Sala “Porolissum” a Consiliului Judeţean Sălaj a găzduit miercuri, 16 decembrie, prima ediţie a evenimentului “Premia Musei”, în organizarea Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău (MJIAZ), alături de Asociaţia “Amicii Muzeului”. Evenimentul şi-a propus recunoaşterea şi aprecierea acelor membri ai comunităţii care s-au implicat, au sprijinit şi au promovat activităţile muzeului, arătând că le pasă de cultură. Premeierea a fost precedată de prezentarea cu tema: “Muzeul la raport: Ce aţi făcut în ultimii cinci ani”, menită să aducă în faţa publicului, într-o manieră extrem de sintetică, întreaga activitate profesională aferentă intervalului menţionat.
Potrivit acestui raport reuşitele majore au fost: reamenajarea după un concept modern a expoziţiei de bază de la Secţiei de Istorie “Vasile Lucăcel”, reamenajarea integrală şi modernizarea depozitelor de arheologie şi etnografie, acreditarea muzeului, autorizarea laboratorului de restaurare-conservare, evaluarea CNCS a revistei “Acta Musei Porolissensis” în categoria B, a unora dintre cele mai bune reviste ştiinţifice, completarea şi modernizarea bazei materiale (inclusiv reînnoirea parcului auto atât de necesară pentru derularea proiectelor generatoare de venituri), introducerea soluţiilor multimedia de ultimă generaţie în discursul expoziţional (asistentul virtual ce îl întruchipează pe împăratul roman Caracalla), orientarea instituţiei către comunitate şi nevoile acesteia.
Directorul muzeului, Corina Bejinariu, a spus, în deschiderea festivităţii că împreună cu echipa pe care o conduce şi cu sprijinul Consiliului Judeţean, doreşte permanentizarea acestei gale. „Este un eveniment nou pentru muzeul nostru şi aş spune că este şi inedit oarecum, prin mesajul pe care şi-l propune. Ne-am dorit ca să avem un moment, la finele anului, în care să recunoaştem deschiderea, disponibilitatea, dorinţa de a ne fi alături celor care în aceşti ultimi cinci ani au fost alături de noi, au participat la activităţile noastre, ne-au susţinut în diferite moduri, ne-au promovat în diferite forme, într-un cuvânt au fost alături de noi.
Şi dacă privesc în sală şi dacă mă uit în urmă, nu au fost puţini cei care ni s-au alăturat” a spus Corina Bejinariu, directorul muzeului zălăuan. Premiile au fost acordate tinerilor voluntari implicaţi în acţiunile de publicitate, profesorilor care au manifestat o deschidere specială pentru activităţile muzeului, sponsorilor care au susţinut financiar redeschiderea instituţiei, celor care pe diverse canale media sau în spaţiul virtual au reflectat obiectiv şi distribuit informaţii despre muzeu, câtorva membri ai Asociaţiei Amicii Muzeului, precum şi unor prieteni fideli din comunitate şi din afara ei, care au înţeles că merită să promoveze cultura, valoarea şi istoria acestor locuri unice în România. Diplomele şi premiile, constând într-o replică a unui vas dacic de băut vin, au fost înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, cel care, la finalul evenimentului, a apreciat oportunitatea vizibilizării membrilor activi ai comunităţii, precum şi necesitatea de a dezvolta proiecte de promovare a patrimoniului, ca principală resursă a judeţului.
La final, grupul de colindători ai Liceului de Artă “Ioan Sima”, condus de profesorul Titus Câmpean şi acompaniat de profesorul Ciprian Ghiurco, i-a încântat pe cei prezenţi, amintind de ceea ce însemna colinda în satul tradiţional, respectiv bucuria faptului de a fi împreună unii cu alţii, de a fi o comunitate.
Interesant ca in raport nu apar scandalul cu nunta de la Porolissum, sexul de la galeriile de arta, nici de acuzele lui tamba, vorbele de duh (in ghilimele) si abuzurile marei specialiste (tot in ghilimele desigur) Bejinariu, angajarile dupa sistemul PCR (Pile Cunostinte Relatii), numar foarte mic de participanti de la evenimentele si festivalurile organizate de muzeu
Comentariu a la „Tamba”, care in loc sa si vada de treaba si sa se caiasca pentru ca a luat viata unui om, calomniaza prin presa. … nu intereseaza pe nimeni! Oamenii vor sa aiba un muzeu care sa functioneze si sa faca evenimente, pentru toti! Acuzele si calomniile fara nicio baza legala sunt binevenite…in Instanta. Calomnia si insulta se pedepsesc penal, pana una alta! Cat despre nunta de la Porolissum, aia a fost doar prima. Consiliul Judetean tocmai a aprobat program si taxe pentru astfel de evenimente pentru 2016, evenimente care se tin in toate locurile din lume si pe la toate castelele. Asa ca vorbim aiureli sau…calomniem, dupa caz. Succes tuturor si sarbatori fericite!
Cainii latra caravana trece. Incercati la alte ziare cu comentarii de rahat si calomnioase, aici au prioritate lucrurile interesante si care se pot proba! felicitari d-nei director si faceti curatenie in insitituie, impreuna cu dl presedinte. Sunt prea multi puturosi care au timp de barfa si minciuni pe care le vand pe doi lei.