„Ziua Imnului Naţional” a fost marcată astăzi, 29 iulie la Zalău, de către oficialităţile locale şi judeţene. Acţiunea s-a desfăşurat pe platoul central din municipiul Zalău şi a readus în atenţia celor prezenţi istoria inmului naţional „Deşteaptă-te române”. Evenimentul la care au luat parte reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean Sălaj, ai Primăriei Municipiului Zalău, ai instituţiilor publice şi foarte puţini zălăuani, a debutat cu un ceremonial religios. Momentul cel mai emoţionat al acestui eveniment a fost intonarea imnului de către Alice Ghile, o fetiţă care a interpretat alături de cei prezenţe strofe ale Imnului Naţional al României.
În scurta sa alocuţiune susţinută de prefectul Ioanel Ciunt acesta a ţinut să amintească despre istoria actualului imn „Deşteaptă-te Române”. Versurile au fost compuse în contextul Revoluţiei de la 1848, de poetul Andrei Mureşanu, sub titlul „Un răsunet”. Ca şi cântec patriotic revoluţionar, „Deşteaptă-te române” a fost cântat în Războiul de Independenţă din 1877-1878 şi în cele două Războaie Mondiale. Pe 15 noiembrie 1987, muncitorii revoltaţi de la uzinele de Autocamioane din Braşov au început să mărşăluiască înspre sediile administraţiei locale cântând acest imn. În timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, melodia a fost cântată din nou de către masele de demonstranţi, devenind neoficial imnul României.
În data de 24 ianuarie 1990, Consiliul Frontului Salvării Naţionale a emis un Decret-lege prin care „Deşteaptă-te române”, devenea inmnul de stat al României.
România a avut de-a lungul timpului ca imnuri naţionale cântecele: „Trăiască Regele” de Vasile Alecsandri, în perioada 1866-1948, „Zdrobite cătuşe” – în perioada 1948-1953, „Te slăvim Românie” – imn care simboliza frăţia dintre Uniunea Sovietică şi statul român în perioada 1953-1977 şi nu în ultimul rând „Trei culori”, în perioada 1977-1989, pe muzică de Ciprian Porumbescu.