Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a organizat, în data de 14 decembrie, vernisajul expoziției temporare „PERSPECTIVE: Fețele orașului. Industrializare și urbanizare în Zalău”. Expoziția face parte din seria de evenimente dedicate împlinirii a 550 de ani de la începutul urbanizării orașului, odată cu acordarea statutului de târg de către regele Matia Corvin, prin care se garanta autonomie economică noului oraș. Evenimentul a fost organizat în Beciul Cultural al muzeului și oferă vizitatorilor o incursiune captivantă în evoluția Zalăului, începând din anii ‘70 și până în prezent. Expoziția scoate în evidență conexiunile dintre dinamica peisajului urban și transformările istorice, concentrându-se în special asupra proceselor de industrializare și urbanizare din deceniile trecute. Privitorii vor fi părtași la o călătorie în timp, observând efectele industrializării, materializate în construcțiile și infrastructura orașului. În urma documentării ample realizate de Andrei Herța – cercetătorul științific al muzeului, vizitatorii vor înțelege modul în care industrializarea le-a afectat și schimbat însăși modul de viață și de bunăstare. Prin imaginile selectate și expuse în cadrul expoziției, surprinse cu precădere între anii 1970 și 1980, se redau într-un mod modern și transparent transformările semnificative prin care a trecut orașul, arătându-se și modul în care schimbarea regimurilor politico-economice a contribuit, în mod direct, la influențarea arhitecturii locale. De asemenea, expoziția surprinde activitatea intensă a fabricilor din perioada respectivă, care au fost motorul dezvoltării puternice din acele vremuri.
Cu privire la mesajul pe care și-a dorit să-l scoată în evidență prin această expoziție, Andrei Herța spune că „putem vedea orașul Zalău construit în trei straturi: un substrat din cărămidă și piatră, un strat din beton și asfalt, și un alt strat din sticlă și metal. Cărămida, materialul tradițional de construcții, alcătuiește materialitatea istorică a orașului, clădirile istorice și casele vechi. Fabricile și blocurile de locuințe construite odată cu industrializarea s-au ridicat din prefabricate din beton. Clădirile de după 1990, precum sediul ANAF sau mall-ul sunt dominate vizual de sticlă și metal. Forțând puțin metafora, o putem aplica inclusiv caselor noi, cu geamuri mari și acoperișuri din tablă, care doar imită țigla tradițională. Fiecare strat din structura orașului poartă în materiale, design și metode de construcție încărcătura ideologică, tehnologia și capacitatea economică a epocii pe care o reprezintă. Succesiunea lor în timp, în același spațiu, face ca adăugarea unui nou strat să fie un proces disruptiv. Schimbarea regimului politic se reflectă în dinamica arhitectonică a orașului prin înlocuirea clădirilor istorice cu blocuri de locuințe sau a fabricilor cu unități comerciale”.
Prin urmare, publicul iubitor de cultură, istorie, artă și arhitectură, are ocazia de a lua contact cu această expoziție inedită, în care se realizează o punte între trecutul și prezentul orașului, oferind oportunitatea unică de a explora straturile istorice ale unei comunități aflată în permanentă evoluție. Legat de impactul și rolul acestei incursiuni în arhitectura orașului și a schimbărilor produse de-a lungul celor mai bine de cinci decenii analizate, cercetătorul științific Andrei Herța spune că „expoziția am gândit-o și realizat-o în actuala formă nu pentru a judeca ceea ce s-a întâmplat în trecut sau a deciziilor care s-au luat atunci. Eu mi-am concentrat atenția asupra anilor 70-80, însă m-a preocupat și direcția modernă și amprentele lăsate recent la nivelul vieții comunității. Desigur că există și persoane cărora nu le place noul și ceea ce a adus modernitatea la nivel de arhitectură și peisagistică în Zalău. Din păcate, lumea în jurul nostru se schimbă, se transformă, se adaptează la noul stil de viață, iar noi suntem actorii care facem parte din toate aceste demersuri”.
Pentru a se documenta cu privire la această expoziție, cercetătorul muzeului a făcut parte, în luna ianuarie a acestui an, dintr-o amplă cercetare științifică pe teme de industrializare care a avut loc la nivel național. În urma acestui studio, Andrei Herța a extras acele elemente care se concentrează doar asupra orașului Zalău. Expoziția „PERSPECTIVE: Fețele orașului. Industrializare și urbanizare în Zalău” va rămâne deschisă publicului până în ianuarie 2024.
[…] Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a organizat, în data de 14 decembrie, vernisajul expoziției temporare „PERSPECTIVE: Fețele orașului. Industrializare și urbanizare în Zalău”. Expoziția face parte din seria de evenimente dedicate împlinirii a 550 de ani de la începutul urbanizării orașului, odată cu acordarea statutului de târg de către regele Matia Corvin, prin care se garanta autonomie economică noului oraș. Evenimentul a fost organizat în Beciul Cultural al muzeului și oferă vizitatorilor o incursiune captivantă în evoluția Zalăului, începând din anii ‘70 și până în prezent. Expoziția… Citeste mai mult […]