« Porolissum Fest » a atras la castrul roman peste 1.000 de turişti într-o singură zi

Revoltele barbarilor, demonstraţii militare, funeraliile împăratului Traian, aclamarea lui Hadrian sau luptele vikingilor au constituit, duminică, deliciul participanţilor la „Porolissum Fest” desfăşurat la Complexul Arheologic din Moigrad.

Timp de trei zile, de vineri şi până duminică, la Castrul roman din Moigrad s-a derulat cea de-a doua ediţie a Festivalului “Porolissum Fest – romani şi barbari la graniţa de nord-vest a Daciei”. Evenimentul a fost regizat şi pus în scenă de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în colaborare cu instituţii publice şi private. „Porolissum Fest” se înscrie într-un amplu proiect al Administraţiei Fondului Culturale Român ce îşi propune realizarea de manifestări culturale şi ştiinţifice în scopul promovării patrimoniului cultural antic.

Oraşul roman continuă să ofere surprize cercetătorilor

Prima zi a manifestărilor a reunit la Complexul Arheologic Porolissum istorici, cercetători, cadre didactice universitare, oameni de cultură şi autorităţi, care s-au referit la cercetările derulate la Porolissum şi au creionat posibilităţile de promovare ştiinţifică şi turistică ale acestuia. Au fost evidenţiate în acest cadru rezultatele muncii unor personalităţi marcante (profesorii Eugen Chirilă, Nicolae Gudea şi regretatul Aelxandru Matei) care timp de decenii şi-au dedicat viaţa şi activitatea arheologiei şi castrului. Cercetătorul Coriolan Opreanu, din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj Napoca a subliniat că acest sit poate fi încă mult timp exploatat din punct de vedere al cercetării ştiinţifice. El a dezvăluit că va fi extinsă campania de prospecţiuni în cadrul unui proiect în valoare de două milioane de lei ce va fi derulat timp de 3 ani în parteneriat cu Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică. „Va fi extinsă campania de prospecţiuni nedistructive pentru a ştii unde sunt monumente prin scanarea cu laser de la înălţime a zonei. La finalul acestui proiect de pionierat vor fi difuzate şcolilor şi hărţi cu vegetaţia şi animalele din antichitate”, a menţionat Coriolan Opreanu. Cercetătorul a prezentat imagini din şantierul Porolissum, de la săpăturile efecutate din anul 2010 până acum, precizând că bastionul dezvelit anul trecut din apropierea Porţii Romane ar putea fi vizitat după reabilitare şi consolidare. Mai mult, cercetătorul clujean a pus accent pe prospecţiunile geo-magnetice, pe importanţa tehnicii actuale care permite păstrarea în bune condiţii a rezultatelor cercetării şi şi-a exprimat intenţia de a continua activitatea la castru, deoarece „oraşul roman este încă cvasinecunoscut”. Deosebit de interesante au fost şi abordările conferenţiarului universitar Bajusz Istvan, de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, care s-a referit la cercetările făcute şi valorificarea amfiteatrului roman, un loc de mare însemnătate pentru distracţia romanilor care „aveau 180 de zile de sărbătoare şi pe an”. „Amfiteatrul are două faze, cea de lemn, din epoca lui Hadrian, şi faza de piatră, din anul 157, perioada lui Antoninus Pius. Aproape toate elementele cercetate prin săpătură au fost consolidate, acum se poate face o reconstituire corectă a clădirii, a lojelor, zonei centrale, încăperii subterane de sub arenă”, a arătat Bajusz Istvan.

