Motto: „În sfârşit, mi-am atins idealul: bătrâneţea. Numai de s-ar prelungi”.
Victor EFTIMIU (1889 – 1972), scriitor şi academician român
Pe plan mondial, speranţa de viaţă a oamenilor este în continuă creştere, fapt îmbucurător pentru orice cetăţean. De 26 de ani, la 1 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, consfinţită de Organizaţia Naţiunilor Unite. S-a avut şi se are în vedere organizarea de activităţi propice pentru o „îmbătrânire activă”, pe o perioadă mai lungă, în care seniorii să împărtăşească tinerilor din experienţa lor profesională şi de viaţă, atât în comunitatea din care fac parte, cât şi, de ce nu?, în propria familie. Da, pentru că, dacă „generaţia mai tânără e săgeata, cea bătrână este arcul” ( scriitorul american John Steinbeck). Iar pentru reuşită, aceştia, seniorii, trebuie să ducă o viaţă sănătoasă şi îndestulătoare, pentru a nu fi vulnerabili la niciun fel de stres. În consecinţă, aşa cum spunea Aristotel (savant şi filozof grec), „educaţia este cea mai bună asigurare pentru bătrâneţe”, dar „puţini oameni ştiu să fie bătrâni”, vorba lui La Rochefoucauld (scriitor şi moralist francez).
În acest context, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Şimleu Silvaniei, de aproape 62 de ani (de la înfiinţare) a fost preocupată de creşterea calităţii vieţii persoanelor de vârsta a treia şi de respectarea drepturilor acestora în conformitate cu regulamentele de funcţionare, perfecţionate în mai multe rânduri, pentru ca seniorii să poată trăi cum se cuvine. Ca atare, CARP Şimleu Silvaniei, cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Local şi al Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Şimleu Silvaniei, a organizat o festivitate de cinstire a seniorilor (femei şi bărbaţi). Aceasta s-a desfăşurat în incinta Cetăţii „Báthory István”, într-o atmosferă splendidă, cu un soare generos, odată cu debutul lunii lui Brumărel (în 1 octombrie 2017), după Praznicul Acoperământului Maicii Domnului, reunind aproape 200 de persoane, printre care s-au aflat reprezentanţi ai CARP Şimleu Silvaniei şi ai zonei adiacente acesteia (localităţile din Bazinul/Depresiunea Şimleu), ai Primăriei şi Consiliului Local, invitaţi şi presa locală: Ovidiu (Mugur) Teieru şi subsemnatul. Sonorizarea şi muzica au fost asigurate de către cantautorul şimleuan Petre Gliguţa.
Festivitatea a început cu intonarea Imnului de Stat al României. Despre însemnătatea Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice au vorbit: col. (r.) Ioan Moş – preşedinte al CARP Şimleu Silvaniei şi ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei, mulţumind şi, totodată, felicitând pe toţi seniorii, atât pentru activităţile desfăşurate pentru dezvoltarea oraşului şi a localităţii fiecăruia, cât şi pentru ceea ce au făcut pentru bunul mers al familiilor acestora. În aceeaşi „notă” tematică, prof. Maria Pîrvu (decana de vârstă a doamnelor prezente) a recitat poeziile „Ai venit la mine, toamnă!” şi „Bătrâneţe, şcoală înaltă”, iar prof. ing. Gheorghe Tulbure (decanul de vârstă al domnilor prezenţi) şi-a citit ultima poezie „Drumul meu prin viaţă. De la alfa la omega”. De asemenea, poetul George Mureşan – reprezentant al celor de vârsta a doua (!) a citit poezia sa „Doamne, dă o amânare!”(din volumul „Crucea din suflet”). Pentru prestaţia lor, toţi cei cinci „protagonişti” au fost răsplătiţi cu aplauze binemeritate de întreaga asistenţă.
Solemnitatea a continuat cu acordarea „Diplomei de Onoare” din partea Federaţiei Naţionale „OMENIA” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România, unor seniori de seamă, precum şi a „Diplomei de Recunoştinţă” a CARP Şimleu Silvaniei, celor care au contribuit la organizarea şi buna desfăşurare a activităţilor.
După un moment de reculegere, în memoria tuturor vârstnicilor care au părăsit această viaţă pământeană trecătoare, Ioan Moş a mulţumit participanţilor, precum şi celor care s-au alăturat CARP Şimleu Silvaniei întru reuşita frumosului eveniment: Unităţile Militare, SC „SOLEX” SRL, SC Spumante „SILVANIA” SRL, A.F. Dan Pop, A.F. Mitraşca Katalin (toate din Şimleu Silvaniei) şi DAIA COM IMPEX SRL Zalău. Da, SENIORILOR, cu toată stima!
Festivitatea s-a încheiat cu o masă comună, binecuvântată de preotul vicar foraneu Gheorghe Ţurcaş, cel care, felicitându-i pe toţi seniorii şi pe organizatori, a vorbit despre vremurile când în acest spaţiu (Terenul din Parcul Cetăţii) se desfăşurau faimoasele meciuri de volei în care juca regretatul doctor Ioan Puşcaş („Noi, cei tineri, jucam volei cu el şi ne îmbărbăta: Hai, nepoate!; sus, nepoate!”). A amintit şi de faptul că aici, în aer liber, a avut loc şi oficierea cununiei fiului său, Septimiu Cătălin, în iulie 1990. În plus, cu mulţumirile şi felicitările de rigoare, a evidenţiat faptul că Maria Pîrvu şi Gheorghe Tulbure i-au fost profesori şi, ca atare, acum, se simte mai tânăr!!
N-au lipsit buna dispoziţie şi…dansul! În conjunctura motto-ului, mulţi seniori şimleuani, şi nu numai, ţin seama de vorbele lui Umberto Eco (scriitor şi filozof al culturii italiene): „Respectă oamenii care îşi fac timp pentru a se vedea cu tine şi iubeşte oamenii care nu ţin cont de program când ai nevoie de ei”. Aş putea nominaliza destule persoane care, la senectute, ca să nu zic bătrâneţe (!), acţionează în spiritul „învăţăturii” lui Umberto Eco. Îl amintesc pe profesorul şimleuan Vasile Stoica (acum trăieşte la Cluj-Napoca), care, în 7 octombrie 2017, va împlini 102 ani. Şi la această vârstă este un om activ, cu o memorie formidabilă, care se încumetă să facă plimbări pe străzile capitalei Ardealului, bucurându-se de farmecul vieţii pământeşti. La mulţi ani, domnule Vasile Stoica!
La mulţi ani tuturor seniorilor!
Prof. Marin Ştefan