Parcul auto al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj numără doar 136 de mijloace de transport, faţă de necesarul de 286 prevăzut, gradul mediu de dotare fiind astfel de 47 la sută. Conform precizărilor reprezentanţilor Inspectoratului, în ultimul an, din cauza uzurii fizice şi morale avansate, a folosirii intensive, precum şi a vechimii mari în serviciu, cinci autospeciale au fost retrase în vederea întocmirii formalităţilor de scoatere din funcţiune, valorificare, transfer fără plată şi casare. De asemenea, în anul 2013, au fost reparate 153 de autospeciale, din care 145 în atelierul propriu al unităţii, iar opt în cadrul unităţilor specializate ale agenţilor economici de profil. „Autovehiculele reparate reprezintă 78 la sută din totalul parcului auto şi au necesitat un efort bugetar considerabil”, a menţionat sursa citată. De altfel, în anul care tocmai s-a încheiat, în parcul activ, au intrat doar trei autospeciale, respectiv câte una pentru: structura de investigare a fraudelor, Postul de Poliţie Sîg şi Biroul pentru Imigrări Sălaj.
Astfel, potrivit datelor furnizate de IPJ Sălaj, structurile de ordine publică folosesc 70 de autoturisme, poliţia rutieră -11, celelalte structuri operative – 29, structurile suport – 10, iar unităţile asigurate logistic, 12. Pentru acestea s-a asigurat carburantul necesar, respectiv 120.032 litri de benzină şi 37.230 litri de motorină, neconstatându-se depăşiri ale normelor de consum, în cursul anului 2013.
Imobilele Inspectoratului se degradează din lipsa fondurilor
Pe de altă parte, reprezentanţii IPJ Sălaj susţin că sumele repartizate, în 2013, pentru reparaţii curente, s-au dovedit a fi insuficiente, fapt ce a determinat o degradare continuă a imobilelor aflate în administrarea unităţii. Este vorba de 67 de astfel de clădiri, din care 64 în domeniul public, iar trei aflate în administrarea unităţilor de poliţie pe baza contractelor de închiriere sau comodat. Astfel, potrivit sursei menţionate, în 2013, s-a reuşit doar finalizarea lucrărilor de instalaţii electrice interioare la sediul Inspectoratului, amenajarea casei scării Corpului administrativ, precum şi a padocurilor de câini ale unităţii. De asemenea, cu ajutorul asociaţiilor profesionale au fost amenajate şi date în funcţiune sala de şedinţe, sala video, sala de sport şi popota unităţii. Tot în 2013, s-au efectuat reparaţii curente în regie proprie la imobilul în care îşi desfăşoară, în prezent, activitatea lucrătorii Postului de poliţie Benesat. Clădirea a fost dată în folosinţă pe baza unui contract de comodat.
De asemenea, potrivit sursei citate, în perioada menţionată, au fost efectuate inspecţii extinse la şase construcţii, a căror structură de rezistenţă se află în diverse stadii de degradare, pentru stabilirea măsurilor de intervenţie necesare. Este vorba de imobilele din Şimleu Silvaniei, Ileanda, Năpradea, Sălăţig, Agrij, Carastelec şi Surduc.
Totodată, în Programul multianual de punere în siguranţă a construcţiilor cu risc seismic ridicat sunt înscrise patru clădiri, fiind necesare fonduri pentru lucrări de modernizare şi consolidare în valoare estimată de 936.000 de lei, respectiv extindere şi modernizare a unor imobile aparţinând Poliţiei municipiului Zalău.