Pe viitor, o zonă de agrement la castru

Managerul proiectului derulat cu AFCN, cercetătorul Horea Pop, din cadrul Muezului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău a propus o idee de valorificare a zonei prin turism cultural. Mai precis, a lansat şi prezentat varianta construirii în apropierea castrului a unei zone de relaxare şi distracţie. În acest areal va exista: o parcare, muzeul sitului, o zonă de echitaţie, case de tip roman, o tavernă romană, băi, terasă, spaţiu de joacă, fortificaţii romane, dar toate cu caracter comercial. În schimb, deputatul liberal Mirel Taloş a fost de părere, ţinând cont că „miza este transformarea acestui loc într-un obiectiv turistic”, că nu realizarea unor construcţii-replică a obiectivelor romane ar fi atractivă, ci reconstruirea şi reabilitarea tuturor obiectivelor descoperite. „Degeaba facem săpături dacă le acoperim înapoi. E important să reconstruit acest loc pentru că astfel poate deveni un centru de mare interes”, a susţinut Mirel Taloş. Ideea a fost agreată şi de diectorul Direcţiei de Cultură, Doina Cociş, care a remarcat numărul mare de vizitatori veniţi la castru la diversele manifestări culturale organizate aici în ultimii ani (cum ar fi „Satul Sălăjean” sau festivalul de muzică electronică). Un exemplu de bună practică în favoarea ideii de valorificare a obiectivelor cu scop turistic şi cultural a fost proiectul realizat la Castelul Bonţida (judeţul Cluj). Csilla Hegedus, din cadrul Fundaţiei Transylvania Trust a atras atenţia că protecţia patrimoniului şi valorificarea lui se face concomitent cu educaţia publicului, iar valoarea unui obiectiv este dată de numărul mare de persoane care-l vizitează. În plus, a dezvăluit că un plus de valoare al acestor vestigii îl poate da vizita unor marcante personalităţi ale lumii internaţionale, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul castelului, care a fost vizitat de prinţul Charles.

A renăscut oraşul Porolissum

Centrul de greutate al festivalului de la castru s-a mutat, pentru două zile, pe activităţile distractive şi de cunoaştere. Tineri şi nu numai, au participat sâmbătă la excursiile organizate de specialiştii muzeului la obiective mai puţin cunoscute din arealul complexului arheologic. Este vorba de Limesul de la Brebi, fortificaţia din epoca fierului, cariera romană şi chiliile de pe dealul Cămnin, fortificaţia dacică de pe dealul Măgura Moigradului, bisericuţa săpată în piatră de la Viile Jacului, apeductul roman-unicul descoperit în Dacia (la izvoarele Văii Pomătului pe teritoriului localităţii Jac).
De mare interes pentru public au fost reconstituirile unor evenimente, lupte sau demonstraţii militare, care au fost prezentate duminică. Activităţile demonstrative au atras peste 1.000 de persoane (din care o mare parte a reprezenta-o copiii), nu doar din Sălaj, ci şi din judeţele Cluj, Maramureş, Bihor, Alba, Satu Mare. În amfitetatrul roman au fost prezentate funeraliile împăratului Traian, căruia intepreţii autorităţilor vremii şi comunitatea şi bocitoarele vechiului oraş (este vorba de trupa „Nimfele Daciei”), i-au adus ultimul omagiu şi au menţionat din faptele şi personalitatea marelui conducător. După aclamarea noului împărat, Hadrian, de către trupele de reenactment participante, s-a derulat o scurtă reprezentaţie de lupte de gladiatori, ulterior publicul delectându-se la parada militară a trupelor, demonstraţiile de lupte ale vikingilor, revolta popoarelor barbare din preajma provinciei Dacia şi asedierea Castrului roman de la Porolissum. Pentru cei mai mici pasionaţi de istorie au fost susţinute concursuri (de tras cu arcul, cu suliţa, cu securea şi pentru aruncatul cu piatra la ţintă, s-au organizat iniţieri în jocul Ţurca de către un grup din Sighetul Marmaţiei), a avut loc un concert muzică veche susţinut de Paula Tărău şi formaţia şimleuană Non Stop, precum şi o proiecţie de film istoric.

