Moment aniversar. Michelin Cord Zalău sărbătorește două decenii de activitate

Michelin Zalău Cord reprezintă unul dintre pilonii de bază ai economiei sălăjene. Aici muncesc sute de oameni, iar unitatea a fost și este un important susținător al proiectelor sociale și educaționale din județ. Implicarea companiei în viața comunității sălăjene este una evidentă. Sunt două decenii de când fabrica Michelin Zalău Cord  și-a deschis porțile, momentul aniversar fiind unul marcat împreună cu angajații, colaboratorii și cu toți cei care fac parte din acest proiect economic deosebit. Am dorit să evidențiem și noi acest moment prin realizarea unui interviu cu directorul fabricii Michelin Cord Zalău, Octavia Sabou.

 Reporter: Sunt două decenii de când uzina și-a început activitatea la Zalău. Cum a fost această perioadă și unde vă situați acum?

 Octavia Sabou: Într-adevăr, Michelin Zalău Cord sărbătorește anul acesta 20 de ani, o călătorie incredibilă în care echipa noastră a crescut și s-a dezvoltat ajungând astăzi la peste 700 de persoane. Fabrica a pornit de la o investiţie greenfield și a ajuns o unitate strategică pentru Grupul Michelin prin producția de ansambluri metalice, acestea fiind componente vitale în producția de anvelope, și astăzi ne bucurăm să spunem că am atins pragul de aproximativ 141 tone de asamblaj. Peste 90 la sută din producția de cord metalic este dedicată exportului, fabrica Michelin Zalău Cord contribuind la fabricarea anvelopelor pentru numeroase fabrici Michelin de pe trei continente, Europa, America și Asia. Așadar, acești 20 de ani reprezintă un motiv de sărbătoare pentru noi toți. Din 2004 până acum am dublat numărul de angajați, suntem o echipă puternică, alcătuită din oameni implicați, motivați să ducem această istorie mai departe. Noile tehnologii ne-au permis să devenim mai flexibili și mai productivi de-a lungul anilor, astfel că toți oamenii care lucrează astăzi în fabrică sunt foarte calificați. În plus, este un moment emoționant pentru mine, personal, deoarece și eu celebrez 20 de ani de când m-am alăturat echipei Michelin Zalău. Am început ca inginer în fabrică și m-am dezvoltat  odată cu această uzină. Iubesc industria, sunt parte din ea și sunt mândră de echipa de la Cord, îmi place să îndrum și să motivez oamenii din jurul meu și mă bucur când le văd progresul. Cred că fără dăruire, curaj și motivare este dificil să-ți atingi obiectivele, iar munca mea a fost întotdeauna ghidată de aceste valori.

Rep.: Uzina a fost și este implicată în viața comunității locale prin diferite proiecte. Ne puteți da câteva exemple?

 O.S.: Michelin se implică activ în viața comunității, creând legături cu organizații locale, cum ar fi autoritățile regionale, instituțiile de învățământ și asociații etc. Încurajăm implicarea angajaților în acțiuni de Responsabilitate Socială Corporativă, prin Programul de Voluntariat Michelin. Astfel, angajații Michelin contribuie la viața comunității, punându-și la dispoziție abilitățile în proiecte locale, îndrumând studenți și tineri profesioniști, dezvoltând sau alăturându-se unor inițiative de mediu, sănătate, sport sau educație. Sunt foarte mândră de implicarea fiecăruia din echipa de la Cord. De la cei 4.500 de arbori plantați de către voluntarii Michelin Zalău, la proiectele „Let’s do it Romania” în care angajații Michelin Zalău au venit alături de familiile lor la o acțiune de curățare pe Muntele Meseș din județul Sălaj, oaza verde a orașului nostru, și până la parteneriatul continuu pe care îl avem alături de „Capace cu suflet” sau inițiativa Vara Verde la Zalău, prin care încurajam mersul pe jos sau cu bicicleta până la serviciu, pentru a reduce poluarea. Sunt foarte multe acțiuni în care angajații s-au implicat direct și le mulțumesc pentru dedicarea lor. De exemplu, în proiectul „O masă caldă la Zalău”, unde compania face donații periodic, voluntarii Michelin gătesc și ajută la servirea mesei pentru nevoiași, la o cantină locală. Și chiar o fac cu mare drag și plăcere.

Rep.: Știu că unitatea are un rol important inclusiv în învățământul sălăjean prin diferite parteneriate. 

O.S.: Datorită importanței critice în anumite poziții și abilități, Michelin are mai multe parteneriate formale cu școlile tehnice, pentru a ne asigura că menținem un canal puternic de talente pentru forța noastră de muncă. Una dintre cele mai mari provocări pe care le avem este că majoritatea tinerilor de astăzi nu aspiră să lucreze în producție, în ciuda oportunităților de carieră foarte atractive din domeniu.  Acest lucru ne determină să punem accentul pe ințitive cu studenți, astfel încât să le putem arăta cum poate fi o carieră în producție. La nivel de liceu, ne concentrăm pe crearea interesului elevilor pentru disciplinele STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și demonstrăm modul în care o educație în aceste domenii poate fi aplicată în industria noastră. 

Rep.: Ce obiective aveți pe termen scurt și mediu?

 O.S.: Prin strategia All sustainable, Grupul Michelin țintește reducerea emisiilor de CO2 provenite de la unitățile de producție cu 50 la sută până în 2030, așadar avem responsabilitatea de a utiliza eficient resursele energetice și de a minimiza impactul operațiunilor noastre asupra mediului. Pentru Michelin Zalău Cord ne propunem un țel și mai ambițios, să devenim o fabrică cu zero emisii de CO2 în următorii ani, de aceea suntem în plin proces de accelerare a digitalizării procesului nostru de fabricație pentru a reduce consumul de materiale și energie al fabricii. Această orientare spre sustenabilitate, împreună cu tehnologiile avansate de fabricație de astăzi, ne ajută să îmbunătățim eficiența mediului de producție și să găsim soluții cu un accent constant pentru protejarea sănătății planetei noastre.

Rep.: Nu putem încheia fără un mesaj pentru sălăjeni

O.S.: În cei 20 de ani petrecuți la Michelin, am văzut cum compania noastră s-a adaptat și a evoluat în acest cadru, devenind mai modernă, mai automatizată și mai competitivă. Ceea ce face ca Michelin să fie o companie unică suntem chiar noi, oamenii care formăm echipele locale, regionale, care prin acțiunile și activitatea zilnică reușim să demonstrăm că putem crea un mod de viata mai bun pentru toată lumea. Așadar, haideți să avem curajul să ne fixăm ținte ambițioase și să visăm, pentru că știm că oamenii noștri sunt valoroși, iar atunci când lucrează împreună, inteligența lor colectivă duce la obținerea unor soluții inovatoare.

A consemnat Adrian Lungu

 

 

 

One Thought to “Moment aniversar. Michelin Cord Zalău sărbătorește două decenii de activitate”

  1. […] și noi acest moment prin realizarea unui interviu cu directorul fabricii… Articolul Moment aniversar. Michelin Cord Zalău sărbătorește două decenii de activitate apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment