Motto: „Familia este biserica de acasă”. (Sfântul Ioan Gură de Aur, 347-407 d.Hr.)
În oraşul Şimleu Silvaniei, marţi, 22 martie 2016, imediat după echinocţiul de primăvară şi înaintea Blagoveşteniei – Buna Vestire – (25 Martie 2016), 21 de cupluri familiale şi-au serbat „Nunta de Aur”. Nu, n-a fost nuntă de-adevăratelea, cu întemeierea unei familii. A fost o ceremonie de aducere aminte a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani, un simbol al timpului petrecut împreună. Un semicentenar adică, un răstimp care nu-i de-aici, de colo, întrucât căsnicia, cu cât e mai lungă, cu atât este mai puternică şi mai durabilă. De-astă dată, sărbătoriţii şi-au reînnoit jurămintele făcute în urmă cu 50 de ani! Acum au făcut-o, la iniţiativa Primăriei şi a Consiliului Local, în faţa ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primar, a prof. Berek Ştefan – viceprimar şi a „nuntaşilor” prezenţi la tradiţionala „Nuntă de Aur”, în sala mare a Primăriei. Şi erau, pe cât de bucuroşi, pe atât de emoţionaţi de acest eveniment deosebit al vieţii lor, unul de neuitat, în care se derulau trăirile alături de părinţii, fraţii şi surorile fiecăruia, faţă de copiii şi nepoţii lor, precum şi faţă de locurile de muncă, faţă de comunitate. Chipurile lor erau oglinda acestor trăiri. Impresionant… Da, radiau de fericire, la început de primăvară, când întreaga natură se trezeşte la viaţă, iar familia – nucleul civilizaţiei – trebuie să fie într-un echilibru al căsătoriei (apropo de…echinocţiu!). Familia este o mare binecuvântare a fiecăruia dintre noi şi, chiar dacă „femeia este inima familiei” (Maica Tereza), echilibrul trebuie să existe, pentru că „bărbatul este proza lui Dumnezeu, iar femeia este poezia Lui”(Napoleon Bonaparte).
Festivitatea a fost deschisă de Septimiu Cătălin Ţurcaş, spunând, printre altele: „[…] La această sărbătoare vin cu foarte multă emoţie. Vă mărturisesc că, atât eu, cât şi colegii mei, cu siguranţă, vă invidiem, în sensul cel mai bun al cuvântului. Este foarte important ca o pereche de căsătoriţi să reuşească să stea împreună 50 de ani. Evident că pentru această reuşită, în primul rând, ai nevoie de un ajutor foarte important, care este ajutorul Divin. […] Dumneavoastră beneficiaţi de acest ajutor al lui Dumnezeu, reuşind ca astăzi să fiţi prezenţi la această sărbătoare, pe care noi o organizăm de vreo opt-nouă ani (n.m.10 ani). O facem pentru că ne-am gândit la dumneavoastră, prin tot ceea ce aţi făcut pentru acest oraş în timpul în care aţi fost activi, indiferent de domeniul în care aţi lucrat, prin copiii pe care i-aţi dat oraşului. Unii dintre ei, probabil, stau aici, alţii sunt în alte locuri din ţară sau din lume, dar, cu siguranţă, fiecare dintre ei, când aud ceva despre oraşul Şimleu Silvniei, au o emoţie deosebită, bucurându-se foarte mult că s-au născut şi au crescut aici cu ajutorul dumneavoastră.[…] Vă mulţumesc din suflet şi vă felicit, în primul rând pentru că aţi ales ca în anul 1966 să vă căsătoriţi , întemeind o familie onorabilă.[…] Ne-am gândit ca la această sărbătoare să fiţi împreună, chiar dacă unii dintre dumneavoastră aţi împlinit 50 de ani de căsătorie şi alţii urmează să-i împliniţi. Acum, înainte de marea sărbătoare a Paştilor, ne-am întâlnit în acest cadru festiv pentru a vă mulţumi din suflet pentru tot ceea ce aţi făcut în aceşti ani, care nu sunt puţini.[…] M-am bucurat foarte mult când cei mai valoroşi şi talentaţi artişti ai noştri, Vlăduţa şi Daniel, şi-au exprimat dorinţa să fie şi ei prezenţi astăzi aici, ca, în final, să vă facă o surpriză muzicală plăcută […] Dacă doriţi să ne spuneţi câte ceva, nu să ne lăudaţi pe noi, ci să ne vorbiţi despre unele momente din viaţa dumneavoastră sau să ne dezvăluiţi secretul acestei căsnicii de 50 de ani, vă ascultăm cu drag. Să nu vă sfiiţi, aici suntem ca într-o familie.[…]”.
Cuprinşi de o emoţie…înţelegătoare, nu s-a încumetat niciunul dintre cei sărbătoriţi să spună câte ceva!
Apoi, primarul Şimleului, ascultat cu mare atenţie, a dat citire conţinutului „Diplomei de Recunoştinţă” fiecărui cuplu familial, pentru: „marele şi respectabilul merit de a fi trăit, muncit şi trecut peste toate greutăţile vieţii împreună, timp de 50 de ani. Comunitatea şimleuană vă cinsteşte şi onorează efortul, vă respectă şi vă înnobilează cu titlul de CETĂŢENI DE VAZĂ ai urbei”. Diplomele, însoţite de o plachetă comemorativă, un plic cu bani şi o şampanie au fost înmânate de Septimiu Cătălin Ţurcaş, cu mult fast, celor sărbătoriţi: Floarea şi Ioan Pop, Cornelia şi Ioan Filip, Ileana şi Ioan Pop, Szigyártó Irma şi Zoltán, Aurelia şi Lucian Ispas Coriolan, Ecaterina şi Gheorghe Tegzeş, Pocsveiler Elisabeta şi András, Orosz Varvara şi Ferencz, Szilágyi Maria şi Ştefan, Cornelia şi Constantin Oancea, Floare şi Cornel Pop, Viorica şi Nicolae Crişan, Maria şi Gheorghe Biriş, Ileana şi Vasile Mocan, Doina şi Peter Pop, Maria şi Traian Pap, Floare şi Virgil Pop, Elena şi Vasile Ţigle, György Olga şi Béla, Maria şi Teodor Filip, Maria şi Daniel Iancău.
La reuşita acestei ceremonii au contribuit şi renumiţii interpreţi de muzică populară şimleuani, Vlăduţa Lupău şi Daniel Pop, care – prin alocuţiunile şi cântecele lor – au sensibilizat întreaga asistenţă. În onoarea sărbătoriţilor, s-a cântat, cu multă însufleţire, „Mulţi ani, trăiască!”.
Frumoasa solemnitate s-a încheiat cu o „fotografie de grup” şi cu o masă la restaurant, unde s-au depănat amintiri, s-au consolidat prietenii şi, închinând un pahar cu vin de Şimleu Silvaniei, sărbătoriţii şi-au urat „multă sănătate şi succes în orice activitate”, gândindu-se la „Nunta de Diamant”…
La mulţi ani, TUTUROR!
Prof. Marin ŞTEFAN