Lăsând la o parte peisajul mirific de iarnă, ninsorile abundente şi temperaturile cu minus de la finele săptămânii trecute au scos peri albi conducătorilor auto care au ieşit în trafic pe drumurile Sălajului. În ciuda intervenţiei utilajelor de deszăpezire, în multe zone din judeţ drumul îngheţat a jucat feste şoferilor, scoţându-i de pe carosabil direct în şanţ.
Ninsorile abundente şi temperaturile scăzute înregistrate la finele săptămânii trecute în Sălaj au dat bătăi de cap unor conducători auto care s-au văzut nevoiţi să ceară ajutor prin 112, după ce au derapat şi au ajuns cu maşinile în şanţ. Alţii au fost opriţi de poliţişti în trafic şi amendaţi pentru că nu au echipat maşinile cu anvelope de iarnă, conform legislaţiei în vigoare.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că începând de sâmbătă seara, de când a început să ningă abundent, şi până duminică inclusiv, dispeceratul unităţii a primit opt sesizări din partea şoferilor care au derapat pe drumul înzăpezit. „Am primit sesizări pentru a interveni în oraşele Jibou şi Zalău, la ieşirea din Şimleu Silvaniei spre Pericei, în Sînmihaiu Almaşului, Vârşolţ şi Băbeni, unde conducătorii auto au derapat pe drumul acoperit cu zăpadă şi au părăsit carosabilul ajungând în şanţ”, a declarat purtătorul de cuvânt. Potrivit sursei citate, în niciunul dintre cazuri nu au fost rănite persoane, incidentele în trafic soldându-se doar cu pagube materiale.
Pe de altă parte, patru şoferi au fost amendaţi pentru lipsa anvelopelor de iarnă. „În zilele de sâmbătă şi duminică, poliţiştii au aplicat patru sancţiuni contravenţionale cu amendă pentru conducerea unor autovehicule neechipate corespunzător sezonului rece”, a afirmat Dumuţa.
Astfel, trei amenzi, în valoare de 630 de lei fiecare, au fost aplicate şoferilor de autoturisme prinşi în timpul controalelor efectuate de poliţişti, conducând autoturisme fără a fi dotate cu anvelope de iarnă.
Tot cu suma de 630 de lei a fost amendat şi un şofer care a fost prins de poliţişti în timp ce conducea pe drumurile din judeţ un autotren fără dispozitiv omologat pe roţile de tracţiune, şi anume fără lanţuri, după cum prevede legea.
Drumurile naţionale, păstrate la negru
Aproape 200 de tone de material antiderapant au fost folosite, în ultimele zile, pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Sălaj, traficul rutier desfăşurându-se în condiţii dificile din cauza ninsorii care a acoperit carosabilul. Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Zalău, Mircea Crişan, a declarat, luni, că această cantitate de material folosită este foarte mare, pentru un interval de timp atât de mic, dar că în judeţ drumurile naţionale au fost menţinute în stare bună, nefiind înregistrare incidente. „A nins abundent începând de sâmbătă seara şi duminică toată ziua, fiind obligaţi să ţinem utilajele continuu pe trasee. Am folosit 180 de tone de material antiderapant, respectiv sare şi nisip pentru a menţine carosabilul la negru pe drumurile naţionale”, a declarat Mircea Crişan.
Potrivit sursei citate, circulaţia rutieră s-a desfăşurat în condiţii de iarnă în judeţ, însă nu au fost drumuri închise sau blocate. Traficul a fost mai dificil pe Munţii Meseş, însă utilajele de deszăpezire au acţionat astfel încât nu s-au înregistrat blocaje.
Cele mai dificile trasee sunt pe DN1H, care face legătura între Sălaj şi Bihor, pe DN1C, peste culmea Mesteacănului, la limita judeţului cu Maramureş, şi pe culmea Munţilor Meseş, pe drumul E81, care face legătura între Sălaj şi Cluj. „Pe culmea Munţilor Meseş funcţionează o staţie de clorinare, clorura de calciu fiind mai eficientă decât sarea la temperaturi scăzute. Însă, deocamdată, nu a fost nevoie să intervenim cu această soluţie”, a precizat Crişan.
Pe cei 276 de kilometri de drumuri naţionale din Sălaj acţionează pentru deszăpezire 22 de răspnditoare de material antiderapant prevăzute cu lamă, cinci utilaje unimog cu răspânditor şi lama, opt încărcătoare, două utilaje caterpilar cu lamă, un autogreder şi un tractor. Pentru situaţii deosebite, în parcul auto al Secţiei Drumuri Naţionale Zalău există două remorchere şi o macara.
Dispecerat de permanenţă pentru şoferi
Cele 35 de unităţi administrativ teritoriale care au atribuţii privind întreţinerea drumurilor judeţene din judeţ au acţionat începând de sâmbătă noaptea, cu utilajele din dotare, astel încât toate drumurile au fost circulabile, în condiţii de iarnă. Participanţii la trafic care întâmpină probleme pe drumurile judeţene pot sesiza dispeceratul de permanenţă al Consiliului Judeţean la numerele de telefon: 0260-614128, 0745-617731, 0744-785892.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Sălaj, în judeţ nu au fost drumuri sau accese spre şi de la secţiile de votare blocate. „Au existat probleme în special din cauza participanţilor la trafic care nu au avut maşinile echipate corespunzător sau a unor defecţiuni ale utilajelor de deszăpezire, remediate, însă, în timp util”, a declarat purtătorul de cuvânt, Sebastian Olaru.
Deszăpezirea drumurilor judeţene trebuie realizată de către primării, pe un total de 624 de kilometri de carosabil. Pe drumul judeţean 108A, între Românaşi şi Benesat, recent reabilitat, constructorul a impus restricţii privind utilizarea sării, astfel încât la deszăpezire se poate folosi doar material antiderapant.
Somaţii pentru necurăţarea zăpezii de pe trotuar
Peste 150 de tone de material antiderapant constând în sare şi nisip au fost împrăştiate week-end-ul trecut şi pe străzile din municipiul sălăjean, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al societăţii SC Citadin SRL, Paul Maghiu. „Pentru curăţarea carosabilului s-a intervenit cu 11 utilaje de deszăpezire pe străzile din oraş”, a declarat Maghiu.
Dacă întreţinerea străzilor pe timp de iarnă revine administraţiei municipale, în ceea ce priveşte trotuarele, acestea trebuie curăţate de către proprietarii imobilelor. Mai exact, cetăţenii trebuie să cureţe zăpada de pe trotuarele din faţa imobilelor în care locuiesc, asta dacă nu vor să plătească amenzi. „Începând de luni, inspectorii din cadrul primăriei au ieşit pe teren pentru a verifica şi soma cetăţenii, firmele, instuţiile sau asociaţiile de proprietari care nu au curăţat zăpada din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea”, a precizat reprezentantul administraţiei municipale. Potrivit acestuia, cei care nu se conformează cerinţelor legislaţiei adoptate printr-o hotărâre de consiliu local riscă să plătească amenzi între 140 şi 250 de lei.
DRUMURILE DIN SALAJ SUB ORICE CRITICA. DACA VII DIN NAPRADEA LA JIBOU AI PUS-O. PE CAROSABIL NU ESTE NICI GRAM DE NISIP . OARE SA FIE SOMESUL ASA DEPARTE? FACETIVA TREABA RAHATILOR DIN PRIMARII