Pompierii militari sălăjeni au fost solicitaţi, anul trecut, la peste 3.000 de situaţii de urgenţă, ceea ce înseamnă o medie zilnică de opt intervenţii. Numărul solicitărilor la situaţii de urgenţă pare să fi „explodat” pe parcursul anului trecut, în comparaţie cu anul 2011, când s-au înregistrat mai puţin de 850 de intervenţii la situaţii de urgenţă, rezultând o creştere a volumului de muncă de aproximativ 260 la sută.
Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj a întocmit bilanţul pe anul 2012, privind activitatea desfăşurată de cadrele unităţii. Potrivit informaţiilor înregistrate în respectivul document, în perioada de referinţă echipajele unităţii au intervenit la 3.057 de evenimente. „Cele mai multe intervenţii au fost la cazuri medicale, respectiv la 1.967 de persoane care au solicitat echipajele de intervenţie. Un număr de 350 de solicitări au fost pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată, 235 au fost incendii la locuinţe, iar în 83 de cazuri s-a acordat asistenţă persoanelor care au solicitat intervenţia echipajelor. La 16 accidente rutiere au fost trimise echipajele de descarcerare ale unităţii. Pompierii au mai fost solicitaţi în 15 cazuri pentru salvarea de animale, la 14 situaţii pentru protecţia mediului, precum şi la alte situaţii de urgenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii menţionate, Lucian Jacodi.
Potrivit sursei citate, din datele rezultate în bilanţ se observă o creştere semnificativă, de aproximativ 260 la sută a situaţiilor de urgenţă produse anul trecut – 3.057 de intervenţii – faţă de 2011, când au fost înregistrate 847 de intervenţii. „Se observă din bilanţ că aproape jumătate din intervenţiile înregistrate anul trecut sunt, de fapt, pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă. Mai exact, este vorba de intervenţiile la care au fost solicitate echipajele SMURD de la nivelul subunităţilor, ceea ce a dus la creşterea intervenţiilor”, a precizat Jacodi.
Zeci de alarme false
În ciuda faptului că promptitudinea echipajelor de pompieri la situaţii de urgenţă face, deseori, diferenţa între viaţă şi moarte, anul trecut s-au înregistrat peste 200 de cazuri în care pompierii au fost întorşi din drum. „Din totalul intervenţiilor, au fost înregistrate 128 de situaţii în care echipajele unităţii s-au deplasat la intervenţie, dar nu au acţionat . De asemenea, în 59 de cazuri au fost întorşi din drum şi 34 au fost alarme false. Totalul intervenţiilor executate efectiv de către serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă ajunge, astfel, la 2.629”, a precizat Jacodi.
Potrivit acestuia, au existat situaţii de urgenţă la care au fost solicitaţi pompierii, însă, până la sosirea acestora la faţa locului, au acţionat pompierii voluntari sau oamenii. În aceste cazuri, pompierii au fost întorşi din drum. Pe de altă parte, au fost cazuri în care echipajele de intervenţie au fost anunţate că nu este nevoie de intervenţia acestora, fiind, de fapt, alarme false.
Gospodariile sălăjenilor, cele mai afectate
În ultimii ani, numărul incendiilor izbucnite la gospodăriile populaţiei s-a aflat într-o continuă creştere. Din cele 235 de incendii avute loc anul trecut, aproximativ 80 la sută au fost la gospodării ale populaţiei. „De remarcat este faptul că, deşi numărul incendiilor a fost destul de mare, numărul victimelor rezultate din aceste incendii este relativ mic, respectiv un mort şi şapte persoane rănite”, a afirmat Jacodi.
Conform acestuia, pe timpul intervenţiilor la incendii au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de 16.791.050 de lei, dar pagubele au fost în valoare de 12.790.155 de lei.
Şi numărul incendiilor de vegetaţie uscată din această perioadă aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând anul acesta 350. Din totalul incendiilor de vegetaţie şi altele, la 220 au intervenit serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, la 92 din ele subunităţile noastre au intervenit în cooperare cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, la 1 din ele au intervenit subunităţile noastre cu serviciul privat pentru situaţii de urgenţă, iar la 37 au acţionat doar serviciile voluntare.
Zeci de bombe, proiectile şi grenade asanate
Pirotehniştii inspectoratului au mai acţionat, anul trecut, la 33 de solicitări pentru asanarea de muniţie rămasă neexplodată. La aceste intervenţii, echipa pirotehnică a descoperit 45 de proiectile de artilerie, 18 cartuşe de infanterie, trei bombe aruncător şi trei lovitura ag7, precum şi o grenadă, o bombă de aviaţie şi un focos proiectil artilerie calibrul 150 de milimetri.
Pe parcursul intervenţiilor nu au fost înregistrate incidente, muniţia fiind ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă la un depozit din cadrul unităţii.