Icoane de la Mănăstirea “Nicula”, expuse la Muzeul de Artă “Ioan Sima”

Icoane de la Mănăstirea “Nicula”, expuse la Muzeul de Artă “Ioan Sima”

40 de icoane pe sticlă vor putea fi admirate timp de trei săptămâni, la Muzeul de Artă Ioan Sima din Zalău. Expoziţia, organizată sub genericul Arta icoanelor pe sticlă de la Nicula, de către specialişti din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă este dedicată Sfintelor Sărbători de Paşti. Exponatele reprezintă piese ale şcolii de iconari de la Mănăstirea Nicula şi fac parte din patrimoniul muzeal, aparţinând secţiei de Etnografie şi Colecţiei Sima.

Nicula este cel dintâi centru al artei icoanelor pe sticlă din Transilvania, artă care datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Cea mai veche icoană din expoziţie este datată din 1830.

Icoana pe sticlă este o operă de artă, de sine stătătoare, însă se deosebeşte de toate tipurile de creaţie imagistică datorită efectului estetic spectaculos care se obţine prin pictarea pe verso-ul suportului de sticlă. Acest tip de pictură inversă dă icoanei căldură şi o familiaritate specifică care apropie divinul de sufletul privitorului, a menţionat Olimpia Mureşan, muzeograf.

Cele mai multe din lucrările prezentate la Galeria de Artă ilustrează chipul Maicii Domnului, Maica Domnului cu Pruncul, Maica Domnului îndurerată, Iisus Hristos la Botez, la Naştere sau Răstignire, precum şi Buna Vestire. Subiecte mai rar abordate, pot fi regăsite în cadrul expoziţiei de la Zalău, şi anume: Iisus cu viţa de vie, Iisus cu globul şi Iisus cu mielul. În cadrul exponatelor din patrimoniul muzeal se regăsesc icoane în care sunt zugrăvite şi chipuri de sfinţi: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae, Sfânta Parascheva, sau Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Reprezentativ pentru icoanele de la Nicula este formatul lor relativ mic, cu desen naiv, aproape primitiv, cu culori necombinate şi cu scriere chirilică aproape indescifrabilă (cei mai mulţi dintre ucenicii meşterilor iconari nu ştiau să scrie).

Leave a Comment