Pompierii sălăjeni organizează, la acest sfârşit de săptămână, evenimentul Ziua Porţilor Deschise, pentru a marca „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. Cu acest prilej, la sediul unităţii pompierilor din municipiu, precum şi la subunităţile din judeţ se vor organiza şi desfăşura exerciţii şi aplicaţii de intervenţie în cazul unor calamităţi naturale.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, Cristian Cuibuş, a declarat că în cadrul manifestărilor vor avea loc şi activităţi de informare a populaţiei cu privire la riscurile la care se expun, chiar în unele zone ale judeţului nostru. „Zona geografică în care se găseşte amplasat judeţul nostru, este caracterizată de un proces de modificări ale unor caracteristici geo-climatice, ceea ce a condus la manifestarea unor factori de risc, care au evoluat spre dezastre. Efectele dăunătoare pe care aceste fenomene le au asupra populaţiei, mediului înconjurător şi bunurilor materiale fac necesară cunoaşterea acestor fenomene şi a modului în care putem preveni sau ne putem apăra în caz de urgenţă. Inundaţiile şi alunecările de teren sunt doar câteva dintre riscurile naturale care au provocat pagube însemnate locuitorilor judeţului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” se sărbătoreşte în data de 13 octombrie. „Având în vedere că în acest an 13 octombrie este într-o zi de sâmbătă, activităţile dedicate acestei zile se vor desfăşura vineri, în data de 12 octombrie. Astfel, în cursul zilei de vineri se vor organiza şi desfăşura exerciţii, aplicaţii, precum şi prezentarea tehnicii de intervenţie la inundaţii şi salvarea sau evacuarea persoanelor surprinse de inundaţii. Astfel de activităţi sunt programate atât la sediul inspectoratului, cât şi la subunităţile de intervenţie”, a precizat Cristian Cuibuş.
De asemeneam în zona de competenţă a ISU Sălaj se vor desfăşura acţiuni de informare a cetăţenilor asupra celor mai frecvente riscuri specifice judeţului nostru: inundaţii şi fenomene meteo periculoase; popularizarea măsurilor specifice de prevenire a riscurilor în comunitate şi a regulilor de comportare în caz de dezastre; desfăşurarea de acţiuni cu Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă şi comunităţile locale pentru cunoaşterea măsurilor de prevenire şi intervenţie în cazul producerii dezastrelor, precum şi popularizarea acestui eveniment în instituţiile de învăţământ.
„Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” se sărbătoreşte în scopul conştientizării comunităţilor cu privire la riscul dezastrelor naturale şi la modalitatile de reducere a vulnerabilităţii faţă de acestea. Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin dezastre se înţelege o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţii respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns de sprijin extraordinar din afara ei pentru a putea reveni la starea de normalitate.