Maestrul Mircea Groza a dus tradiţiile sălăjenilor la Sărbătoarea Oierilor din Carpaţi

Daniel Mureşan

A treia ediţie a Sărbătorii Oierilor din Carpaţi a fost organizată sâmbătă şi duminică în localitatea poloneză Ludzmierz. La manifestare au participat sute de păstori din Polonia, Cehia şi Slovacia. Delegaţia României a fost invitat cu statul special, fiind reprezentată de pastrători de tradiţii din judeţele Sălaj, Cluj, Suceava şi Maramureş. Judeţul Sălaj a fost reprezentată de maestrul bucatar Mircea Groza şi de reprezentanţi ai Asociaţiei “Amicii Muzeului”.
Reuniunea a avut ca scop realizarea de legături între păstorii din Carpaţi, prin acţiuni concrete, contându-se pe sprijinul României. De altfel, acest lucru a fost evidenţiat şi de preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, prezent la această sărbătoare. El şi-a început discursul cu un “Bună ziua” adresat în limba română, reliefând buna colaborare dintre cele două ţări. Mircea Groza, reprezentantul Consiliului Judeţean, a subliniat importanţa întâlnirii pentru cele două state: „Prezenţa noastră aici este legată în primul rând de un schimb de bune practici, ţinând cont de experienţa acestei ţări în accesarea fondurilor europene. Ne-am bucurat că la focul simbolic aprins sâmbătă, preşedintele Poloniei a venit să dea mâna personal şi să schimbe câteva cuvinte cu membri ai delegaţiei României. Sper că am „aprins focul” unor mai bune relaţii între ţările noastre”.
Maestrul Mircea Groza a pregatit pentru 200 de participanţi o mâncare de la stână, după o veche reţetă din zona Sălajului. Ingredientele folosite au fost: carne de ied, jintuială, mei, usturoi verde, ceapă verde, măcriş şi leurdă. Cei prezenţi au apreciat mâncarea tradiţionala sălăjeană, dovadă repeziciunea cu care s-au “evaporat” porţiile oferite.
În acelaşi context, trupa de reconstituire istorică a Asociaţiei “Amicii Muzeului” a promovat la festival vestigiile arheologice din Sălaj şi Complexul Arheologic Porolissum, respectiv festivalul “Porolissum Fest”, ce va avea loc în acest an în data de 4 iulie.
Deplasarea în Polonia a delegaţiei sălăjene s-a realizat sub egida şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean.

8 Thoughts to “Maestrul Mircea Groza a dus tradiţiile sălăjenilor la Sărbătoarea Oierilor din Carpaţi”

  1. […] A treia ediţie a Sărbătorii Oierilor din Carpaţi a fost organizată sâmbătă şi duminică în localitatea poloneză Ludzmierz. La manifestare au participat sute de păstori din Polonia, Cehia şi Slovacia. Delegaţia României a fost invitat cu statul special, fiind reprezentată de pastrători de tradiţii din judeţele Sălaj, Cluj, Suceava şi Maramureş. Judeţul Sălaj a fost reprezentată de maestrul bucatar Mircea Groza şi de reprezentanţi ai Asociaţiei “Amicii Muzeului”. Reuniunea a avut ca scop realizarea de legături între păstorii din Carpaţi, prin acţiuni concrete, contându-se pe sprijinul României. De altfel, acest lucru a fost evidenţiat şi de preşedintele Poloniei, Bronislaw …read more […]

  2. De cand este Groza maestru? Poate pastor.

  3. Ciobanul Ghita

    maestru pulii !

  4. Acest Groza se plimba prin Europa si nu numai pe banii Consiliului Judetean. Primeste si diurna.

  5. Anonim

    No, au aparut invidiosii care nu au facut nimic in viata lor. Asa-i romanul, nu cumva sa aprecieze ceva.

  6. Babilon Mihai

    Toti trebuie sa fim mai reținuți. Nici Groza nu- i mândria natiunii.ci un bucătar puțin mai răsărit, nici altii , pe post de Dumnezeu..Trebuie trimisi prin rotatie toti bucatarii buni pentru promovarea judetuuui.

  7. Andreas

    Totusi, unde in jud. Salaj se poate manca ceva gatit de „maestrul” Groza ?

  8. Andreas

    Sau doar „cei alesi” au privilegiul de a se delecta cu minunile gastronomice ale maestrului ? Pe la televizor, har Domnului, l-am vazut de nenumarate ori, insa niciodata n-am auzit de vreo pofteala in vreo locatie unde se produce gastronomic maestrul, astfel incat si vulgul sa aiba nitel acces la „ambrozie si nectar” !

Leave a Comment