O femeie din Zalău a fost contactată telefonic, în cursul zilei de miercuri, 10 iunie, de o persoană necunoscută, care i-a relatat faptul că fiul său a avut un accident rutier, iar pentru soluţionarea cazului, aceasta trebuie să trimită printr-un serviciu bancar suma de 14.000 lei. Imediat după primirea apelului, în jurul orei 16, zălăuanca s-a deplasat la un oficiu poştal şi a depus suma de 3.000 lei. Ulterior, femeia, Maria B., a încercat, potrivit reprezetanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, să ia legătura cu apelantul, însă acesta nu a mai răspuns la telefon, motiv pentru care femeia a sesizat poliţia.
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii sălăjeni recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani. De regulă, pentru a fi credibili, suspecţii se dau drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici legişti şi solicită telefonic bani, susţinând că rude apropiate au fost implicate cu vinovăţie în accidente rutiere şi au nevoie urgentă de bani pentru spital sau au fost reţinute de poliţie, iar sumele de bani reprezintă „onorariul” acordat unei persoane pentru a scăpa de pedeapsă. „De asemenea, fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini”, mai precizează reprezentanţii IPJ Sălaj.
Totodată, susţine sursa citată, trebuie să ştiţi că oricine poate fi victima unui accident, dar într-un moment critic, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident, nu are nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
Vai, doamnă, dar de ce ați chemat poliția? Poate vă mai sunau escrocii ăia și puteați să mai aruncați pe fereastră niște bani! Că, oricum, dacă erau banii munciți, nu-i făceați cadou!