Circa 300 de angajaţi ai fabricii de ţevi TenarisSilcotub au protestat în stradă marţi, 31 iulie, în cadrul unui marş-miting de protest organizat pe Bulevardul Mihai Viteazul din Zalău. Dotaţi cu vuvuzele, fluieri şi pancarte inscripţionate cu diverse mesaje către conducerea companiei şi către guvernanţi, dar şi către colegii lor de pe platforma industrială, salariaţii au mărşăluit pe principala arteră a oraşului până pe platoul de marmură, unde au continuat să protesteze. Ei au scandat lozinci precum „Metalurgie, sărăcie”, „Vrem respect pentru munca noastră”, „Solidaritate”, „Silcotub-sărăcie” şi s-au plâns de faptul că sunt nevoiţi să muncească pe salarii de mizerie.
Oamenii îi acuză pe cei din patronatul Tenaris că nu ţin cont de revendicările lor şi că au încercat să le impună un program de lucru de tură continuă. „Dacă angajatorul TenarisSilcotub ar fi avut un comportament normal vizavi de noi, probabil nu făceam acest marş. Negocierile la contractul colectiv de muncă demarate în luna mai nu au ajuns la niciun numitor comun, în ciuda eforturilor pe care comisia sindicală le-a depus pentru a aduce lucrurile pe un făgaş normal. Oferta pe care ne-au făcut-o a fost extrem de nemulţumitoare”, a declarat Alexandru Rus, liderul Sindicatului „Metalurgistul” Silcotub Zalău.
O altă nemulţumire majoră a muncitorilor vizează Legea Dialogului Social, modificată în 2011, care a avut drept consecinţe creşterea semnificativă a numărului de români remuneraţi cu salariul minim pe economie. „Circa 34 la sută dintre salariaţi români sunt încadraţi la nivelul salariului minim pe economie, faţă de 8 la sută câţi erau anterior modificării legislative. Tototdată, la această oră, opt din 10 salariaţi români câştigă sub 2.050 de lei”, a mai spus sindicalistul.
La rândul lor, reprezentanţii multinaţionalei susţin că negocierea anuală a capitolului salarizare din cadrul contractului colectiv de muncă în vigoare la nivel de societate s-a încheiat fără a se ajunge la un acord cu sindicatele reprezentative. În aceste condiții, arată sursa citată, se poartă discuții cu fiecare dintre cei aproape 2.000 de angajați ai TenarisSilcotub, pentru a le da oportunitatea de a-și exprima individual opțiunea de a beneficia de creșterile salariale oferite de companie.
„În toți cei 14 ani de prezență Tenaris în România, compania a păstrat o relație transparentă și corectă cu angajații săi. Această abordare și peste 400 de milioane de dolari investiți, au făcut ca fabricile TenarisSilcotub să fie aduse la standarde înalte de tehnologie, siguranță, protecție a mediului și eficiență. Acest lucru a avut un efect vizibil și asupra echipei: aceasta a crescut numeric cu peste 300 de persoane față de 2013, iar veniturile acestora au crescut constant, fiind în prezent la un nivel peste sectorul metalurgic, peste media din economia românească și peste piața locală a muncii. Preocuparea TenarisSilcotub pentru bunăstarea comunităților din care face parte nu se traduce doar în pachete salariale și beneficii pentru angajați ci și în investiții semnificative în proiecte din domeniul educației, culturii sau sănătății ce au însumat peste 4 milioane de dolari în ultimii cinci ani”, au transmis oficialii Tenaris.
Manageri de la zalau si mari sefu de la Bucuresti, nu va este rusine cand priviti aceste fotografii? Caci sufletul sigur nu va doare! Bolnavi de nepăsare si surzenie sunteti, oamenii astia sunt imaginea saraciei si a sclaviei! Ar trebui sa ibtrati in pământ de rusine. Iar fabrica sa va fie lasata cu lăcatul pe ea, sa munciti voi in sectii si la sfarsit de luna sa vedeti ce inseamna trei-patru sute de euro. Rusine! Rusine! Rusine!
NEPASAREA GUVERNANTILOR!
Bravo ! Nu ar trebui sa fie salar sub 800 euro la ora actuala in metalurgie. Se lucreaza sub presiune din pct de vedere productiv si calitativ. Daca un manager de sectie castica 12.000-16.000 atunci cel mai mic salar ar trebui sa fie 3000 de ron. 3000 de ron fara sporuri de sambata si duminica. Tenaris plateste firme din extern care isi permit sa ofere salarii de 3000 ron pentru a avea angajati buni. Plateste managementul de top foarte bine si lasa o discrepanta foarte mare pentru restul. Luati masinile managerilor oferitile 6000 ron si vedeti cati mai raman. !!! Nu este normal sa fie salar in Silcotub de 2000 ron atat cat la spalatorie se castiga si 2200. Sa va di rusine voua romanilor care aveti salarii de 12 -16 mii si stati ca gunoaiele in loc sa faceti loby pentru angajati. Este numa si numa vina voastra ! Sa va fie rusine ! Va puteti inscrie in PSD ca sunteti ca aia ‘
Argentineni astia huzuresc pe spinarea muncitorilor – sclavi din Zalau. Mizerabili au fost din prima luna cand au descins la Zalau in 2005. Jigodii de meserie.Trebuie lasati 3-4 luni sa munceasca ei pana ajung in faliment acesti hrapareti mizeri cu romani…si nu numai ! JEGURILOR !!!
cred ca nu exista imagsau sloganuri caire sa redea mai bine mizeria si ignoranţa din aceasta multinationala. Am vazut si la tv si in presa centrala, tpata lumea rade si ii invita pe acesti feudali sa paraseasca judetul. pentru ca nu se mai poate cu.minciuna si sclavia. doamna popescu maremmanager va place?
AFARA CU MULTINATIONALELE TRAIASCA TIBI MARC, NOSA, CIUNTU, GHITA POP FORTA RALUCA GIREADA
Oricum in cateva luni de zile vin filipinezii, care lucreaza de le sar ochii din cap, pe bani de nimic.
Filipinezii vin cu salariul mediu pe economie pentru ca legea impune ca salariul minim pentru extracomunitarii ce lucreaza in Romania este cel putin egal cu salariul mediu brut, adica 4162 lei la care se adauga obligatoriu sporul pentru munca in zilele de sambata, duminica.
daca batranul El Padre si nenorocitii de la zalau isi fac calcule cu filipinezi, o vor lua in barba. Asiaticii.merg acum catre Germania unde au pachet legislativ nou si o gramada de drepturi si asigurari peste asigurari inclusiv pt familii Nu exista salariu sub 1.200 de euro pt ultimul muncitor. Tenaris se va inchide, ceea ce merita de fapt!