Magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins ca nefondat apelul declarat de către Daniela Blăjan, femeia din Fodora care şi-a ucis fiica în vârstă de doar două luni, împotriva sentinţei primei instanţe. Mama criminală fusese condamnată de către Tribunalul Sălaj, la 10 ani cu executare.
Fapta care a cutremurat o întreagă comunitate a ieşit la iveală la începutul lunii iunie 2017, când bunica bebeluşului a descoperit cadavrul în curtea gospodăriei. Cercetările ulterioare au stabilit că micuţa fusese adus pe lume în secret, în decembrie 2016, în casa în care mama locuia împreună cu părinţii şi fraţii săi, cu bunica şi cu ceilalţi doi copii pe care îi avea dintr-o relaţie anterioară. Nimeni nu a ştiut, însă, nici de sarcină, nici de naştere.
După cum se arată în motivarea sentinţei, Daniela Blajan, 23 de ani, a născut singură, având grijă să înlăture orice urmă, nu şi-a înregistrat copila în evidenţele stării civile şi a locuit cu bebeluşul într-o cameră pe care o ţinea mereu sub cheie. Pentru ca nimeni să nu audă plânsetele bebeluşului, lăsa televizorul pornit în permanenţă, cu sonorul tare. În februarie 2017, susţin anchetatorii, inculpata a suprimat cu intenţie viaţa fiicei sale, aşezând cu intenţie peste aceasta o plapumă împăturită de două ori, astfel încât se suprapuneau una peste alta patru feţe ale plapumei, după care a părăsit locuinţa şi s-a deplasat la o casă părăsită situată la circa 500 m de locuinţa sa, de unde a revenit după circa 30 minute.
La întoarcere, a constatat că nou-născutul decedase. Nici de această dată nu a spus nimănui nimic şi, conform propriilor declaraţii, a îmbrăcat cadavrul într-un combinezon de bebeşuşi şi l-a mutat într-o încăpere alăturată.
Trupul nou-născutului a fost descoperit abia patru luni mai târziu, de către bunică, în apropierea coteţelor din curte. Era în stare avansată de putrefacţie, iar la nivelul feţei prezenta lipsă de ţesut, cel mai probabil după ce a fost atacat de animale.
Judecătorii au stabilit că deşi nu a urmărit suprimarea vieţii victimei, acţionând pe fondul unei stări de nervozitate cauzate de durerile puternice de cap, Daniela Blajan a acceptat posibilitatea producerii acestui rezultat, fiind evident pentru orice persoană, indiferent de gradul de instruire al acesteia, că prin aruncarea unei plapume asupra unei persoane în vârstă de doar 2 luni, lipsite de orice posibilitate de apărare şi de reacţie, se poate determina decesul acesteia.
Pentru fapta sa, sălăjeanca a fost condamnată la 10 ani de închisoare cu executare şi i-a fost interzis dreptul de a exercita autoritatea părintească şi de a fi tutore sau curator pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei închisorii.