La Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca a apărut recent volumul “Anotimurile neliniștii”, semnat de sălăjeanul Daniel Taloș. Volumul ilustrează mozaicul oamenilor care au trăit în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial într-un sat din nord-vestul Transilvaniei intrat sub administrație maghiară în urma Dictatului de la Viena. “Acțiunea se desfășoară pe parcursul anului 1944. Volumul prezintă, prin mai multe planuri narative, aspecte relevante pentru lumea satului de altădată, cu frânturi de obiceiuri și mentalități rurale, cu date despre felul în care au perceput românii din acest teritoriu și conflagrația și urmările ei. Relatările dramatice imortalizează momente bazate pe întâmplări și persoanje reale, oameni puși în situația de a-și suspenda viețile normale și idea intra în neliniștea vremurilor de război, confrântându-se cu deznădejdea și cu traumele produse de nefastele evenimente”, scrie autorul în postfața volumului.
Daniel Taloş – articole de specialitate în diverse reviste
Daniel Taloş s-a născut în anul 1973. A publicat articole de specialitate în diverse reviste: ”Satul Jac în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial” – revista ”Caiete Silvane”; ”Satul Jac – Aspecte migraţionişte în prima jumătate a secolului XX” – revista ”Caiete Silvane”; ”Obiceiurile sărbătorilor de iarnă” – revista ”Caiete Silvane”; ”Aspecte din istoria Şcolii primare Jac” – revista ”Şcoala noastră” ; ”Consecinţe ale celui de-al doilea Dictat de la Viena” – revista ”Ţara Iancului”. De asemenea, a publicat volumele: ”Satul Jac – priviri spre trecut”, Editura ”Caiete Silvane” – 2013; ”Tipuri de turism în arealul Văii Pomătului” – Editura ”Şcoala Noastră” – 2015; ”Cărările Meseşului” – Editura ”Ecou Transilvan” – 2018 și „Urme de paşi, monografia Bisericii Pensticostale din satul Jac” – Editura Ecou Transilvan – 2019.
[…] La Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca a apărut recent volumul “Anotimurile neliniștii”, semnat de sălăjeanul Daniel Taloș. Citeste mai mult […]