Mita si votul ilegal, sesizate prin numarul de urgenta 112

Mita si votul ilegal, sesizate prin numarul de urgenta 112Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!. Este campania lansata de Ministerul Administratiei si Internelor pentru informarea cetatenilor asupra sanctiunilor legale prevazute pentru incalcarea legislatiei electorale si constientizarea acestora pentru asigurarea unui proces electoral legal. Orice incident privind alegerile poate fi adus la cunostinta institutiilor cu atributii in domeniu printr-un simplu apel la 112 si, de indata, echipele special constituite se vor deplasa la fata locului. De asemenea, pot fi depuse sesizari in scris la sediul unitatilor de politie din mediul rural, orasenesc sau direct la sediul inspectoratului.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj, masurile pe care ministerul le pune in aplicare pe durata alegerilor locale sunt, pe de o parte, masuri operative, respectiv de constatare si contracarare a infractiunilor si a faptelor care contravin legii, iar pe de alta parte, de informare si constientizare a cetatenilor cu privire la riscurile la care se impun in situatia nerespectarii legii. Totodata, ministrul Administratiei si Internelor MAI, Ioan Rus, a demarat intalniri cu structurile teritoriale ale MAI pentru a cunoaste, pe de o parte, situatia din fiecare judet si problemele reale cu care structurile din teritoriu se confrunta, dar mai ales pentru a sublinia faptul ca nu va tolera nicio abatere de la atributiile conferite prin lege fiecarei structuri, pe durata alegerilor locale.

Campania se adreseaza tuturor cetatenilor romani cu drept de vot, si in special tinerilor care implinesc 18 ani si voteaza pentru prima data, populatiei cu drept de vot din mediul rural, membrilor formatiunilor politice sau voluntarilor acestora, tuturor celor implicati in derularea campaniei electorale. Pentru promovarea mesajului vor fi postate afise in locuri accesibile, vor fi distribuite pliante, cu preponderenta in mediul rural si in locurile cu valori de trafic ridicat, in perioada campaniei electorale, respectiv in sectiile de votare, in ziua votului, plus spoturi radio si TV.

Legea 67/2004 stipuleaza ca promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati sau un anumit candidat pentru functia de primar sau de consilier, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Aceeasi pedeapsa se aplica si persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor. De asemenea, si tentativa se pedepseste.

Mai mult, la nivel national a fost operationalizata o aplicatie informatica pentru raportarea incidentelor electorale. Prin intermediul acestei aplicatii, ce va cuprinde toate incidentele cu caracter electoral, se va urmari modul de solutionare a fiecarui eveniment in parte, precum si modul de interventie a structurilor implicate.

La nivelul judetului, vor fi angrenate cateva sute de politisti, jandarmi, pompieri si politisti locali in mentinerea masurilor de ordine si siguranta publica pe timpul desfasurarii alegerilor locale la cele aproape 300 de sectii de votare constituite la nivelul Salajului.

Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Salaj, Tincuta Dumuta, fortelor de ordine au fost repartizate in paza 136 de sectii de votare – organelor de politie, 86 – jandarmilor, 69 – pompierilor, iar cate doua sectii de votare au fost repartizate lucratorilor de la Serviciile de Pasapoarte si Inmatriculari, de la Oficiul Roman pentru Imigrari si de la Biroul de Transporturi Feroviare.

Leave a Comment