Monumentul dedicat poetului maghiar Ady Endre a fost inaugurat în data de 26 ianuarie 2020, fiind amplasat chiar în centrul Zalăului. La eveniment au fost prezente oficialități din județ precum şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Monumentul este creaţia sculptorului Biró Lajos, din Ungaria. Acesta a fost realizat la iniţiativa UDMR Sălaj, cu sprijinul Guvernului maghiar şi al Fundaţiei Communitas. La nici o lună distanţă de la amplasare, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj au anunţat că monumentul a fost amplasat în inima orașului fără să existe documentele și avizele necesare prevăzute de legislaţia în vigoare. Doina Cociş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj spunea la acea vreme că avizele necesare se puteau obține foarte ușor, dar autoritățile locale direct responsabile nu au făcut demersurile legale necesare. Doina Cociș a solicitat totodată ca înscrisul regăsit pe momumentul în cauză să fie tradus și în limba română. Inițial, pe soclul de marmură a fost inscripţionat un citat al poetului Ady Endre, scris doar în limba maghiară. Acest lucru a fost remediat între timp de către autorități, ținând cont de faptul că legislaţia actuală prevede expres faptul că „orice text scris sau vorbit într-o limbă străină, indiferent de dimensiuni, având caracter de interes public, trebuie să fie însoţit de traducerea sau de adaptarea în limba română”. Acum plăcuța de pe soclul statuii poetului maghiar este bilingvă.
De curând, probabil și pe fondul lucrărilor de reamenajare care se află în curs în centrului orașului, momumentul a fost mutat în piața Iuliu Maniu din Zalău, în apropierea statuii lui Wesselenyi.
Contactată cu privire la legalitatea acestui nou demers, Doina Cociș ne-a informat că, până la această dată, momumentul a primit avizul din partea Direcției Județene pentru Cultură, dar Primăria nu a depus și documentele necesare în vederea obținerii avizului de la Comisia Naţională a Monumentelor de For Public. În opinia directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj acest lucru era normal să se întâmple înainte ca acest monument să fie amplasat din nou în centrul orașului. Doina Cociș ne-a mai precizat că „statuia chiar este una reprezentativă, este foarte bine realizată, este bine că există, dar ar fi bine ca autotritățile să urmeze toți pașii legali necesari pentru ca acest subiect să fie închis, evitând astfel discuțiile inutile”.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău ne-a confirmat faptul că monumentul lui Ady Endre a fost amplasată în noul loc fără avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public. Totodată, nu s-a eliberat un aviz de construcție din partea Primăriei Zalău pentru acest monument, atâta timp cât a fost emis un certificat de urbanism în acest sens. Autoritățile din cadrul Primăriei au considerat că monumentul în sine nu este o statuie, ci un element de mobilier urban. Acesta este de altfel motivul pentru care nu au depus documentele necesare avizării din partea Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public. Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Zalău ne-au asigurat de faptul că, în paralel cu derularea lucrărilor de modernizare a centrului Zalăului, se vor obține toate avizele legale necesare care se mai impun pentru amplasarea monumentului poetului Ady Endre în piața Iuliu Maniu, evitându-se astfel generarea unui nou scandal local. Rămâne de văzut dacă se va adeveri proverbul „unde-i lege nu-i tocmeală”.
Și dacă este un element de mobilier urban, nu ar trebui să se deosebească de coșul de gunoi, care nu are placă inscripționată. Doamne mulți ai în grădina Ta, dar și prin primărie.
Cum dracu’ să fie „mobilier urban” statuia unui poet pe o bancă? Proștii ăia nu realizează că banca face parte dintr-un ansamblu? Dacă înțeleg bine, e făcută așa ca să poți ședea lîngă artist. Sau nici aia nu-i voie?
Ioan, poți să stai dacă ești ungur. Că ei au grijă de statuile lor să nu fie murdărită sau degradată. Dacă vrei să vezi grija românilor pentru statuile lor, uită-te la statuia din părculețul de la Casa de Cultură a Sindicatelor.