O nouă ediție a simpozionului ”Zilele medicale sălăjene” are loc în această perioadă în municipiul Zalău. Este vorba despre ediția a XX-a, care cuprinde o gamă variată de cercetări de specialitate prezentate de cadre medicale, specialişti din mediul universitar şi invitaţi din domeniul medical din Sălaj, dar și din alte județe. Evenimentul se desfășoară pe parcursul a trei zile: 3, 4 şi 5 martie.
În prima zi a manifestării, marți – 3 martie, în deschidere a luat cuvântul dr. Liviu Oroian – preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj, Liviu Oroian, care a prezentat aspecte administrative privind activitatea Colegiului Medicilor şi a declarat deschis simpozionul. Au urmat o serie de prezentări din domeniul medical susținute de: dr. Mirela Stoia – Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca – ”Prevenția evenimentelor cardioembolice în fibrilația atrială – un parteneriat medic-pacient”; dr. Amalia Găvriluț și dr. Gabriel Găvriluț de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău – ”Sindromul de apnee de somn din perspectiva screening-ului diagnostic la controlul medical periodic”; ”Abordul minim invaziv laparoscopic 3D în patologia uro-oncologică. Terapii moderne de abord minim invazive în Endourologie” – dr. Ioan Bogdan Juravle, A. Alb, T. Hodor, I.Balint, L. Neaga, N. Puie, K. Kaizer, T. Balogh, L. Negru, M. Mureșan – SJU Zalău; dr. Salomia Druță de la SJU Zalău – ”Resurse terapeutice moderne în tratamentul psoriazisului vulgar moderat-sever la adulți; dr. Amalia Găvriluț de la SJU Zalău – ”Primul și singurul dispozitiv inhalator din România care oferă 2 soluții terapeutice pentru pacienții cu astm bronșic și BPOC”; dr. Mirela Crișan de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Cluj-Napoca – ”Colaborarea în echipa multidisciplinară, pediatru-medicină școlară-medicină de familie-endocrinolog”; dr. Daniela Zaharie de la SJU Zalău – ”Protecția cardiovasculară a pacientului cu DZ2”; dr. Eliza But de la Clinica Dermaelite & Laser Clinic Cluj-Napoca – ”Abordare modernă în incontinența urinară”; dr. Liviu Oroian de la SJU Zalău și avocatul Mircea Popovici – ”Contractele de asigurări de malpraxis și drepturile pacienților”.
”Zilele medicale sălăjene” continuă şi miercuri, 4 martie, cu: dr. Amalia Găvriluț de la SJU Zalău – ”Pacienții cu Astm și BPOC – provocări zilnice în cabinetul medicului; dr. Mhai Iacob de la CMMF Letca – ”Rolul medicului de familie în monitorizarea hepatitelor virale”; dr. Nicolae Horea Jidveanu SJU Zalău – ”Afecțiuni chirurgicale ale regiunii cervicale la copil”; dr. Octavia Sabo de la Spitalul Orășenesc ”Prof.dr.Ioan Pușcaș” Șimleu Silvaniei – ”Stenoza de canal spinal lombar – repere EMG”; dr. Vlad Bonțea SJU Zalău – ”Abordarea terapeutică modernă a pacientului cu FIA”; dr. Csakvari Alexandru de la CMMF Meseșeni – ”Managementul infecțiilor gripale în cabinetul medicului de familie”; dr. Mărioara Șimon de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” Cluj-Napoca – ”Importanța diagnosticului precoce în fibroza pulmonară idiopatică. Criobiopsia”; dr. Ioan Șimon șef lucări Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca – ”Infecțiile de tract urinar- diagnostic și tratament”, respectiv prof. dr Horațiu Rotar UMF Cluj-Napoca – ”Cancerul de piele. Prezentare cazuri clinice”. În cea de a treia zi a simpozionul ”Zilele medicale sălăjene”, joi -5 martie, vor fi prezentate și susținute lucrări de specialitate de către: dr Liviu Oroian SJU Zalău – ”Abordări legislative în practica medicală”; dr. Monica Pușcaș SJU Zalău – ”Tratamentul specific antiviral, în gripă, experiența secției boli infecțioase SJUZ”; dr. Silvina Iluț de la SC Salvosan Ciobanca – ”Tromboliza intravenoasă în accidentul vascular cerebral acut-procedură care poate schimba prognosticul. Caz clinic: particularități clinico-imagistice într-un caz de astrocitom pilocitic”; dr. Amalia Găvriluț SJU Zalău – ”Importanța dispozitivelor inhalatorii în decizia terapeutică din BPOC”; dr. Oana Groza Bio-Lab Zalău – ”Importanța diagnosticului corect în dermatologie”; dr. Bogdan Ioan Juravle SJU Zalău – ”Rezistența la antibiotice și managementul infecțiilor de tract urinar necomplicate”; dr. Vasile Petru Ciobanca, dr. Cristina Bora și dr. Adrian Ploae de la SC Salvosan Ciobanca – ”Integrare clinică” și prof. univ dr. Monica Junie de la SC Slavosan – ”Rolul medicului în globalizarea ??? coronavirus”.
La ce servește tot pomelnicul?
Pentru cheful ce va urma…
Doar din titlurile așa-ziselor „comunicări științifice” îți dai seama că au „o inestimabilă valoare teoretică și practică” ce tinde spre nula.