La Galeria Institutului Cultural Român din Madrid a avut loc miercuri, 6 iulie 2022, vernisajul expoziției de pictură „Edenul din Silvania” a artistului sălăjean Flavius Lucăcel, în prezența Excelenței Sale, George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Mariei Pop, directorul ICR Madrid, a criticilor de artă Antonio Calderón de Jesús și Carlos d’Ors și a unui numeros public.
Prin această expoziție, artistul valorifică artistic patrimoniul material și imaterial al Țării Silvaniei. „Am folosit pentru aceste lucrări ștergare și țoale vechi țesute de femeile din satul meu Aluniș, Sălaj: Clara Năprădean, Suciu Maria și Rozalia, mama mea. Geamurile, meșterite de Gheorghe Sână din satul Tihău, mi-au fost dăruite de fiul acestuia, care le-a păstrat cu grija după demolarea vechii case părintești. Am recuperat de asemenea rame ale geamurilor din clădiri monumentale clujene ce se «reînnoiesc» cu termopane. Sunt meșterite la sfârșitul secolului al XIX lea în atelierele de la Budapesta, iar lemnul, feroneria și îmbinările sunt intacte, cu siguranță făuritorii lor au muncit temeinic. Le-am folosit cu bucuria și încrederea unui constructor, ce adaugă într-un edificiu ca liant energia trecută prin mințile și gândurile unui îndelungat șir de creatori din familiile noastre și nu numai. Ieșit din îngrijorarea pierderii rădăcinilor noastre, demersul meu e un îndemn timid să păstrăm ceea ce au făcut ei”, a spus Flavius Lucăcel. Proiectul expozițional „Edenul din Silvania” a fost susținut de Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Asociația culturală „Creart”.
Flavius Lucăcel şi arta lui specială
„Artistul Flavius Lucăcel nu este un pictor tipic, arta lui este specială tocmai prin folosirea tehnicii moderne aplicată pe țesături vechi (care fac fin patrimoniul vechilor țesătoare în casa, atingând nivelul marilor maeștri), tratarea lemnului cu atâta atenție și dăruire, obținând opere finale care dăinuiesc în timp, spațiu, inclusiv factorilor de degradare. Elementele naturii se regăsesc în lucrările lui, iată, apa și pământul, verdele și albastrul inundă în frumusețe, lumina și umbra dau vrajă în combinarea abstractului cu figurativul. Îl felicit pe acest artist care leagă literatura, teatrul și culoarea, arătând în spațiul iberic, aici la Madrid, ceea ce eu apreciez și iubesc de foarte mulți ani, frumusețea spațiului și spiritului poporului român”, a declarat criticul de artă A. Calderón de Jesús.
Cine este Flavius Lucăcel?
Flavius Lucăcel (pseudonimul lui Gheorghe Traian Lucăcel) s-a născut pe 26 august 1968 la Aluniş, jud. Sălaj. Pictor cu numeroase expoziții la activ și totodată dramaturg jucat și publicat, artistul este un polivalent greu de prins într-o formulă. A publicat 13 volume de teatru, a fost nominalizat pentru Premiul UNITER pentru cea mai bună piesa a anului 2015 (Singurătatea pietrelor), a obținut numeroase premii, printre care Premiul Piesa anului conferit de Clubul Dramaturgilor din Bucureşti, Premiul „Radu Stanca” al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România sau Premiul „Negoiţă Irimie” al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor. A prezentat o serie de spectacole-lectură și are la activ numeroase proiecte expoziționale.
[…] La Galeria Institutului Cultural Român din Madrid a avut loc miercuri, 6 iulie 2022, vernisajul expoziției de pictură „Edenul din Silvania” a artistului sălăjean Flavius Lucăcel, în prezența Excelenței Sale, George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Mariei Pop, directorul ICR Madrid, a criticilor de artă Antonio Calderón de Jesús și Carlos d’Ors și a unui numeros public. Prin această expoziție, artistul valorifică artistic patrimoniul material și imaterial al Țării Silvaniei. „Am folosit pentru aceste lucrări ștergare și țoale vechi țesute de femeile din satul meu Aluniș, Sălaj: Clara… Citeste mai mult […]