Un grup care comitea infracţiuni informatice în întreaga ţară a fost destructurat de Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj. Patru persoane din Bucureşti au fost arestate preventiv, două persoane din Ilfov au interdicţia de a părăsi localitatea, iar un alt bucureştean este cercetat în acelaşi caz în stare de libertate, după ce au înşelat peste 200 de români, punând în vânzare pe www.okazii.ro telefoane mobile de ultima generaţie.
Ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, sub coordonarea procurorilor DIICOT- Biroul Teritorial Sălaj au destructurat un grup infracţional care, prin intermediul site-ului www.okazii.ro, au înşelat peste 200 de persoane din toate judeţele ţării.
Procurorul şef al DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj, Dan Buduşan, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că investigaţiile în acest caz au demarat în luna noiembrie a anului trecut, când trei sălăjeni au reclamat că au fost înşelaţi la cumpărarea online, pe site-ul www.okazii.ro, a unor telefoane mobile. „O grupare din şapte membri, care comitea infracţiuni informatice în toate judeţele ţării, a fost destructurată de SCCO Sălaj şi DIICOT Sălaj. Din cei şapte membri ai reţelei, patru au fost arestaţi preventiv, în urma unui mandat de arestare emis de Judecătoria Zalău aseară (miercuri, n.r.). Alte două persoane, soţ şi soţie din comuna Ştefăneştii de Jos, din Ilfov, au primit interdicţia de a părăsi localitatea, iar un bucureştean este cercetat în acelaşi caz în stare de libertate. Acest grup infracţional a înşelat peste 200 de persoane din întreaga ţară, trei din cei înşelaţi fiind din Sălaj. Cei trei sălăjeni sunt, de altfel, primii care au reclamat înşelăciunea, motiv pentru care noi am instrumentat cazul”, a spus procurorul şef al DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj.
Telefoane de ultimă generaţie, la „super-preţ”
Din cele relatate de procurorul şef, în urma cercetărilor s-a constatat că, în perioada iunie 2012 – ianuarie 2013, cei şapte învinuiţi s-au asociat în vederea comiterii de infracţiuni informatice, cu scopul de a obţine sume de bani vânzând fictiv telefoane mobile, pe diferite site-uri de profil. Astfel, bucureştenii Dan Florin P., Laurenţiu Mihai R. şi Radu T. au creat peste 700 de conturi fictive pe www.okazii.ro, prin care expuneau spre vânzare, pentru sume între 1000-2.000 de lei, telefoane mobile marca Iphone5, Iphone4S, Samsung Galaxy S3, HTC OneX, pe care, însă, nu le deţineau în realitate”, a spus acesta.
Procurorul Buduşan a afirmat că inculpaţii foloseau date de identificare false la crearea conturilor fictive şi precizau că telefoanele se achiziţionează doar cu plata în avans. „Când erau contactaţi de cumpărători, inculpaţii le dădeau acestora id-urile lor reale de Yahoo Messenger, pentru stabilirea detaliilor privind modalitatea de plată. De asemenea, tot atunci, inculpaţii dădeau clienţilor numerele de telefon reale, ca detaliile finale să fie stabilite la telefon. Clientul trebuia să achite în avans sume cuprinse între 200-500 de lei. Acestea erau virate pe numele inculpaţilor Mădălin D., Radu T. şi a soţilor din Ştefăneştii de Jos, la diferite oficii poştale din Bucureşti sau la diferite bănci din capitală, prin sistemul Western Union”, a spus Dan Buduşan.
Imediat ce ştiau că sumele le-au fost virate, inculpaţii mergeau şi le ridicau. „De teamă să nu se fure între ei, de fiecare dată când era vorba de ridicarea banilor, toţi cei şapte inculpaţi mergeau împreună la oficiile poştale sau la bănci”, a spus procurorul şef.
Dan Buduşan a explicat că, de aici încolo, grupul infracţional acţiona după mai multe scenerii, astfel încât să scoată şi mai mulţi bani de la cei înşelaţi.
Acţionau după un scenariu bine pus la punct
După ce primeau avansul, inculpaţii Dan Florin P., Laurenţiu Mihai R., Radu T . şi Ionut Z. îi sunau pe clienţi şi le comunicau că s-a produs o eroare în sistemul de expediere a coletului cu presupusul telefon mobil cumpărat. „Întrucât coletul era, cică, expediat cu ramburs, clientul trebuia să achite din nou inculpaţilor o sumă de bani cuprinsă între 200-1.000 de lei, altfel coletul nu mai era predat. Pentru a câştiga încrederea clienţilor, membrii grupului îi sunau şi se prezentau ca fiind angajaţi ai unor firme de curierat. Le spuneau că deţin coletul, dar că nu îl pot preda fără confirmarea achitării noii sume de bani. Ca urmare, clienţii plăteau încă o dată sumele cerute de infractori”, a spus Buduşan.
Odată ce şi aceşti bani erau încasaţi de inculpaţi, profitul era împărţit în mod egal la şapte. „Clienţii realizau că au fost înşelaţi abia când vedeau că nu primesc pachetele cu telefoanele cumpărate, moment în care îi sunau pe inculpaţi, dar aceştia nu mai erau de găsit. Cei înşelaţi acordau calificative negative titularilor de conturi fictive, motiv pentru care inculpaţii foloseau un astfel de cont pentru maxim o zi sau două. În total, la nivel naţional, au fost identificate până acum peste 200 de persoane înşelate, prejudiciul cauzat de cei şapte fiind de 50.000 de lei”, a declarat Buduşan.
Patru inculpaţi, în spatele gratiilor
Potrivit lui Dan Buduşan, în data de 22 ianuarie, anul curent, au fost efectuate şase percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în comuna Ştefăneştii de Jos, în urma cărora au fost reţinuţi pentru audieri şi aduşi la Zalău şase din cei şapte membri ai reţelei, fiind ridicate şi sisteme informatice folosite la comiterea infracţiunilor. „Judecătoria Zalău a emis mandate de arestare preventivă pentru o durată de 19 zile pentru comiterea infracţiunilor de iniţiere sau constituire de grup infracţional, înşelăciune şi infracţiuni informatice în cazul inculpaţilor Dan Florin P., Radu T., Mădălin D. şi Laurenţiu R. De asemenea, un inculpat este cercetat în stare de libertate, iar cei doi soţi din comuna Ştefăneştii de Jos au primit interdicţia de a părăsi localitatea”, a precizat procurorul şef.
Împotriva hotărării de arestare, toţi cei patru inculpaţi au declarat recurs. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii grupării infracţionale riscă pedepse de până la 15 ani de închisoare. Aceştia sunt acuzaţi de iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune prin folosire de mijloace frauduloase şi cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea şi modificarea de date informatice ori prin împiedicarea, în orice mod, a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul.
Prejudiciul, pierdut la păcănele
Cercetările continuă în acest caz în vederea identificării tutoror cetăţenilor care au fost înşelaţi de grupul infracţional. Prejudiciul de 50.000 de lei nu a fost recuperat, inculpaţii susţinând la audieri că au jucat toţi banii la aparate de jocuri de noroc şi în cazinouri din capitală.
Pentru probarea activităţii infracţionale desfăşurate de inculpaţi, Biroul Teritorial Sălaj – DIICOT a cooperat cu ofiţerii SCCO Sălaj, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, cu SRI, Direcţia de Operaţiuni Speciale Bucureşti şi Brigada Mobilă de Intervenţie a Jandarmeriei Române.
Oamenii legii fac apel tuturor cetăţenilor care au fost înşelaţi pe această cale să se adreseze Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, să apeleze numărul de telefon 0260-661285, interior 20302.