Adunarea Generală extraordinară a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a fost convocată marți, în urma dispozițiilor Hotărârii nr. 55 din data de 16 ianuarie, dată de Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru formularea unui punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraţilor. În comunicatul de presă al Curții de Apel Cluj se arată:
“În urma analizei efectuate, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a hotărât:
-Abrogarea textelor normative referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor, în sensul propus prin propunerile legislative nr. Pl-x nr. 292/2019, aflate la Camera Deputaţilor, este susceptibilă de a afecta, în mod grav, independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia şi implicit, independenţa sistemului judiciar. Se solicită, prin urmare, încetarea procedurii de legiferare şi păstrarea actualelor dispoziţii cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
– Formularea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-şi exercita, prin Secţiile Unite, prerogativa prevăzută de art. 25 alin. 1 lit. c din Legea nr.304 /2004 privind organizarea judiciară, în sensul sesizării Curţii Constituţionale pentru un control de constituţionalitate al Legii privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, înainte de promulgarea acesteia.
– Suspendarea activităţii de judecată, între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală”. Și Judecătoria Zalău a anunțat, marți, într-un comunicat remis presei, că își suspendă activitatea în perioada menționată, cu excepția judecării cauzelor amintite, decizie luată în urma Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Zalău.
Domnii juzi condiționează „independența judecătorului” și „independența sistemului judiciar” de pensia specială (80% din: brutul indemnizației/salariului pe ultima lună de serviciu + toate sporurile)? A, vasăzică judecătorul nu e independent decît dacă i se garantează cel puțin 15.000 de lei pensie pe lună? Condiționează însăși esența judecătorului de avantaje pecuniare în viitor? Frumoasă gîndire juridică și frumoasă conștiință juridică!
Și îmbracă tot șantajul acesta imund în jargonul juridic, pentru a epata prostimea.
Inteleg ca evita termenul de PENSIE SPECIALA, dar, ce sa vezi, chiar asta e termenul. Pensie de serviciu s ar fi nunit daca aceasta categorie de angajati, ca si ceilalti, ar fi primit pensie in baza criteriului contributivitatii, ca si ei sunt oameni ca si noi, nu Dumnezei. In baza acestui criteriu, pensia ar fi fost una mai.mult decat decenta, de peste 3.500 de lei. Dar, sigur, de la 3.500 la 22.000 e distanta mare, se pierd multi banuti, nu? Penibil! ??
Sa- i sature Dumnezo dupa cum merita!!!
Nesimtitii nesimtitilor acesti magistrati ,ca intr-o tara saraca sa incaseze lefuri/pensii astronomice fara a face nimic deosebit . Acest slogan imbecil ca orice face societate fata de ei „afecteaza independenta justitiei” este de un cretinism infinit . Daca ar avea minim bun simt si macar un neuron functional ,magistratii ar intelege ca e de netolerat cum se lafaie ei in bani , in timp ce altii mor de foame . Deoarece aceasta categorie/casta (cu exceptiile de rigoare ) nu sunt crestini ci cretini , sper ca sa ajunga in fundul Iadului . Din pacate aici pe Pamant in ROM-manelia nimeni nu se va atinge de privilegiile lor . Vorba Ecleziastului „Totul e desertaciune si goana dupa vant” !!!
Asteptam ca politicienii sa fie fermi, sa taie aceste pensii speciale nerusinate. Vrem o societate fara privilegiati, cui nu-i convine, sa emigreze, nu-l retinem. Daca e cazul, si noi stim iesi in strada !
Hotie pe fata aceasta pensie speciala mai mare ca si salariul luat atunci cand mergeau la serviciu ….pe cand la muritorii de rand pensia dupa 40 de ani de munca este de 60 % din media ultimelor salarii .
Si care-i problema?! Sa stea in greva, ca pentru greva nu se platesc salarii. Si cand nu vor mai avea bani pentru vilele ale scumpe, vor intra de buna voie in salile de judecata (si judecatorii si grefierii). In toata lumea asta pensia are la baza contributia omului (ca e sistem de stat, ca e privat). In cazul pensiilor speciale diferenta (vreo 90%) este ajutor de stat (din banii nostri). Daca vor pensii mai mari n-au decat sa cotizeze la sistemul de pensii, ca la ce salarii au, au de unde. Numai la noi se platesc salarii mari ca cei din justitie sa isi faca munca corect (ca si cum asta nu ar fi un “dat” al ocupatiei respective; pentru cine nu este corect exista DNA). Valabil si pentru politisti si militari. Sau a ajuns Romanica “tara de smecheri”?!