Judecătoria Jibou l-a condamnat pe fostul primar al comunei Surduc, Ionel Danil Chira, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în regim de detenţie, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Decizia nu este, însă, definitivă şi a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Jibou, Gabriela Matyus.
Chira a fost trimis în judecată la începutul lui 2013, fiind acuzat că, în perioada în care a condus Primăria Surduc, a vândut un teren pe care trebuia să-l concesioneze şi că îşi lăsa rudele să organizeze evenimente la căminele culturale fără să perceapă taxe. Cazul a ajuns în atenţia autorităţilor, după ce unii localnici au început să vorbească despre ilegalităţile săvârşite de Chira.
Afaceri cu terenuri
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj s-au sesizat din oficiu şi au demarat cercetările. „S-a constatat că soţii Căşuneanu, administratori ai SC Pa&Co Internaţional SRL Oituz, au solicitat lui Ionel Chira, care avea calitate de primar al comunei Surduc, teren pe care să construiască o bază de producţie pentru asfaltarea drumului naţional 1H, pe traseul Zalău – Răstoci. Chira s-a angajat să se ocupe de toate formalităţile pentru oferirea unui teren către soţii Căşuneanu”, declara în urmă cu câteva luni prim-procurorul Crin Bologa.
Potrivit spuselor sale, inculpatul a contactat mai multe persoane din comună şi le-a întrebat dacă sunt dispuse să vândă unele terenuri, contra unor sume avantajoase. În cele din urmă, zece proprietari au acceptat oferta soţilor Căşuneanu. Pe lângă cei zece cetăţeni, şi Primăria Surduc urma să concesioneze soţilor Căşuneanu aproximativ 7.800 de metri pătraţi de teren. În fapt, fostul edil a concesionat doar 5.143 de metri pătraţi aflaţi în posesia Primăriei. Pentru diferenţa de 2.800 de metri pătraţi de teren, a apelat la expertul topograf Robert Constantin Grigorescu pentru identificarea, măsurarea, parcelarea, întocmirea documentaţiei cadastrale şi trecerea abuzivă a suprafeţei pe numele cetăţeanului Radu Seghedi. În schimb, Grigorescu a obţinut un contract de prestări servicii, în valoare de 10.400 de lei, încheiat cu SC Drumuri şi Poduri Gheorgheni.
Crin Bologa a mai spus că terenul respectiv a fost vândut ulterior soţilor Căşuneanu, pentru 28.000 de lei, din care primarul şi-a reţinut 20.000 de lei, diferenţa revenindu-i lui Radu Seghedi.
Facilităţi pe banii publici, pentru rude şi prieteni
În demersurile sale, a acţionat în complicitate cu expertul topograf Robert Constantin Grigorescu, trimis şi el în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. “Învinuitul Robert Grigorescu este acuzat de întocmirea documentelor şi avizelor cadastrale pentru terenul din parcele Şes a satului Tihău, pe care l-a trecut abuziv din proprietatea primăriei în proprietatea învinuitului Seghedi Radu, pe care l-a întăbulat abuziv pe numele acestuia. Ulterior, inculpatul Grigorescu a vândut terenul contra sumei de 28.000 de lei”, a precizat Bologa.
Ionel Chira a fost găsit vinovat şi de săvârşirea unei alte fapte de abuz contra intereselor publice, după ce, în cei şapte ani în care a ocupat fotoliul de primar, a permis rudelor, prietenilor şi susţinătorilor politici din comună, să organizeze evenimente la căminele culturale din Tihău şi Surduc, fără plata taxei de închiriere. Prejudiciul adus astfel bugetului local este de 4.750 de lei.
Fostul primar şi-a recunoscut vina, expertul topograf nu
Pentru că fostul edil şi-a recunoscut vinovăţia, acesta a beneficiat de procedura simplificată a judecăţii, astfel că limitele de pedeapsă au fost diminuate cu o treime, de la închisoare între 3 şi 15 ani, cât se prevede în Codul Penal, la detenţie între 2 şi 12 ani, a precizat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Jibou.
Expertul topograf nu a dorit să beneficieze de procedura simplificată, astfel că el va fi judecat într-un dosar disjuns din cel care îl viza pe Ionel Chira. Primul termen de judecată în cazul lui Grigorescu a fost stabilit pentru începutul lunii mai.
Ionel Chira a fost primar al comunei Surduc între 2004-2008 şi 2008-2012. Primul mandat de primar l-a câştigat candidând din partea Partidului Noua Generaţie, după care a trecut la PNL.
Nu-i facuta nestiuta si nime nu-i batut in cuie pe jiltzul de shaf!
No amu’ numa sa nu-si scape soponul pe jos,la baie la temnita!Daca tat o fo obisnuit sa-si rezolve afacerile pe din dos…..
cu siguranta urmeaza barou de la bocsa
dupa asta urmeaza barou de la bocsa?
si Rosan de la Valcau, pentru nepunerea in aplicare a hotararilor judecatoresti
Barou are mai multe porcarii….deci scapa…
ar trebui cercetati si alti primari , ca prea multe au pe langa casa dintr-un salar de bugetar
daca stiti de alte abuzuri comise in jd salaj facute de grigorescu robert adaugati comentariu aici pt faptul ca a facut cum scrie si in articol probabil ca nui singurul
daca stiti de alte abuzuri comise in jd salaj facute de grigorescu robert adaugati comentariu aici probabil ca mai are la activ
da da multe intabulari a facut grigorescu fara certificat de mostenitor sau testament si fara succesiune pe care sa le descurce justitia
În perioada în care a condus Primăria Zalău, fostul primar a vândut un teren pe care trebuia să-l concesioneze şi îşi lăsa rudele să organizeze evenimente la căminele culturale fără să perceapă taxe
PARDON SI SCUZE DE LA REDACTOR pentru ca individul nu a fodt primar la zalau.