Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj a împlinit ieri, 1 octombrie, 5 ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, instituţia a găzduit o conferinţă de presă la care au luat parte Daniel Săuca – directorul CCAJ Sălaj, Tiberiu Marc – preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj şi, nu în ultimul rând, Ioan Abrudan, preşedintele Consiliului de Administraţie al CCAJ Sălaj. “În urmă cu cinci ani a luat fiinţă instituţia noastră, în baza unei hotărâri emise de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj. Iată că după cinci ani putem să vă prezentăm un scurt bilanţ, să mulţumim tuturor celor care s-au implicat de-a lungul anilor în activitatea noastră. (…). În cei cinci ani, din octombrie 2010, echipa de conducere a rămas neschimbată, iar din această perspectivă nu am făcut nicio schimbare şi nici nu intenţionez să fac vreo schimbare atâta vreme cât lucrurile merg bine”, a precizat managerul CCAJ Sălaj.
Peste 500 de manifestări culturale
În cei cinci ani de la înfiinţare, Ansamblul “Meseşul” a avut 250 de spectacole, cu ambele secţii română şi maghiară, în judeţ, în ţară şi în străinătate. De asemenea, Editura “Caiete Silvane” a editat un număr de 104 cărţi, iar tot acest compartiment a editat două reviste. Este vorba despre “Caiete Silvane” şi “Hapehupa”. Tot în perioada 1 octombrie 2010 – 1 octombrie 2015 au fost editate în jur de 30 de suplimente ale revistei “Caiete Silvane”, au fost organizate peste 500 de manifestări culturale diverse, în medie 100 pe an, la care se pot adăuga foarte multe proiecte culturale susţinute de CCAJ Sălaj, proiecte organizate de diverse asociaţii, fundaţii, primării sau colaboratori ai instituţiei.
În cei cinci ani de la înfiinţare, de pe băncile Şcolii Populare de Artă au ieşit un număr de 228 de absolvenţi, au fost obţinute finanţări pentru diferite proiecte. Instituţia de cultură are în prezent, la fel ca la înfiinţare, acelaşi număr de angajaţi, respectiv 76.
În cadrul conferinţei prilejuite cu ocazia împlinirii a cinci ani de la înfiinţare, managerul CCAJ Sălaj a ţinut să mulţumească tuturor colegilor, dar şi colaboratorilor din celelalte instituţii de cultură din judeţ.
Îmbunătăţirea relaţiilor parteneriale cu celelalte instituţii de cultură
Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, în subordinea căruia se află CCAJ, a subliniat în discursul său faptul că toate instituţiile de cultură judeţene ar trebui să-şi îmbunătăţească relaţiile pentru a satisface şi a răspunde nevoilor publicului din judeţ. “Cred că decizia pe care am luat-o în urmă cu cinci ani, din punct de vedere administrativ, a fost corectă. Erau mai multe instituţii de cultură cu forţă mai puţină care s-au reunit într-un Centru şi din punct de vedere financiar şi a celorlalte resurse, care aveau alte posibilităţi decât componentele separate în acel moment. Au trecut prin mai multe, iar în acest moment cred că există condiţii decente pentru toate secţiile, există facilităţi pe care Centrul le poate utiliza. (…) Cred că relaţiile parteneriale cu celelalte instituţii pe care le finanţează CJ Sălaj pot fi îmbunătăţite şi împreună pot găsi cele mai potrivite modalităţi de exprimare pentru a răspunde iubitorilor de cultură şi de artă din Sălaj şi nu numai”, a menţionat Marc.
Plic aniversar
În cadrul evenimentului, Daniel Mureşan, membru al Asociaţiei Colecţionarilor din Sălaj, a prezentat un plic filatelic aniversar ocazionat de împlinirea a cinci ani de la înfiinţarea CCAJ Sălaj. Este vorba despre un plic care a fost pus în circulaţie, joi 1 octombrie 2015, de Asociaţia Colecţionarilor din Sălaj, în parteneriat cu CCAJ Sălaj. Plicul a fost editat într-un tiraj de 100 de exemplare, fiind obliterat cu ştampila de zi omagială la Oficiul Poştal Zalău 1. Ştampila a fost aprobată de Compania Naţională Poşta Română, fiind aplicată pe toate trimiterile poştale de la respectivul oficiu poştal.