Alexandru Moldovan
Un eveniment dedicat ultimei victorii a lui Mihai Viteazul, obţinută în august 1601, la Guruslău, a fost organizat duminică la monumentul ridicat în cinstea domnitorului, pe dealul unde a avut loc bătălia.
Autorităţile locale şi judeţene marchează în fiecare an această victorie, la monumentul cu o înălţime de 26 de metri, realizat pe Dealul Guruslăului, de artistul Victor Gaga, în memoria importantei victorii obţinute în 1601 de oastea Imperiului Habsburgic condusă de Giorgio Basta şi oastea Ţării Româneşti condusă de Mihai Viteazul împotriva armatei Transilvaniei conduse de Sigismund Bathory.
În acest an, la monumentul de la Guruslău a fost organizat un ceremonial militar şi religios, cu o slujbă de pomenire şi depuneri de jerbe şi coroane cu flori din partea autorităţilor.
‘Deşi efemeră, prima unire de facto a celor trei ţări medievale româneşti, realizată de Mihai Viteazul în 1599 -1600, a făcut ca acesta să rămână în conştiinţa românilor ca un simbol al unităţii naţionale, realizată pe deplin acum 100 de ani. Într-o Românie a secolului XXI, unirea românilor este la fel de actuală, însă capătă alte valenţe şi ar trebui înţeleasă, în opinia mea, ca o unire a tuturor forţelor politice şi civice pentru o ţară pe care ne-o dorim cu toţii mai bună. De aici, de pe Dealul Guruslăului, privim în jur şi ne dăm seama că oameni de stat ca Mihai Viteazul, Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu sau Corneliu Coposu ne-au lăsat o moştenire pe care noi, astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, suntem chemaţi să o gestionăm aşa cum se cuvine şi chiar să o transformăm în ceva cu care să putem fi mândri în faţa generaţiilor care vor veni’, a precizat, în mesajul său, prefectul Sălajului, Florin Florian.
Despre importanţa istorică a bătăliei de la Guruslău şi personalitatea lui Mihai Viteazul a vorbit, în acelaşi context, istoricul Elena Muscă, iar un grup de copii a susţinut un scurt moment artistic, cu poezii şi cântece patriotice.
Manifestările omagiale de la Guruslău au continuat cu un program artistic, susţinut, pe o scenă amenajată la baza dealului pe care este ridicat monumentul, de formaţii şi ansambluri folclorice din judeţ.
Monumentul de la Guruslău a fost inaugurat în prezenţa Preşedintelui Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu !
Bravo lui , bravo Ceausescului !