Carnea cu sfeclă, la mare trecere

Specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău au pregătit la castru şi standuri de vânzarea diferitelor obiecte cu conotaţii istorice (suveniruri, monede, piese de podoabă, opaiţe, camee, decoraţiuni, coifuri, replici realizate în cadrul MJIA, precum şi elemente de promovare a castrului-insigne, vederi, tricouri). Nu au lipsit preparatele culinare realizate după reconstituirea unor reţete ale vremii, de către cunoscutul maestru Mircea Groza. Este vorba de un meniu imperial (din carne de pasăre- găină, cu sfeclă, condimentat cu diferite plante din zonă) şi vin aromatizat, precum şi o oală de fasole. Mircea Groza ne-a împărtăşit din secretele mâncării cu sfeclă, faptul că aceasta presupune fierberea legumei (după răzălirea în prealabil a acesteia), folosirea uleiului de măsline, a coreandrului, chimenului zdrobit, care se amestecă cu zeama ce rezultă de la supa de oase de pasăre-cocor (sau găină). În mâncare se adaugă mult mărar, ceapă verde şi praz tăiat mărunt, oţet de mere, miere de albine şi vin dulce roşu. Carnea de pasăre se serveşte cu sfecla, dar după ce a fost opărită în supă şi prăjită la ceaun în ulei de măsline, condimentată cu corenandru, chimen şi piper. La final, se mai adaugă mărar şi mentă, aceasta din urmă fiind din belşug în zona oraşului roman.
Porolissum Fest 2012 a fost organizat de Consiliul Judeţean Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în parteneriat cu: Direcţia Judeţeană Pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj (DJCPCPN Sălaj, Instituţia Prefectului Sălaj, Asociaţia Amicii Muzeului-Zalău, Şcoala Gimnazială Corneliu Coposu-Zalău, Primăria Comunei Creaca, Primăria Comunei Mirşid, Societatea Academică Gh. I. Brătianu-Filiala Sighetul Marmaţiei, Asociaţia Sportivă Clubul Român de Ţurcă-Filiala Sighetul Marmaţiei, Colegiul Naţional Silvania-Zalău, Colegiul Naţional Simion Bărnuţiu-Şimleu Silvaniei, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian-Zalău Agenţia de Turism AVIAS Transilvania-Zalău, Asociaţia Culturală Hieronymus-Braşov. Paradele militare şi luptele vor fi susţinute de trupele: Terra Dacica Aeterna Cluj Napoca, Vulturii din Călata, Virtus Antiqva Cluj Napoca, Vikingii de la SilfrHaukr Oradea, Nimfele Daciei Zalău, Cohors III Campestris Zalău, Lupii Pustei din Valea Ierului, Lupii Daciei Zalău, Clubul Român de Ţurcă Sighetul Marmaţiei.

Acest articol a fost vizu

.

27 Thoughts to “« Porolissum Fest » a atras la castrul roman peste 1.000 de turişti într-o singură zi”

  1. Alin

    1.000 de turisti? Hai sa fim seriosi, ca nu au fost nici jumatate din cati spuneti voi. Am fost la castru de la ora 13 la ora 21. Si apropo, nu se scrie Sighetul ci Sighetu!

  2. Anonim

    Alin, cred ca au fost aproape 1000. Si eu am fost acolo!

  3. Anonim

    Au fost 1000de turisti taind un zero.Pacat ca acest festival a fost o improvizatie din toate punctele de vedere si e pacat de oamenii care au muncit acolo pe o temperatura insuportabila, rezultatul final fiind la limita penibilului, iar asa zisii turisti au fosr vre-o doua sute cu organizatori cu tot.

  4. anonom

    Ai dreptate, tot timpul se umfla cifrele, ca sa se arate in final ce ~mare ~ festival, un rahat, iar doamna directoare de la muzeu, …penibila…jenant, jenant pe langa faptul ca nu stie sa vorbeasca cu oamenii, e tot timpul neagra, se cearta cu toata lumea, peste cativa ani daca continua asa, o sa mai mearga naiba
    penibil, penibil, ca sa nu spun mai mult

  5. nelu

    Cine, aia de la muzeu, mica, neagra, grasa si hada? saraca, se crede tare desteapta, am avut ocazia de cateva ori sa o aud cum vorbeste, ca o tiganca la usa cortului. Mi-a fost jena, cum vorbeste cu oamenii, are cativa catei care-i tin trena…in rest n-o baga nimeni in seama.

