Pentru a marca 70 de ani de la deportarea evreilor sălăjeni în lagărele de exterminare de la Auschwitz, Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord a organizat, joi, la Şimleu Silvaniei, evenimentul „Să nu uităm niciodată!”, la care au luat parte peste 150 de invitaţi. Printre aceştia, Shelly Hagler, adjunctul misiunii diplomatice al statului Israel, Ioan Bolovan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, deputatul Aurel Vainer, Elly Brekovits Gross şi Vera Hecht, supravieţuitoare ale Holocaustului, precum şi urmaşi ai unor supravieţuitori, veniţi din Statele Unite, Israel şi Franţa, deputatul Lucian Bode şi autorităţi locale.
Manifestările au început la Sinagoga din Şimleu, cu rugăciuni pentre cei morţi (kaddish), şi au continuat cu dezvelirea unei plăci comemorative în Gara Şimleu, în memoria membrilor comunităţii evreieşti din Sălaj deportaţi la Auschwitz. Aici, Elly Brekovits Gross a revăzut cu emoţie şi durere locul din care a fost deportată împreună cu mama şi fratele său, acum şapte decenii, cu primul din cele trei transporturi care i-au dus pe evrei spre moarte.
Un alt moment important l-a constituit „marşul vieţii”, ce s-a desfăşurat pe traseul dintre gară şi Ghetoul Cehei, „un marş-simbol al revenirii la viaţă a celor care au supravieţuit ororilor din lagărele de exterminare şi a comunităţii evreieşti din Sălaj, formată, în prezent, din 50 de membri”, după cum susţine Daniel Stejeran, directorul Muzeului Holocaustului.
Secţiunea activităţilor culturale şi comemorative a mai cuprins ceremonia de rededicare a sulurilor Torei, un interviu cu Elly Brekovits Gross, originară din Şimleu şi deportată în 1944 la Auschwitz, precum şi un recital de poezii semnate aceasta şi susţinut de elevii implicaţi în Proiectul de înfrăţire dintre Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei şi Liceul Brener din Petach Tikva, Israel.
Evenimentul „Să nu uităm niciodată!” a fost organizat de către Muzeul Holocaustului, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Şimleu Silvaniei, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Institutul pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Jewiah Arhitectural Heritage Foudation New York, Comunitatea Evreilor din Sălaj, Ministerul Transporturilor şi Elly Brekovits Gross.
Puţinii evrei care au scăpat de la Auschwitz, după ce au fost eliberaţi de Armata Sovietică, s-au întâlnit în centrul Clujului la discuţii. Care credeaţi că a fost prima lor întrebare ?. N-au întrebat de rude , de prieteni. Nu, au întrebat -Unde este Lulu ? Să nu ne scape Lulu. Cine era Lulu ? Acest Lulu era tot un evreu de-al lor, care fusese capo în lagăr, adică gardian.