Jurnalistul și poetul Viorel VARGA a plecat dintre noi în dimineața zilei de 18 septembrie 2020, la vârsta de 70 de ani. S-a născut la14 aprilie 1950, în satul Prodănești, comuna Creaca, județul Sălaj. A urmat cursurile Facultății de Filologie din Cluj-Napoca (1971-1972), Facultății de Litere din București (1972-1974) și Institutului Politehnic din București, secția mecanica fluidelor (1974-1977).
A debutat în presa scrisă în anul 1969, în ziarul sălăjean „Năzuința”, fiind, apoi, colaborator la: Tribuna, Steaua, Luceafărul, România literară, Viața românească, Cronica, Convorbiri literare, Familia, Ramuri, Tomis, Amfiteatru, Vatra, Graiul Sălajului etc. A avut o prodigioasă activitate jurnalistică (și cu pseudonime: Viorel Vărgescu, Vasile Prodan), fiind membru al Asociației Jurnaliștilor Sălăjeni și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. De asemenea, Viorel Varga a fost redactor la ziarul „Graiul Sălajului” și un apreciat poet sălăjean. A frecventat cenaclurile literare Silvania (Zalău), Echinox (Cluj-Napoca), Junimea, Clepsidra și Luceafărul (toate din București). A scris cinci volume de poezie: Trecerea (București, Ed. Eminescu, 1971), Niciodată departe (București, Ed. Albatros, 1976), Fericit cel care (București, Ed. Albatros, 1978), Aproape destin (București, Albatros, 1984), O vârstă a florilor (București, Ed. Ion Creangă, 1987). În plus, el este prezent în volumul Iuliu Suciu – Poeți sălăjeni ai Cenaclului Silvania (Zalău, Ed. Silvania, 2008).
Pe Viorel Varga l-am cunoscut demult, am fost prieteni și colegi în ale publicisticii la redacțiile „Năzuința” și „Graiul Sălajului”. A fost un bun jurnalist, unul bine informat și corect în relatările sale, înțelegător și cu înalt spirit civic. Poeziile sale și celelalte scrieri (proză, cronici literare, reportaje, editoriale etc.), dezvăluie omul care s-a născut și a trăit iubind viața, aproapele și natura. A fost tradus în limba rusă și în cea sârbă. În ceea ce privește opera sa,a avut parte de aprecieri critice din partea multor personalități ale culturii și artei, printre care se află: Eugen Barbu, Nicolae Manolescu, Dorin Tudoran, Petru Poantă, Florența Albu, Nicolae Prelipceanu, Ovid S. Crohmălniceanu, Ana Blandiana, Ion Cristoiu, Constanța Buzea. În acest context, Ana Blandiana, spunea: „Dragostea pentru plaiurile natale, sentimentul puternic de apartenență la spațiul de formare, cu miturile și datinile sale, întrețin o stare euforică, transmisă parcă prin toate simțurile. Toposul poate fi considerat eternul spațiu mioritic, iar versurile lui Viorel Varga se înscriu pe linia liricii lui Lucian Blaga sau a lui Ioan Alexandru”. De asemenea, multe poeme ale lui Viorel Varga au fost publicate în Revista de cultură „Caiete Silvane”.
De-a lungul vremii, pentru valoroasa sa activitate jurnalistică și culturală, a fost distins cu numeroase premii, iar Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj i-a conferit Diploma de Onoare „Oameni de Seamă ai Sălajului”, în anul 2010. În plus, este prezent în dicționarele biobibliografice ale acestei instituții de cultură și artă: „OAMENI DE SEAMĂ AI SĂLAJULUI” (vol.II, Zalău 2006), „SĂLAJ – OAMENI și OPERE” (Editura DACIA XXI, 2011) și „SĂLAJ – OAMENI și OPERE” (ZALĂU, 2017).
Așadar, se cuvine să ne închinăm cu pietate memoriei lui Viorel VARGA, pentru prețuirea activității sale ziaristice, literare și publicistice, desfășurată cu destul devotament, timp de peste o jumătate de veac!
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Prof. Marin ȘTEFAN
Frumos articol, d le profesor. O mare pierdere pentru presa si pentru comunitate. Condoleante familiei. Dumnezeu sa l odihneasca in pace.