Polițiștii sălăjeni au intervenit în perioada 20-22 aprilie, la peste 40 de evenimente, majoritatea sesizate prin apelul de urgență 112. Au aplicat peste 400 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acțiunilor și intervențiilor efectuate, au constatat 25 de infracțiuni. În perioada de referință, polițiștii sălăjeni au acționat, la nivel județean, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice. Au fost organizate patru acțiuni și s-a intervenit la 43 de evenimente, dintre care 30 au fost sesizate prin apelul de urgență 112. În urma activităților, au fost constatate 25 de infracţiuni, din care şapte la regimul circulației rutiere, nouă contra patrimoniului, iar diferența au constituit alte fapte. De asemenea, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 480 de sancţiuni contravenţionale, din care 384 au fost la regimul circulației rutiere, 54 la Legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, iar 42 au constituit alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor este de 67.530 de lei. Totodată, polițiștii au reținut, pentru diferite abateri de la normele rutiere, 27 permise de conducere și au retras cinci certificate de înmatriculare.
erau sute doar in Zalau, daca Politia ar avea curajul sa dea drumul la radarele fixe
dar de ce sa faca politia asa ceva? cum ar mai putea inteveni ei. sefi lor. alte persioane importante, ca uni sa fie si alti sa nu fie amendati !!
Radarele fixe ar amenda pe toata lumea care incalca regulile de circulatie, indifferent de cine sunt !!! si asta politia nu poate intekege ! cum sa fie amnedati toti smecherii, nesimtitii, si golanii din traffic???
Consiliul Local Zalău a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între Primărie și Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru realizarea unei conexiuni securizate între sediul Poliției și dispeceratul de monitorizare a traficului. Este un prim pas pentru punerea în funcțiune a radarelor fixe de pe bulervardul Mihai Viteazul și amendarea șoferilor care depășesc limita legală de viteză sau trec pe roșu. După realizarea conexiunii securizate între sediul ADP și cel al Poliției, urmează semnarea unui protocol între Primărie și Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj. Abia atunci polițiștii îi vor sancționa, în baza probelor video, pe cei care încalcă legea…..
Imaginile înregistrate la dispeceratul de control al traficului vor fi transmise Poliţiei, iar agenții vor semna procesele verbale de contravenție. Probele video cu cei care nu respectă regulile de circulaţie vor fi stocate timp de 30 de zile şi, întrucât aparatele care le înregistrează sunt omologate, ele sunt recunoscute de către instanţă în cazul în care amenda este contestată. Radarele fixe sunt montate pe bulevardul Mihai Viteazul, pe tronsonul dintre Primărie și autogară.
În perioada decembrie 2011 – mai 2013 a fost implementat sistemul de management al traficului în municipiul Zalău, proiect finanțat din fonduri europene. Investiția cuprinde și un ”subsistem de impunere a legii în trafic”, care poate fi exploatat doar de către Poliția Rutieră, în baza unui protocol de colaborare
Plin de soferi certati cu regulile elementare de circulatie: forteaza trecerea pe rosu, nu semnalizeaza schimbarea directie de mers, vorbesc la telefon la volan si claxoneaza agresiv pe ceilalti participanti la trafic, de parca numai ei ar plati taxa de drum.
Șoferi nu vă impacientați. Imaginile surprinse de radarele de pe Bulevardul din Zalău nu sunt folosite deocamdată de polițiști pentru a-i amenda pe conducătorii auto care depășesc limita legală de viteză sau forțează culoarea roșie a semaforului.
Zalăul este primul oraş din România care are dispozitive de penalizare a şoferilor care trec pe roşu sau depăşesc viteza legală, însă din cauza neînțelegerilor dintre Primărie și Poliția Rutieră, sistemul nu a fost pus încă în aplicare, la aproape 5 ANI de la finalizarea lucrărilor.
După implementarea sistemului de monitorizare a traficului, în municipiu se înregistrau zilnic aproximativ 600 de contravenții. Zvonurile referitoare la funcționarea radarelor fixe i-au făcut pe șoferi să nu mai apese atât de tare pedala de accelerație, astfel că în momentul de față sistemul înregistrează circa 50 de contravenienți pe zi. Când se va începe sancţionarea celor care depăşesc viteza regulamentară ori forţează culoarea roşie a semaforului, cu siguranţă numărul contravenienţilor va scădea foarte mult, cred reprezentanții municipalității.