Autorităţile sălăjene continuă lupta împotriva traficanţilor de persoane, de la începutul anului şi până în prezent, mai multe tinere din judeţ fiind salvate din mâinile acestor teribili infractori. Două victime, între care una de numai 13 ani, au fost scăpate de la o viaţă chinuită, tocmai pe când traficanţii se pregăteau să le scoată înafara ţării, unde urmau să le oblige să practice prostituţia. Membrii grupării, doi bărbaţi şi o femeie, au fost arestaţi preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, respectiv trafic de persoane şi trafic de minori.
În luna mai, lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, împreună cu procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în exploatarea sexuală, membrii reţelei fiind din judeţele Sălaj şi Satu Mare. În urma investigaţiilor, oamenii legii au stabilit că, încă de acum doi ani, proxeneţii au racolat 11 tinere sălăjence şi sătmărence, şapte dintre acestea având vârste între 14 şi 17 ani. Fetele proveneau din mediul rural, din familii dezorganizate şi cu situaţii materiale precare, astfel încât rudele acestora să nu se intereseze de soarta lor. Membrii reţelei sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.
Acestea sunt doar câteva dintre cazurile depistate şi investigate de autorităţile sălăjene. În fapt, statisticile arată că ţara noastră continuă să fie ţară sursă, de tranzit şi de destinaţie pentru reţelele de crimă organizată, cu toate că s-au depus eforturi considerabile pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane. Victimele sunt racolate şi transportate, în multe dintre cazuri, fie în alte judeţe, fie înafara ţării pentru practicarea prostituţiei, pentru exploatarea prin muncă sau cerşetorie. Astfel, pentru conştientizarea populaţiei cu privire la acţiunile traficanţilor de persoane şi pentru protejarea oamenilor împotriva acestor infractori, Comisia Europeană a desemnat data de 18 octombrie ca Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.
Traficul de persoane este o problemă socială globală de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului şi de încălcare a demnităţii victimelor concretizându-se sub forma exploatării sexuale, exploatării prin muncă, cerşetorie, exploatare pentru comiterea de infracţiuni şi pentru prelevarea de organe. Pentru a putea veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau potenţialelor victime, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a pus la dispoziţie o linie telefonică gratuită – HELP LINE: 0.800.800.678, la care cei interesaţi pot primi informaţii generale cu privire la plecarea peste hotare la muncă sau în scop turistic şi, de asemenea, pot anunţa o posibilă situaţie de trafic de persoane. În situaţii excepţionale, acordă apelanţilor, posibile victime ale traficului de persoane, ajutorul de urgenţă. Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon/fax: 0264 402243 sau e-mail: anitp.clujnapoca@mai.gov.ro.
Pe ,,fetitele” din fata de la Arbema, nu le vede nimeni? Sau se folosesc si politistii de ele?