Aşa cum spuneam în articolul anterior, în Ardeal s-a dezvoltat şi perpetuat foarte mult acest curent muzical numit atât de simplu: rock. Fără să minimalizăm eforturile celorlalţi ani, aş îndrăzni să trec în revistă ceea ce se va întâmpla anul acesta la Aeroclubul Satu Mare (acesta fiind locul de desfăşurare a Samfest Rockului din acest an).
Data desfăşurării lui este 5 – 7 iulie. Ei, şi aici apare prima dilemă. Mulţi ar fi îndreptăţiţi să întrebe: de ce şi 5 iulie? Pe afiş apare doar 6 – 7. Explicaţia este una cât se poate de simplă: din experienţa precedentelor ediţii, am învăţat ca trebuie să existe şi o „zi 0“. Aceasta va fi data de 5 iulie, atunci când participanţii la festival pot să campeze fără grijă (camparea fiind gratuită), pot să ia contactul cu arealul festivalului, să schimbe păreri şi impresii despre fostele ediţii. Seara îi va aştepta o rockotecă în aer liber, iar noaptea ne vom încălzi (dacă mai este nevoie după căldurile de afară) la un foc de tabără.
Este ziua care trebuie să facă legătura între nimic şi prima zi plină de concerte.
Vineri, 6 iulie, se anunţă o zi mai „lejeră“ deoarece vor intra pe scenă „doar“ şase trupe. Înaintea concertelor va avea loc un veritabil concurs: Miss Samfest Rock 2012. Aflat la prima ediţie, concursul în sine va fi unul haios, incitant, dar în acelaşi timp şi educativ. De ce spun educativ? Deoarece concurentele vor trebui să răspundă şi la întrebări legate de istoria muzicii rock, recunoaşterea anumitor piese (dar nu clasice) şi nu în ultimul rând să numească artişti, trupe sau chiar albume.
Gata! A venit ora 18.00 – atunci când pe scena festivalului Samfest Rock 2012 va păşi prima trupă invitată, Warchant. Trupa timişoreană abordează un pagan/folk death metal cu influenţe de trash-black metal. Folclorul românesc şi medieval este de-a dreptul strălucit pus în scenă de către membrii acestei trupe. Aşteptăm cu încredere concertul celor de la Warchant, năzuind că şi ei se vor simţi bine pe scena acestui festival.
Urmează cei de la Psychosymphony… un monument muzical în aria psihedelic-progresiv metalului. Pe unde au concertat, au strâns cu sârguinţă premiile şi aprecierile celor care i-au invitat. Având o carieră de 20 de ani în spate, nu ne putem aştepta decât la o prestaţie fără cusur. Organizatorii Samfest Rockului le urează un „La mai mulţi ani“ pe aceste tărâmuri ale metalului elaborat.
The Unknown Scar sunt o compresie careiano-sătmăreană care au luat fiinţă acum un an. Caracterul progresivo-hardcore a pieselor ne îndeamnă la o mai minuţioasă analiză a compoziţiilor proprii. Sunt participanţi la Christmas Rockul din 2011 ce se ţine anual în Satu Mare în perioada Crăciunului, acest lucru atrăgând de la sine atenţia asupra acestei trupe. În concerte, trupa degajă o cantitate enormă de energie, ea stimulând la maxim spectatorii. Din partea rockerilor ce vor fi prezenţi ne aşteptăm la un „pogo“ pe cinste.
Kalapacs a mai trecut graniţele acestui oraş de câteva ori. Participanţi la Samfest Rockul din 2007, maghiarii au lăsat tot timpul o impresie bună. Cunoscători desăvârşiţi ai tainelor speed şi heavy metalului, consider că vor avea publicul la picioare. Această trupă este foarte bine privită în Ungaria, iar dacă am vorbi de un top, ei se regăsesc în jumătatea lui superioară.
Germanii de la Rage au promis un show pe cinste aici în cochetul nostru Sătmar. După ce au concertat pe mai toate continentele, heavy-speed-power metalul lor va ajunge în sfârşit şi la Satu Mare. Consider că cei care nu au mai prins live această trupă vor rămâne impresionaţi de organizarea artistică şi de modul inedit în care tratează ei un concert. Anul 2012 a însemnat pentru Rage şi scoaterea unui nou album la lumina zilei. Poate vom avea noroc şi vom auzi şi câteva dintre compoziţiile acestui ultim album intitulat sugestiv „21“.
