După ce a „păşit” în Noul An, în seara zilei de 2 ianuarie 2016, a plecat, fulgerător, dintre noi, pământenii, profesorul Constantin (Costică) Anton, cel care a văzut lumina zilei în 14 februarie 1931, la Năsăud (judeţul Bistriţa-Năsăud). Da, incredibil, dar adevărat, ne-a părăsit o personalitate de seamă a învăţământului şimleuan şi sălăjean, un autentic slujitor al şcolii româneşti, un cadru didactic cu un înalt spirit psiho-pedagogic. A fost un om energic şi entuziast, un român neaoş, admirabil partener de dialog, oricare era subiectul discuţiei.
Şi-a lăsat mirifica vatră românească a Năsăudului, cea a lui George Coşbuc şi a lui Liviu Rebreanu, optând pentru plaiurile sălăjene ale lui Simion Bărnuţiu şi ale lui Iuliu Maniu, la fel de minunate, unde şi-a desăvârşit menirea pe deosebitul tărâm al educaţiei. Aici, în Sălaj, profesorul de geografie Costică Anton şi-a adus o importantă contribuţie la pregătirea şi formarea pentru viaţă a zeci de generaţii de elevi.
Pentru multiplele sale calităţi profesionale, pe lângă cea de profesor, a fost director la şcolile sălăjene din: Chieşd, Şumal, Valcău de Jos şi Şimleu Silvaniei ( Liceul de Cultură Generală „Simion Bărnuţiu” şi Şcoala Generală nr. 1). De asemenea, între anii 1997-1999, Costică Anton a fost director al Direcţiei Programe şi Strategii din cadrul Prefecturii Sălaj.
A fost o persoană activă în toate planurile vieţii sociale, participând la numeroase sesiuni de comunicări: educative, ştiinţifice, culturale, edilitar-gospodăreşti etc. În acest context, a fost un corespondent fervent al publicaţiilor: Tribuna Învăţământului, Şcoala Noastră, Revista „Natura”, Năzuinţa, Graiul Sălajului, Sălajul Orizont etc. Timp de 10 ani (1968-1978), a coordonat scrierea şi apariţia anuarelor Liceului „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, amplă lucrare iniţiată de prof. dr. Ioan Ossian (directorul primului liceu românesc pe meleaguri sălăjene), înfiinţând şi revista şcolii „Condeie sălăjene”. A avut un aport deosebit la apariţia volumelor de monografie: Liceul „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei (1919-1969), comuna Chieşd şi comuna Valcău de Jos. În plus, împreună, avem în manuscris două cărţi: „Oameni şi locuri din ţinutul Şimleului” şi „Valorificarea potenţialului turistic al Depresiunii Şimleului”…
Din păcate, profesorul Constantin Anton a plecat sus, în dreapta Domnului, lăsând un gol în inimile noastre, în învăţământul şimleuan şi în cel sălăjean şi, mai cu seamă, în inimile celor din familia sa. De aceea, se cuvine să-i aducem respectul cuvenit şi să-i păstrăm, mereu, frumoasele amintiri.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească-n pace!
Prof. Marin ŞTEFAN
Dumnezeu să-l ierte!
Sa-l ierte Domnul! Bine te gandisi, Marine…