Incidentul de la atelierul de tâmplărie din Crişeni, aparţinând societăţii Arkoda, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în urma căruia şase muncitori au fost răniţi, a intrat şi în vizorul lucrătorilor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj. “Accidentul de muncă a fost comunicat şi la ITM de către angajator. În prezent, este în curs de cercetare. Se va verifica dacă au fost asigurate condiţiile privind protecţia muncii, urmând să fie dispuse măsurile legale”, a precizat Lucian Lazoc, inspector şef adjunct în cadrul ITM Sălaj.
Reamintim că sâmbătă, 26 octombrie, în jurul prânzului, şase muncitori s-au ales cu leziuni grave în urma unei explozii produsă la un atelier de tâmplărie din localitatea meţionată, unde, cu o zi înainte, izbucnise un incendiu. Conform primelor cercetări, muncitorii ar fi încercat să repornească instalaţia din cauza căreia s-a declanşat incendiul vineri după-amiază, moment în care în incinta atelierului s-a produs deflagraţia.
Victimele au fost transportate la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cinci dintre ele fiind internate la Secţia Chirurgie Plastică, iar pentru a şasea, care prezenta arsuri pe 25 la sută din corp, medicii au solicitat intervenţia elicopterului SMURD. Potrivit reprezentanţilor unităţii spitaliceşti, cel de al şaselea pacient, un bărbat de 36 de ani din Panic, a suferit arsuri de gradul I şi II, după ce a fost tratat la UPU Zalău, a fost transferat la Spitalul de Arşi din Bucureşti.
Focul a fost stins de către echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Porolissum” Sălaj, solicitate să intervină la trei ore după producerea deflagraţiei. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Sălaj, încă nu a fost stabilită cauza producerii exploziei.
După cum a explicat reprezentantul ITM Sălaj, potrivit primelor declaraţii, deflagraţia s-a produs la ora 11,45, iar imediat după incident, şeful atelierului împreună cu un alt muncitor au transportat răniţii la spital. Abia în jurul orei 15 a fost iniţiat primul apel la numărul unic de urgenţă 112, fiind solicitaţi pompierii, după ce s-a observat că încă ieşea fum din atelier.