Lectură publică susținută de prozatorul Radu Țuculescu, la Zalău

Prozatorul Radu Țuculescu va susține o lectură publică la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău. Evenimentul va avea loc marți, 19 noiembrie 2024, începând cu ora 12, în sala de conferințe.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj, Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Asociația „Curierul Timpului” și Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău invită persoanele doritoare să ia parte la o lectură publică susținută de prozatorul Radu Țuculescu.

Cuvinte, muzică și emoție – povestea lui Radu Țuculescu

Radu Țuculescu, născut la 1 ianuarie 1949, la Târgu Mureș și crescut la Reghin, este romancier, dramaturg, publicist și traducător din limba germană. Este absolvent al Academiei de Muzică din Cluj, la secția de vioară. A fost redactor la Radio România Cluj, iar mai apoi violonist la Filarmonica din Cluj. Radu Țuculescu este și realizator la TVR. Acesta a realizat reportaje TV în Italia, Franța, Belgia, Africa de Nord, Canada, Spania, Portugalia sau în Cipru de Nord. Totodată, a fost conducător de trupe de teatru studențesc și a participat la festivaluri internaționale, din Ungaria, Cehia sau Maroc.

Radu Țuculescu, de la romane, povestiri și teatru, până la opere pentru cei mici

De asemenea, Radu Țuculescu a publicat romane, volume de povestiri, de teatru, dar și jurnale de călătorii. Dintre romanele publicate se regăsesc: „Degetele lui Marsias” (Editura Dacia, 1986), „Umbra penei de gîscă” (Editura Dacia, 1991), „Stalin, cu sapa-nainte!” (Editura Cartea Românească, 2006), „Femeia de marțipan” (Editura Polirom, 2020) sau „Luna gheboasă” (Editura pentru Artă și Literatură, 2023). Acesta a scris și piese de teatru, precum: „Ce dracu se-ntîmplă cu trenul ăsta” (Editura Eikon, 2000) sau „Trei în dormitor” (Editura Școala Ardeleană, 2021). Radu Țuculescu cochetează și cu literatura pentru copii. Dintre operele sale, se regăsesc „Ina și ariciul Pit, vol. 1-2 (Editura Corint, 2017) sau „Uimitoarele aventuri ale liliacului Vico în Mirabelia” (Editura Polirom Junior, 2022).

Romanele sale au fost traduse în țări precum Germania, Austria, Franța, Israel sau Ungaria. Mai mult, acesta a ținut conferințe cu titlul „Transilvania în romanele lui Radu Țuculescu” la Praga, Torino, Paris sau Basel, și la Universitatea din Calabria. A primit premii, atât naționale, cât și internaționale, pentru roman, teatru și filme de televiziune. Cât despre teatrul său, acesta este tradus în Cehia, Ungaria, Franța, Israel și chiar în Statele Unite ale Americii. De menționat e că din 2008 a intrat în repertoriul permanent al teatrului Orfeus de la Praga. Radu Țuculescu este cel mai jucat autor contemporan român la Praga din anul 2008. Mai mult, a fost bursier la Paris, Berna, Basel și Viena. E prezent în numeroase istorii ale literaturii române, precum și în Kindlers Literatur Lexikon – Stuttgart/Weimar, Verlag J.B.Metzler 2009.

Cum e văzut autorul de către colegii de breaslă?

Monica Spiridon, critic literar, a declarat despre autor: „Imposibil de țintuit într-o formulă oarecare, Radu Țuculescu se lasă greu sedus de programe sau rețete în vogă. Chiar când aparent o face, nu cedează niciodată definitiv, continuând să se miște, neliniștit, între opțiuni divergente…”. De asemenea, Paul Cernat, critic literar, a menționat despre Radu Țuculescu: „…  Radu Țuculescu trece cu dezinvoltură de la parabola istorică la hiperealism, de la fabulația «medievalistă» de tip Eco la un realism magic transilvan, de la proza scurtă și jurnalul de călătorie la romanul de largă respirație…”.

 

 

One Thought to “Lectură publică susținută de prozatorul Radu Țuculescu, la Zalău”

  1. […] Radu Țuculescu. Cuvinte, muzică și emoție – povestea… Articolul Lectură publică susținută de prozatorul Radu Țuculescu, la Zalău apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment