Furturile înregistrate în ultimele zile de pe terenurile agricole ale sălăjenilor au dat de furcă poliţiştilor. Infractorii au dat iama mai ales în culturile de porumb, motiv pentru care oamenii legii au intensificat activităţile de control pentru prevenirea şi combaterea sustragerilor de produse agricole.
În cadrul acestor activităţi derulate de oamenii legii au fost prinşi în flagrant Sorin M., de 22 de ani, şi Alexandru C., de 18 ani, ambii din Chieşd, în timp ce sustrăgeau porumb ştiuleţi de pe terenul agricol care-i aparţine unui localnic din Bobota. Porumbul, în cantitate de 244 de kilograme, a fost recuperat şi restituit păgubitului.
Tot miercuri, poliţiştii l-au surprins în flagrant pe Lucian L., de 26 de ani, din Românaşi, în timp ce sustrăgea produse agricole, valoarea prejudiciului cauzat fiind de 150 de lei. În ambele cazuri s-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru furt.
Situaţia este însă una care ia amploare la nivel naţional. În acest sens, conducerea Poliţiei Române a dispus organizarea unui plan de acţiune pentru prevenirea şi combaterea sustragerilor de produse agricole, a furturilor de animale, precum şi pentru reducerea riscului rutier în mediul rural.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, activităţile se vor desfăşura în perioada 20 septembrie – 28 octombrie 2012, de către poliţiştii din structurile de ordine publică şi circulaţie. Printre activităţile prevăzute în plan se numără: iniţierea demersurilor pentru determinarea proprietarilor de terenuri şi animale de a asigura paza bunurilor deţinute, în conformitatea cu prevederile legale în vigoare; includerea în itinerariile de patrulare a punctelor obligatorii de acces de/din câmp, precum şi a drumurilor de exploatare agricole; verificarea legalităţii provenienţei produselor agricole şi animalelor comercializate cu ocazia târgurilor de animale din judeţ sau a celor transportate pe raza judeţului; verificarea legalităţii transporturilor de produse agricole şi de animale pe arterele de circulaţie; prevenirea şi combaterea opririlor şi staţionărilor pe partea carosabilă, precum şi a traversărilor neregulamentare, în zonele unde se practică comerţul ambulant de produse agricole; intensificarea activităţii de constatare şi sancţionare a abaterilor săvârşite de pietoni, biciclişti, căruţaşi, conducători de mopede, cu accent pe conducerea vehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice; verificarea semnalizării rutiere orizontale şi verticale existente în mediul rural.