Seara de vineri se va încheia pe scena principală cu prestaţia celor de la Bucovina. Folk metalul acestor băieţi are un anumit magnetism asupra sătmărenilor. Ori de câte ori ar fi invitaţi la Satu Mare, iubitorii acestui stil nu se vor sătura niciodată. Poate aşa a fost să fie, ca prima zi să înceapă şi să se termine cu trupe care abordează folk-pagan metalul.
Spuneam că seara se va încheia doar pe scena principală deoarece ea va continua de fapt lângă un foc de tabără ridicat în condiţii de siguranţă de către organizatori. Ca tacâmul să fie complet, la foc îşi vor face prezenţa şi componenţii trupei folk „Focul Viu“. Sunt convins că vor avea un recital care să stârnească admiraţie în rândul celor prezenţi.
Sâmbătă, a doua zi de festival, va debuta cu un concurs de frumuseţe de motociclete. Vor exista patru categorii de întrecere: best Harley Davidson, custom paint, custom choper şi old bike, premiile fiind unele atractive în bani, cupe, diplome, produse şi kituri de specialitate. Preşedintele juriului va fi domnul Barna Balog secondat de încă patru cunoscători ai fenomenului pe două roţi. În cinstea celor care au adus şi etalat frumoasele bolide, pe scena principală vor cânta băieţii de la Black River Blues Band.
De la oara 17.00 se vor porni concertele, prima trupă fiind Gothic. Abordând la început un doom death, au ajuns să-şi reorienteze stilul în gothic-doom. Este o trupă cu vechi state de plată pe scena metalică românească. Ei vor deschide drumul constănţenilor de la White Walls. Cunoscători ai tainelor pregressiv-groove metalului, White Walls are la activ suficiente concerte care să-i dea maturitatea de a etala ce cunosc ei mai bine. Vor fi pentru prima dată în Satu Mare şi sperăm ca publicul să fie foarte curios şi să îmbrăţişeze progressive-groove metalul propus de către ei.
Clujenii de la Hungry for Heaven sunt recunoscuţi pe plan naţional pentru interpretarea fără cusur a unui „tribute to DIO“. Suntem şi noi, ardelenii, curioşi să ascultăm şi să savurăm această îndrăzneaţă provocare a celor de la Hungry for Heaven.
Maghiarii de la Ossian vor face ce ştiu ei mai bine, adică să stârnească tradiţional-power metalul şi la noi în Satu Mare. Sutele de concerte stau dovadă a faptului că sunt iubiţi, că au un material bun de prezentat în concerte. Pe tărâm românesc au suficienţi fani cât să facă seara de sâmbătă una de neuitat.
Decapitated vor da tonul unui technical death metal de calitate. De foarte mult timp urmărim acestă trupă şi iată că în acest an, polonezii au spus un DA mare acestui festival.
Sunt aşteptaţi cu mult interes deoarece se ştie că rockerii din această zonă a ţării sunt mari consumatori ai genului mai brutal de muzică.
Şi iată că după polonezi, îşi fac apariţia pe scenă şi finlandezii de la Korpiklaani. Folk metalul lor este bine primit mai peste tot în lume. Sunt energici, au compoziţii care te îndeamnă la mişcare continuă. Având şansa de a-i vedea şi la Wacken şi Metalcamp, doresc să vă mărturisesc că aceşti băieţi ăşi fac treaba peste tot, neţinând cont de valoarea sau mărimea festivalelor la care sunt invitaţi. Probabil, dupa sondajele efectuate, Korpiklaani este cea mai aşteptată trupă a acestei ediţii a Samfest Rockului.
Seara de sâmbătă va culmina pe ritmurile thrash-hardcore a celor din Altar. Prezenţi la mai multe ediţii a Samfest Rockului, se pare că Altarului îi prieşte foarte mult în Satu Mare. Ca-ntotdeauna, sunt aşteptaţi cu mare interes, ei având o mulţime de fani nerăbdători să-i revadă.
După concert, doritorii vor avea acelaşi tratament cu un foc de tabără la buza căruia vor putea schimba impresii depre cum a fost şi cum s-a văzut ediţia de anul acesta a festivalului internaţional Samfest Rock 2012.
În speranţa că v-am captat curiozitatea şi interesul, ne vedem pe 5-7 iulie la Aeroclubul Satu Mare să mai facem o plecăciune Măriei Sale Rockul.
Keep rocking and follow the signs of rock.
Marius Deac-Florian