Noi reguli pentru fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunță că, începând cu anul de cerere 2024, fermierii au obligația de a respecta două standarde noi. Pe lângă interdicția de a incendia miriștile (GAEC 3), se introduce și interdicția de a incendia vegetația pajiștilor permanente (GAEC 10). Aceste reguli noi fac parte din normele de condiționalitate pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a beneficia de plăți directe și alte intervenții pentru dezvoltarea rurală, conform Planului Național Strategic 2023-2027. Toți fermierii trebuie să aplice aceste standarde pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere. Prin respectarea GAEC 3 și GAEC 10, fermierii contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură. Arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale pe terenurile arabile, precum și a vegetației pajiștilor permanente este strict interzisă. Standardele GAEC 3 și GAEC 10 se aplică astfel:

  • GAEC 3: se aplică tuturor exploataților agricole. Fermierii nu au voie să ardă miriștile și resturile vegetale rămase după recoltare, cum ar fi paiele de cereale, vrejuri de plante proteice, cocenii de porumb, tulpinile de floarea-soarelui și altele.
  • GAEC 10: se aplică tuturor pajiștilor permanente de pe teritoriul național. Vegetația pajiștilor permanente include vegetația uscată de pe pășuni și fânețe, resturile vegetale rămase după pășunat sau recoltarea fânului și vegetația invazivă.

Obiectivul principal al acestor standarde este menținerea nivelului de materie organică din sol, contribuind astfel la un mediu mai sănătos și la practici agricole sustenabile. APIA, în colaborare cu Garda Națională de Mediu și Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, și-au propus să monitorizeze respectarea acestor standarde. Aceștia vor elabora materiale informative și le vor distribui către structurile județene, asigurând o informare corespunzătoare a fermierilor și a populației. Dacă o parcelă din exploatația unui fermier a fost arsă din cauze necunoscute, fermierul trebuie să prezinte documente relevante la APIA pentru a evita sancțiunile. Aceste documente includ copia Procesului verbal de intervenție întocmit de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență sau copia sesizării depuse la secția de Poliție. Documentele trebuie să fie prezentate înaintea efectuării controlului și să fie valabile la data controlului. Pentru mai multe informații, fermierii pot consulta „Ghidul fermierului privind condiționalitatea” pe site-ul APIA: www.apia.org.ro.

2 Thoughts to “Noi reguli pentru fermieri”

  1. friptura

    pe vremea regelui , la ceasca ,dupa revolutia nu va dat nimeni bani acuma numa bani gratis,dar tot ue este de vina ca nu avem mancare si e lene sa lucrii pamantul nu-i asa

  2. […] aplice aceste standarde pe întreaga exploatație agricolă și… Articolul Noi reguli pentru fermieri apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment