În comunicatul de presă, emis recent de Biroul de Informare și Relații Publice al Judecătoriei Zalău, se arată că judecătorii încep protestele. În data de 20 iunie, la ora 11.15, a avut loc Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Zalău, ca urmare a lipsei de răspuns din partea autorităților la solicitările adresate în repetate rânduri. Acestea se referă la modificările care urmează să se producă la nivelul statutului judecătorilor, ținând cont de modificările aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecătorilor și adoptarea acestora într-un cadru netransparent, prin care se încalcă principiul cooperării loiale între puterile statului.
În cadrul acestei întâlniri s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, luarea următoarelor măsuri:
1. adoptarea unei forme de protest prin care se va amâna judecarea cauzelor, inclusiv a propunțării hotărârilor în cadrul Judecătoriei Zalău, începând cu data de 21 iunie, pe perioadă nedeterminată;
2. nu se aplică forma de protest, prevăzută la punctul 1, în ceea ce privește soluționarea următoarelor cauze penale, care au caracter urgent: cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauze cu măsuri preventive, cauze având ca obiect măsurile de siguranță și asiguratorii, cererile de liberare condiționată, cererile care au ca obiect prelungirea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice, cauzele care se referă la faptele de natură penală în care există riscul intervenirii prescripției răspunderii penale;
3. nu se aplică forma de protest, prevăzută la punctul 1, în ceea ce privește soluționarea cauzelor în materie civilă, care au caracter urgent: ordin de protecție, ordonanță președințială asigurare dovezi, suspendarea executării silite, suspendarea provizorie a executării silite, măsuri asiguratorii, internare medicală nevoluntară, confirmare încetare internare medicală nevoluntară, situație juridică minor – delegare temporară autoritate părintească.
În cadrul Adunării generală a judecătorilor zălăuani a mai fost subliniată și starea de criză acută a resurselor umane din sistem, instanțele funcționând în prezent cu un deficit grav de personal. Acest aspect produce o serie de efecte negative directe la nivelul soluționării în timp rezonabil a cauzelor care se află pe rolul instanțelor.
Legat de atractivitatea funcției de judecător, cei prezenți au afirmat că, la ora actuală, aceasta nu mai este atractivă pentru absolvenții facultății de drept, iar locurile scoase la concurs rămân parțial neocupate. Astfel, anul trecut din cele 580 de locuri scoase la concurs, 141 au rămas neocupate.
Cu privire la pensia de serviciu, subiect îndelung aflat în discuție în ultima vreme, judecătorii zălăuani subliniază faptul că aceasta a fost creată și aprobată tocmai pentru a încuraja meritocrația în magistratură și pentru a atrage profesioniști în sistem. Acestora trebuie să li se ofere stabilitate în serviciu și un cadru potrivit în care să-și formeze și dezvolte cariera în magistratură. Judecătorii au mai subliniat, în cadrul adunării, și riscul real al părăsirii sitemului de către cei mai buni și experimentați profesioniști în domeniu. La aceasta se adaugă și permisivitatea accederii în magistratură în baza unor standarde profesionale tot mai scăzute. Acest lucru va dăuna puternic atât actului de justiției în sine cât și cetățenilor.
Un semnal de alarmă este tras și în privința proiectului de lege privind pensiile de serviciu, potrivit căruia va crește, sub pretextul unei false etape tranzitori, vârsta de pensionare la 60 de ani, chiar din momentul intrării în vigoare a legii. Schimbările vor avea un impact direct pentru toți judecătorii născuți după 1975. Prin urmare, judecătorii zălăuani îi acuză pe cei care au propus aceste schimbări de lipsă de responsabilitate și nerecunoașterea realităților din sistemul judiciar românesc.
Toți judecătorii, care au luat parte la Adunarea generală din data de 20 iunie, sunt de părere că modificarea condițiilor de pensionare precum și schimbarea modului de calcul al pensiei de serviciu vor genera o amplă criză a resurselor umane din sistem. Astfel, se va produce o aglomerare a instanțelor, situație care nu va putea fi gestionată de judecătorii rămași în activitate, ceea ce va produce haos la nivelul organizării judiciare din țară.
[…] În comunicatul de presă, emis recent de Biroul de Informare și Relații Publice al Judecătoriei Zalău, se arată că judecătorii încep protestele. În data de 20 iunie, la ora 11.15, a avut loc Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Zalău, ca urmare a lipsei de răspuns din partea autorităților la solicitările adresate în repetate rânduri. Acestea se referă la modificările care urmează să se producă la nivelul statutului judecătorilor, ținând cont de modificările aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecătorilor și adoptarea acestora într-un cadru netransparent,… Citeste mai mult […]