Trei incendii izbucnite la vegetaţia uscată de pe terenurile din mai multe localităţi sălăjene, la finele săptămânii trecute, au dat de furcă pompierilor militari. Favorizate de secetă şi vânt, incendiile nu au putut fi controlate de echipajele de intervenţie.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că în incendii au fost mistuite de flăcări aproximativ 15 hectare de teren din apropierea localităţilor Bocşa, Cehei – Şimleu Silvaniei şi Sălăjeni. „Atragem atenţia populaţiei că este interzisă realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, condiţii meteorologice de vânt şi la lăsarea serii. Nerespectarea acestor indicaţii poate duce la extinderea flăcărilor la bunuri materiale precum stupi, livezi, viţă-de-vie, chiar şi anexe gospodăreşti, provocând pagube însemnate”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, de la începutul anului şi până în prezent, numărul incendiilor de arderi necontrolate a ajuns la 234 la nivelul judeţului. Un număr de 31 de persoane au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 73.500 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind igienizarea terenurilor. Pompierii recomandă cetăţenilor să respecte regulile privind igienizarea terenurilor. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. Arderea se execută doar în zone care nu prezintă pericol de propagare a focului la fondul forestier sau construcţii, să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Cetăţenii care efectuează astfel de lucrări trebuie să aibă la îndemnână unele mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii. Focul nu trebuie lăsat nesupravegheat, la părăsirea locului arderii, persoanele în cauză trebuind să verifice dacă flăcările s-au stins.