  6. mihaela

    da, da, zici tu ceva, mai mare rusinea, am auzit si eu, multa lume vorbeste, vai de capul ei. Am avut ocazia sa-l cunosc pe fostul director, Matei, mare om, mare caracter. De cand a murit el, si a venit asta, s-a dus muzeul pe rapa, cine naiba ii asta, ca no cunoaste nimeni. Iar cand isi casca gura, cu dintii aia cariati, n-are deloc tinuta de directoare, paru uns, unghiile murdare, jegoasa, vorbeste ca la usa cortului de ti mai mare rusinea. Vai de cei din muzeu…chiar le port de mila..

  7. Anonim

    Toate comentariile sunt rautaciasa. Festivalul a crescut de la un an la altul. Este adevarat ca d-nul Matei a fost un om deosebit, insa nu pot toti sa ii semene. Este bine ca munca lui este continuata.

    1. Alin

      Anonim tu esti dus cu pluta? Festivalul e doar la a doua editie! Nu se poate spune astfel ca a crescut sau nu!

  8. baciu

    Nu pot sa cred ca Mirel Talos, acest monument al inculturii, isi da iarasi cu presupusul pe teme de cultura si turism. N-ar altceva mai bun de facut? S-au plictisit aia de la Bucuresti de el (nu ca n-ar fi timpul!)?

  9. GVT

    Multa munca…caldura insuportabila…asta este, cu vremea nu te pui! Organizarea penibila, chiar daca este la editia 2! anul trecut a fost jale!, trebuiau sa invete ceva de la prima editie, oricum a fost un progres in acest an. Faza este asa: 1. Organizatorii purtau un fel de carpe albe cu rosu din ceva material ca de steag ieftin de la piata, nu TOGI romane adevarate…Fratilor! va rade lumea! Cheltuiti f multi bani de pe la CJ , etc si nu va faceti comanda la neste togi adevarate??? RUSINE! 2. Faceti trupa aia de „romani” de la muzeu ca e vai de mama lor, echipamentele arata ca niste pompieri de opereta, habar nu au bietii de ei de nimic, nu e vina lor! Instructie de front fratilor si putin antrenament, obligatoriu! Cu tinutele sa zicem…nu sunt bani? eh, dc se vrea se poate!
    3. Ce mama dracului cauta medievalii la Porolissum Fest? ce vikingi frate???? sunteti bolnavi! faceti afirmatii de kko!
    4….nu mai am chef sa critic…cheltuiti la anul banii cu, cap nu cu, c…u si PROMOVAREEEE!!!!! ca nu ati avut mai mult de 300-400 de oameni in ziua de 5 august 2012 la Porolissum!

  10. Ioana

    Este usor sa criticati
    Sa vad daca puteti organiza un asemenea eveniment
    Vorbiti ca niste babe de la marginea drumului in necunostinta de cauza
    Aici este vorba de o trupa de amatori , din afara vietii muzeului , condusi de o mana de oameni dornici sa faca ceva in judetul asta sarac
    Bravo lor !
    Stiti ca banii sunt putini
    Sponsorizati voi , cei care criticati , organizati voi cei nemultumiti
    Iar in ce priveste jignirile aduse directoarei muzeului sa va fie rusine , sunteti niste nimeni ascunsi dupa un nume pe internet , lasi si penibili
    RUSINE

  11. Altii...

    Pentru toti aceia care stau pe margine si critica: avand in vedere ca societatea in care traim nu are la dispozitie foarte multe acte de cultura pe care sa le admire si sa le traiasca, VOI, CEI DE PE MARGINE CARE STATI CU MANA IN SAN SI CRITICATI, ar trebui sa organizati voi astfel de evenimente, sa vedeti cat este de usor sa reconstitui o parte de istorie!!! Este usor sa iti bati joc de munca unei maini de oameni, pentru care pasiunea si dragostea pentru istorie este ceea ce a condus la desfasurarea unui astfel de eveniment!
    Si ne mai plangem ca in orasul nostru nu se intampla nimic!

