Nouă incendii soldate cu victime umane şi animale, precum şi însemnate pagube materiale s-au înregistrat de la începutul acestui an, în mai multe localităţi sălăjene. Un cumplit incident a avut loc chiar la începutul acestui an, în localitatea Nuşfalău, o femeie decedând intoxicată cu monoxid de carbon în locuinţa cuprinsă de foc. Pentru prevenirea unor astfel de incidente cu urmări grave, pompierii vin cu recomandări pentru populaţie.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, pentru reducerea numărului de incendii la locuinţe şi anexe gospodăreşti, este necesară respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor în sezonul rece.
Astfel, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu utilizeze instalaţii de încălzire cu improvizaţii sau defecţiuni şi nu le lase în funcţiune nesupravegheate. De asemenea, localnicii trebuie să respecte distanţele de protecţie, dintre sobe şi materialele combustibile, şi să amplaseze în faţa sobelor cu lemne o cutie metalică. Aceasta din urmă va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact. Nu trebuie utilizate sobele cu uşiţele sau cenuşarele defecte ori care nu se închid. Cenuşa şi jăratecul vor fi depozitate în gropi speciale, iar în condiţii de vânt se va stinge cu apă.
Se interzice alimentarea indiferent de situaţie a sobelor în exces, suprasolicitarea şi supraîncălzirea acestora. Aprinderea focului în sobă nu se va face utilizând benzină sau motorină, această practică putând genera, în caz de neatenţie, accidente. Nu se folosesc afumătoare improvizate ori amplasate în magazii, poduri, remize, sub soproane sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie.