Pentru a proteja natura, o asociaţie din Satu Mare a amplasat în trei localităţi sălăjene “hoteluri pentru insecte”. Este vorba despre localităţile Cehu Silvaniei, Ulciug şi Biuşa.
După cum a explicat preşedintele asociaţiei sătmărene, Tamas Sike, metoda “hotelul pentru insecte” este una economică şi ecologică pentru agricultură durabilă şi în acelaşi timp este o inițiativă nouă, debutantă în protecția mediului, având ca scop diminuarea degradării agro-ecosistemelor și habitatelor prin conservarea activă a speciilor polenizatoare și a insectelor prădătoare. Astfel, aceste “hoteluri” pentru insecte au fost obţinute printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene lansat la începutul lunii martie. Potrivit sursei citate, în primele șapte luni a proiectului au fost realizate 40 de “hoteluri pentru insecte”, adăpost artificial, care au fost amplasate în mai multe localităţi vizate din județele Satu Mare, Bihor, Maramureș şi Sălaj. “Am reușit să asigurăm adăpost adecvat pentru o mulțime de specii importante, insecte polenizatoare și răpitoare, specii de interes conservativ și economic în 40 de localități din regiunea Nord-Vest, inclusive în Sălaj. Pe lângă îndeplinirea obiectivului de a conserva în mod activ speciile țintă, în comunitățile vizate de proiect, demonstrăm cu hotelurile de insecte exemple de bună practică pentru agricultura durabilă. O parte importantă a proiectului este educația ecologică”, a explicat sursa citată. În aceste hoteluri se adăpostesc insectele prădătoare care distrug producţia agricolă, dar şi diferite specii de albine care realizează polenizarea.
Aceste “hoteluri pentru insecte” au un rol important în agricultura ecologică deoarece îmbunătăţesc starea de conservare a unor specii de interes ecologic și economic crescut – insecte polenizatoare și prădătoare. În prezent numărul speciilor-țintă este în scădere din cauza folosirii intensive și peste măsură a pesticidelor, pierderea habitatelor naturale și dispariţia adăposturilor tradiționale.