O nouă ediţie a „Caravanei Culturii Sălăjene” a avut loc, sâmbătă, la Ileanda, în organizarea Consiliului Local al comunei Ileanda, a Liceului Tehnologic „Ioachim Pop” şi a Căminului Cultural din localitate, a Asociaţiei Jad Cluj-Napoca şi a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj.
Acţiunea, găzduită de Liceul Tehnologic din Ileanda, a avut drept scop evocarea marelui actor Vistrian Roman, cel care l-a întruchipat pe celebrul tată din serialul “Pistruiatul”. Născut la 15 mai 1941, la Dej, Vistrian Roman a copilarit în satul Saşa, comuna Ileanda, după cum a precizat, după un scurt moment religios, directorul CCAJ Sălaj, Daniel Săuca. Însă figura şi personalitatea lui Vistrian Roman a prins contur în faţa celor prezenţi mai ales prin cuvintele actriţei Melania Ursu, de la Teatrul Naţional din Cluj, care nu o dată i-a fost acestuia colegă de scenă şi de joc. „Vistrian – bunul meu coleg şi partener de joc, de scenă, a fost repartizat în Cluj în 1964-64 şi a stat la noi aproape o stagiune şi jumătate. Era foarte apreciat de public, a jucat roluri însemnate, având o condiţie fizică demnă de apreciat, un glas cu totul aparte şi o dicţie dumnezeiască”, a povestit Melania Ursu, care l-a descris pe Vistrian Roman ca fiind „disciplinat, cald, plin de umor”. „Alerga mereu, făcea filme, lucra la Radio şi era un mare recitator al lui Eminescu. În asta, Vistrian stătea alături de Caramitru şi Ovidiu Iuliu Moldovan. Îmi amintesc de un recital la Cluj unde a recitat extraordinar <<> a lui Eminescu. Era un om de o mare discreţie, avea o mândrie a omului care ştia că este un actor de frunte”, a spus Melania Ursu, precizând că, totuşi, Vistrian Roman nu a fost apreciat la adevărata lui valoare de către unii colegi din teatru.
Prezent în sală, unul din prietenii cu care Vistrian Roman a copilărit în satul Saşa, l-a evocat pe marele actor ca fiind un băiat vesel, care învăţa foarte bine în şcoală, deşi provenea dintr-o familie simplă de ţărani, cu mulţi copii. La maturitate, Vistrian Roman îşi făcea timp din când în când să ajungă şi prin Sălaj şi îl ruga atunci pe prietenul din copilărie să găsească o maşină cu care să colinde satele de pe Valea Someşului.
Criticul de film Ioan-Pavel Azap a precizat că Vistrian Roman a fost un bun actor de teatru, dar şi de film, jucând pe scenele teatrelor “Alexandru Davila” din Piteşti, Teatrul Mic din Bucureşti si Teatrul Naţional din Cluj, precum şi în multe piese TV şi filme. Artistul s-a stins în 3 iulie, 1994, în Cluj.
La acţiunea de la Ileanda au partipat dramaturgul Flavius Lucăcel, oficialităţi locale şi oameni ai locului, „Caravana Culturii Sălăjene” fiind un proiect-piedică în calea uitării.