Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă „Porolissum” Sălaj a verificat sirenele de alarmare publică, miercuri, în mai multe localități din Sălaj, între orele 10-11. De altfel, la nivel național, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară lunar exerciții pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
Aceste exerciții sunt destinate verificării funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în scopul centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.
Astfel, începând cu luna august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10 – 11, sunt acționate sirenele de alarmare publică existente în toate județele.
În această lună, simulările au început miercuri, 6 septembrie, și au vizat atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), cât și a celor cu acționare locală.
Rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor județene pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.
Prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care reprezentanții ISU asigură cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” Sălaj au verificat, în timpul alarmării din 20 aprilie, 52 din totalul celor 98 de sirene existente în judeţ, constatând că 15 din ele nu sunt funcţionale. Cele mai multe probleme au fost semnalate la nivelului municipiului Zalău, unde, mai mult de jumătate dintre alarme s-au dovedit a fi defecte.
Oficialii Primăriei Zalău susţineau la acea dată că municipiul dispune de 19 alarme, amplasate astfel: Școala Gimnazială “Corneliu Coposu”, Liceul de Artă “Ioan Sima”, SC Abomil SA, Stația CFR, Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, strada 22 Decembrie, Clădirea Transilvania, Stadionul Municipal, cartier Simion Bărnuțiu, bloc A10, bulevardul Mihai Viteazul, bloc A1, strada Andrei Mureșan, fosta Școala Specială nr.13, strada Stînei, strada Olarilor, cartier Brădet, bloc P14, cartier Dumbrava, bloc P32, cartier Porolissum, bloc S22, Hotel Porolissum, bulevardul Mihai Viteazul, bloc Perla.
Defecţiuni s-au constatat, la acea dată, şi la sirenele din Jibou, Românaşi, Sălăţig şi Vîrşolţ. Lista localităţilor unde nu a răsunat alarma este completată de Buciumi, unde cauza a fost o pană de curent.
Până la închiderea ediției, potrivit reprezentanților ISU, rezultatele acțiunii de miercuri, de verificare a sirenelor de alarmare publică, nu erau centralizate. Vom reveni cu informații.