  12. Tarabostes

    S-au trezit cativa inculti sa faca remarci si sa critice munca unor oameni pasionati si dornici de a oferii si alceva in afara de mici, bere, manele si alta incultura pe care o primesc pe la toate terasele si bombele pe care le frecventeaza. Mai bine sa va uitati la voi si daca aveti copii sa incercati sa-i cresteti si in alt mediu decat cel pe care-l frecventati voi! Incercati sa le oferiti o sansa lor daca pe voi nu va intereseaza decat incultura. O lectie de istorie pe care sa o poata trai live a fost acest festival, chiar daca pentru unii a fost prost organizat sau nu au fost multumiti de desfasurarea evenimentului.

  13. eu, wikingul

    Da, intr-adevar la Porolissum au fost 500 de oameni, cu conditia ca fiecare sa fie numarat de doua ori, iar angajatii muzeului de trei ori fiecare.
    Daca e istorie? Da, evident, chiar foarte veche, daca chiar si la editia din acest an – 2012 – am avut oroarea sa o vad printre cei de acolo pe madam relicva Cotoi (drespre care credeam ca a putrezit demult).
    Despre Domnul Matei, doar ganduri bune, „urmasii” lui nu ii ajung din nici un punct de vedere nici macar la degetul mic de la picior (chiar tinand cont de pozitia in care este acum).
    Bine ca are bugetul bani de aruncat pe festivaluri si festivisme ieftine….
    In rest, sper sa (NU) ne vedem la anul….

    1. Ioana

      Pacat ca dl. Matei are asemenea „admiratori” pacat ca i se pomeneste numele de catre asemenea oameni
      Se vede nemultumirea si frustrarea unui om din interior
      Nu este obligatorie participarea la acest eveniment
      Sper sa nu mai faceti comentarii inutile in acest caz

  14. ion

    Bine ai zis wikingule, baba aia , cum zici ca o cheama Cotoi? ha…ha… -o si caracterizeaza numele numai ca la feminin…Nu pot scapa muzeistii de ea saraca, e dusa cu pluta dar se vrea inteligenta, placuta.Da „lectii” tuturor, fereasca-te cel de sus daca o provoci sa-ti dea informatii…nu scapi o zi de ea , apoi vai de ea ce vocabular foloseste dar se da MARE.Astfel de oameni are muzeul si cu ei se mandreste.Organizare Porolissum Fest , la pamant …Aici se vrea sa se bea si sa se manance dupa care urmeaza orgiile, dezlantuirile de care oare stie d-l Marc?

  15. pt Ioana

    Nu este de ajuns ca cineva sa vrea ,trebuie sa si aiba ceva in cap si sa poata, dar nu e cazul la muzeu cu acei oameni „dornici”…Spectacolul a fost jalnic… Oare va mai fi si la anul ? Ca noi,spectatorii nu, nu mai vrem sa vedem romani la acest nivel de pregatire…

  16. pt Ioana

    Ioana , sigur nu e obligatorie participarea , dar ei beau, mananca si tin discursuri ca vai de ei pe banii nostri ,ai tuturor si parca asta chiar nu ne place.De muratura careia i se zice director ce sa zic…

  17. Anonim

    Pt. GVT: togile cred ca erau ok. Jenante au fost fatele alea de zane, care dansau la final pe muzica romaneasca house.

  18. Anonim

    Pt. Ioana
    Draga Ioana la anul o sa fii singura la circul asta ieftin si o sa o chemam pe Roberta sa numere ca sa iasa mii de participanti.
    Cum spuneau si altii, nu e nevoie doar de dorinta ci si de putinta, putinta=sa te duca capul…
    spectacolul a fost penibil si nu mi-o iert ca am participat consumind timp, motorina si energie pentru un circ, la fel de ieftin ca de la penaliciunile de circuri din oras. Dar, precum se stie, multimea se multumeste cu orice facatura, de aceea si cei ce ne conduc ne servesc alte sarbatori marete: Zilele satului la care cinta formatiile destramate de mult, ragit de bere si sfiriit de mici…nici nu mai tin minte decind un teatru nu a mai trecut pe aici.
    Asa ca sa lasam ipocrizia, mindria aceea timpita, spectacolul a fost un zero si probabil ca putinii oameni prezenti nu o sa mai calce la urmatoarele festivaluri prea curind.

