necesar, să informeze organul judiciar care a dispus măsura cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezente la organul desemnat cu supravegherea sa, respectiv Serviciul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj conform programului de supraveghere, ori de câte ori este chemat. Totodată, „inculpatul (…) nu va depăşi limita teritorială a judeţului Sălaj decât cu încuviinţarea instanţei, nu va lua legătura cu inculpaţii din dosar, cu martorii din dosar şi va comunica periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor stabilite, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestului preventiv”, se precizează în soluţia pronunţată de judecătorii sălăjeni la sfârşitul lunii decembrie 2015.

Acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese
Reamintim că la mijlocul lunii decembrie 2015, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a primarului comunei Bălan, Isaia Maghiar, sub acuzaţiile de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie (trei infracţiuni) şi conflict de interese.
În acelaşi dosar, sunt judecaţi, în stare de libertate, şi Călin Conţ, agent de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean (IPJ) Sălaj şi Daniel Pop, consilier personal al primarului comunei Bălan.
Anchetatorii susţin că Isaia Maghiar, în calitate de primar al comunei Bălan, a dispus plata suplimentară către SC Sim Trans SRL Surduc a sumei de 51.200 de lei, provenită din majorarea preţului iniţial al contractului încheiat în anul 2013 pentru lucrări de deszăpezire, prin actul adiţional încheiat în data de 12.03.2014, prin aceasta fiind obţinut un folos necuvenit pentru SC Sim Trans SRL Surduc. De asemenea, acesta a dispus ca unitatea administrativ teritorială să nu-şi exercite dreptul de a calcula şi deduce penalităţile de întârziere din preţul contractului încheiat cu SC Prodigal Construct SRL Certeze, penalităţi datorate pentru neexecutarea lucrărilor în termen, cu consecinţa prejudicierii bugetului comunei Bălan cu suma de 140.194 de lei, prin aceasta fiind obţinut un folos necuvenit pentru SC Prodigal Construct SRL Certeze. “În calitate de primar al comunei Bălan a dispus plata suplimentară către Întreprinderea Individuală Pop G.M. Daniel a sumei de 1.000 lei, provenită din majorarea preţului iniţial al contractului de la 10.000 lei, la 11.000 lei, majorarea fiind efectuată în baza actului adiţional nr. 2415/14.03.2013 pe care în aceeaşi calitate l-a semnat, prin aceasta fiind obţinut un folos necuvenit pentru Întreprinderea Individuală Pop G.M. Daniel. Totodată, în aceeaşi calitate, a dispus plata sumei de 4.900 de lei de către comuna Bălan, suma reprezentând contravaloarea facturii nr. 14 din 15.05.2013, pentru lucrări efectuate de I.I. Pop G M Daniel, reprezentată de Pop Daniel – consilierul personal al primarului, persoană cu care comuna Bălan era în raporturi de muncă din data de 15.02.2013″, se precizează în comunicatul de presă al Parchetului sălăjean.

Agent de poliţie, inculpat în acelaşi dosar
În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi Călin Conţ pentru comiterea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută. Mai exact, în calitate de agent de poliţie în cadrul IPJ Sălaj, acesta a administrat în fapt SC Sim Trans SRL Surduc, pe perioada 2009 – 2015, societate al cărei administrator statutar era soţia sa, Conţ Simona Ana, efectuând operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, respectiv ridicări de numerar din contul bancar al societăţii deschis la Banca Comercială Română, explică anchetatorii.

Consilierul primarului, judecat pentru complicitate
Tot în stare de libertate, a fost trimis în judecată şi Daniel Pop, sub acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi complicitate la conflict de interese. Potrivit procurorilor, bărbatul, consilier personal al primarului comunei Bălan din 15.02.2013, a prestat servicii în calitate de reprezentant al Întreprinderii Individuale Pop G.M. Daniel şi a emis către comuna Bălan factura nr. 14/15.05.2013, pentru efectuarea unor lucrări cu utilaj terasier la “Drumul Tireac” în valoare de 4.900 lei, contravaloarea facturii fiscale fiind achitată cu OP nr. 220/16.05.2013, în condiţiile în care, în lipsa facturii nu se putea efectua plata. De asemenea, acesta “a semnat actul adiţional nr. 2415/14.03.2013 la contractul nr. 2415/26.11.2012 prin care s-a majorat preţul contractului de la 10.000 lei la 11.000 lei şi a emis factura 23/25.11.2013 în valoare de 5.000 lei, în baza căreia s-a achitat în condiţii nelegale suma de 1.000 lei, în plus faţă de preţul iniţial al contractului, în lipsa acestor documente neputându-se efectua plata nelegală”, mai spun procurorii.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Jibou, “iar punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au mai precizat reprezentanţii Parchetului sălăjean.

F.P.

Leave a Comment