Cei trei tineri acuzaţi că făceau parte dintr-un grup infracţional ce făcea trafic de etnobotanice vor sta încă 30 de zile în spatele gratiilor, au decis, zilele trecute, magistraţii Tribunalului Sălaj.
Instanţa a admis propunerea formulată de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj şi au decis să prelungească durata măsurii arestării preventive a zălăuanilor Bogdan Ciprian Câmpean, Mihai Andrei Cuibuş şi Pavel Cornel Suciu cu 30 de zile. De asemenea, judecătorii au respins cererea apărătorului inculpaţilor privind înlocuirea măsurii arestării cu o altă măsură preventivă. Soluţia Tribunalului Sălaj poate fi contestată în 48 de ore de la comunicare.
Reamintim că în urma unui flagrant organizat în 28 februarie, în cartierul Dumbrava Nord, cei trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 27 de ani, au fost arestaţi preventiv, fiind acuzaţi de trafic de substanţe psihoactive. Ei au fost prinşi în timp ce comercializau etnobotanice direct de la fereastra apartamentului liderului grupării, Bogdan Ciprian Câmpean. Acesta a înfiinţat gruparea infracţională în vara anului trecut, la scurt timp după ce a fost eliberat din penitenciar.
Pe numele unui al patrulea membru al reţelei, Beczi Norbert Szabolcs, a fost emis mandat de arestare în lipsă. Anchetatorii au informaţii că tânărul în vârstă de 27 de ani s-ar afla în Anglia.
În urma percheziţiilor corporale şi a celor domiciliare, au fost descoperite 12 plicuri de substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv. Marfa era achiziţionată din Baia Mare, unde membrii grupării mergeau o dată la două zile, achiziţionând, de fiecare dată, marfă în vrac de 500-1.000 de lei, pe care o porţionau în plicuri de 0,15 grame. Fiecare plic era vândut mai apoi cu 30 de lei, unor consumatori din Zalău, Jibou, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei. Pe drumul dinspre Baia Mare, membrii grupării trimiteau mesaje pe un site de socializare și pe telefoane, prin care își anunțau clienții că “au primit marfă”. Potrivit procurorilor, în fiecare lună, membrii grupării efectuau circa 150 de tranzacţii, această activitate fiind, de altfel, singura lor sursă de venit.
Cel mai des, drogurile erau vândute de la fereastra apartamentului liderului grupării, situat la parterul unui bloc din cartierul Dumbrava Nord. Totuşi, niciunuia dintre locatarii din zonă nu i s-a părut nimic suspect pentru a anunţa poliţia.
Suspecţii au recunoscut în faţa anchetatorilor că vindeau substanţe etnobotanice şi au estimat că au cumpărat marfă de circa 20.000 de lei. Având în vedere că traseul Zalău-Baia Mare era parcurs o dată la două zile, procurorii DIICOT Sălaj apreciază că valoarea substanţelor este mult mai mare. În ceea ce-i priveşte pe consumatori, anchetatorii au identificat până acum circa 60 de persoane, cel mai tânăr având 15 ani. Printre ei, şi un zălăuan în vârstă de 19 ani, care la scurt timp după ce s-a externat dintr-un centru de dezintoxicare în care a stat trei luni, a reînceput să consume etnobotanice.