Patru incendii într-o singură zi

 

Ziua de miercuri a fost una plină pentru pompierii sălăjeni. Aceştia au fost solicitaţi să intervină la patru incendii de vegetaţie uscată. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, prima intervenţie a fost în localitatea Răstoci, pompierii Gărzii Ileanda intervenind pentru a stinge un incendiu la vegetaţia uscată generat de către o persoană necunoscută pe un teren de lângă calea ferată. Din cauza vântului, incendiul s-a extins în grădina unei gospodării, unde flăcările au distrus o căpiţă de fân.
Celelalte trei incendii de vegetaţie uscată au avut loc în Zalău, pe terenuri virane situate pe străzile Corneliu Coposu, au ars aproximativ 220 de metri pătraţi, Măcieşilor, au ars au circa 156 de metri pătraţi şi în cartierul Sărmaş, unde au ars aproximativ 1,5 hectare. Potrivit sursei citate, incendiile au avut ca şi cauză probabilă utilizarea necorespunzătoare a focului în spaţii deschise pentru igienizarea terenurilor.
Pompierii sălăjeni vin în întâmpinarea cetăţenilor care execută astfel de lucrări cu câteva recomandări: arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens, colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. De asemenea, executarea arderii se face în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, iar curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi se face pe o distanţă de cinci metri. Totodată este importantă asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii, stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor. Se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în următoarele situaţii: în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, condiţii meteorologice de vânt şi la lăsarea serii. „Avertizăm locuitorii judeţului care execută igienizări, conform HGR. 537/2007 arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei”, au precizat reprezentanţii ISU Sălaj.

 

Leave a Comment