    1. Ioana

      Cel putin eu sunt Ioana, nu un Anonim
      Nu mai participa , nu te obliga nimeni dar nici nu faci nimic doar circ
      Cred ca esti frustrat,nu ai fost multumit de cei din jurul tau la locul de munca de aceea numai critici
      Eu am sa mai merg de cate ori se va organiza
      Tu, consuma-ti motorina la zilele Zalaului la mici si bere
      Unii atata pot, si o sa ai ce critica atunci

  19. Anonim

    Bine Ioana, pentru tine sunt Geotge cel frustrat si tu emiti niste ipoteze cind nu ai nici un drep, nu ma cunosti si teoretic ma judeci dupa o simpla parere.Si ai si deficit de atentie pentru ca nu ai citit ca nu sunt inebunit dupa zilele satului, bere si mici.
    Stiu ca esti o patrioata si te admir, eu i-mi exprim liver parerea si nu trebuie sa-mi dai tu voiue pentru ca nu esti maica-mea. Eu mi-am expus parerea , ce am vazut si am trait, imi pare rau pentru oamenii aia, dar nu a iesit si a fost un zero barat. Nu pori sa admiri un rahat, daca e mare, mediatizat si pute.

  20. anonim

    Ioana, Ioana, patrioata mea, suflet mare de salajanca, probabil ca ai fost una dintre organizatori. Dar ceea ce-mi place la tine e intuitia feminina debordanta, ca tu stii totul despre mine: am un servici frustrant cu colegi nasoli, frustrat care numai critica, pe scurt ma cunosti.Vrei sa fi sotia mea?
    Stai linistita ca glumeam, si sa stii, ca festivaluri reusite se fac si in Romania, trebuie doar putina imaginatie si logistica…

  21. Corina

    Ioanaaaaa,
    Tu de ce te ascunzi dupa acest nume care nu este al tau. Chiar crezi ca printre randuri nu se citeste cine esti? Atat de curajoasa fiind, iesi cu pieptul inainte, aparate, lauda frumosul si mirificul festival de baut, mancat si f****t de la Porolissum.
    Esti exact ca in povestea cu Diana de la muzeu. Apropo, are muzeul vreo Diana?
    Bine ascunsa dupa nume false, oare de ce?

  22. Anonim

    Mici bere si manele, asta e cultura romanului. Mult mai interesant e balciul din oras decat Porolissum pt. unii oameni.

  23. mistretul cu colti portocalii

    in orice caz, la acest articol au comentat 1000 de oameni.

  24. ilinca

    Pt.anonimi
    Este usor sa faceti comentarii rautacioase care spun multe despre voi. Se vede ca nu sunteti in stare numai de atat si daca tot nu sunteti in stare sa faceti ceva atunci mai bine ati tacea. Ca vorba ceea: Daca tacea-i, filosof ramaneai.
    Acei oameni, despre care va tot dati cu parerea, au facut ceva, este un inceput. In schimb voi, de ce sunteti in stare? de rautati, atata tot. Vai de capul vostru. Si-apoi cine va da dreptul sa jigniti oamenii, fiecare e cum l-a lasat bunul Dumnezeu.
    Cu fiecare parere, pe care v-ati dat-o, despre eveniment si despre angajati, ati dovedit ca sunteti vai de capul vostru.
    Daca tot va credeti asa de „destepti” ati face bine sa iesiti in fata si sa va vedem de ce sunteti in stare, nu sa va ascundeti dupa un anonimat, ca si un copil dupa fusta mamei.
    Imi este, mie, rusine de rusinea voastra.

Leave a Comment