Magistraţii Curţii de Apel Cluj s-au pronunţat, marţi, în dosarul delapidării a 372 de tone de cupru furate din rezerva de stat de la Var, aplicând pedepse mai mici inculpaţilor. Astfel, instanţa clujeană a admis apelurile lui Viorel Teglaş, gestionarul Unităţii Teritoriale 95 Var a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Speciale, şi pe cele ale soţilor clujeni Iancu şi Garofiţa Gabrian şi a desfiinţat în parte soluţia dată de Tribunalul Sălaj în urmă cu şapte luni.
Gestionarul depozitului de cupru din rezerva de stat, Viorel Teglaş, a fost condamnat la zece ani şi jumătate de închisoare pentru delapidare – cu un an mai puţin decât primise de la instanţa sălăjeană – fiind găsit vinovat de înstrăinarea cantităţii de 372 tone de cupru, în valoare de circa 11 milioane de lei. Judecătorii clujeni au decis să-l achite de sub învinuirea comiterii infracţiunii de complicitate la dare de mită, pentru care Tribunalul Sălaj îi aplicase o pedeapsă de trei ani de închisoare. Prima instanţă îi aplicase o pedeapsă de 10 ani şi 6 luni pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi o alta de trei ani, pentru complicitate la dare de mită. Prin contopirea celor două pedepse şi aplicarea celei mai mari, plus un spor din cea de-a doua, judecătorii sălăjeni îl condamnaseră la 11 ani şi şase luni de detenţie.
De la 11, la 5 ani de închisoare
În ceea ce-i priveşte pe cei doi complici ai săi, clujenii Iancu şi Garofiţa Gabrian, aceştia au scăpat mult mai ieftin, după ce Curtea de Apel le-a înjumătăţit pedepsele.
În Sălaj, cei doi fuseseră condamnaţi la câte 11 ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave. Marţi, magistraţii din Cluj au schimbat încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina celor doi soţi, din complicitate la delapidare în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, în două infracţiuni: complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată – pentru care i-a achitat – şi în complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată având ca obiect delapidarea a 372.487 kg de cupru şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă simplă având ca obiect delapidarea a 7.415 kg de cupru.
Ca urmare, i-a condamnat pe cei doi la câte 4 ani de închisoare pentru complicitate la delapidare în formă simplă şi le-a redus pedepsele aplicate pentru dare de mită de la 4 ani şi jumătate, la câte 3 ani închisoare, fiecare.
Instanţa a constatat că infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor sunt concurente, ca urmare a aplicat soţilor Gabrian pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv, 1 an, urmând ca fiecare inculpat, să stea după gratii câte 5 ani.
De asemenea, judecătorii au stabilit ca Teglaş să fie singurul care să achite despăgubiri civile în valoare de 10,9 milioane de lei către Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – Unitatea Teritoriala 95 Jibou, după ce prima instanţă i-a obligat la plată şi pe Iancu şi Garofiţa Gabrian.
Soluţia Curţii de Apel Cluj este definitivă.
372 de tone de cupru, înstrăinate pe parcursul unui deceniu
Reamintim că în vara anului 2013, în urma unui control rutier în trafic, soţii Iancu şi ginerele lor au încercat să-i mituiască pe poliţiştii care descoperiseră unele nereguli cu privire la actele de însoţire a celor 7 tone de cupru transportate în autoutilitară. Poliţiştii nu s-au lăsat mituiţi şi au sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie Sălaj. După câteva ore, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi cu sprijinul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul IPJ Sălaj, a fost organizat un flagrant.
Cercetările au scos la iveală că în perioada 2000-2012, Viorel Teglaş, gestionarul depozitului de la Var, a vândut soţilor Gabrian, prin mai multe acte materiale, 372 de tone de cupru, în valoare de circa 11 milioane de lei.
E bine că justiţia acţionează, măcar la cei fără protecţie. Căci eu nu pot să pricep cum un escroc de talia lui Blaga, „înşurubat” în Marile Jafuri, Microsoft, EADS şi poate şi în cel al Retrocedărilor, stă bine mersi, nu-l întreabă procurorii de sănătate !