Eugen Bălănean, cel care s-a aflat la cârma Primăriei Jibou timp de şapte ani, va fi adus în faţa judecătorilor jibouani într-un nou dosar penal. Fostul primar a fost trimis în judecată pentru operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută, ca infracţiune asimilată faptelor de corupţie, ne-au transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Conform sursei citate, în perioada iulie 2011-octombrie 2014, în care a deţinut şi funcţia de primar, Bălănean s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăţi comerciale, având specimen de semnătură pentru a efectua operaţiuni bancare, a derulat operaţiuni bancare, a efectuat operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută, deşi îi era interzis acest lucru. În acest fel, a obţinut foloase pentru sine şi pentru societate.
Proces pe rolul Judecătoriei Baia Mare
Acesta nu este singurul dosar în care fostul edil jibouan trebuie să dea socoteală în instanţă. Eugen Bălănean are pe rolul Judecătoriei Baia Mare, un proces de abuz în serviciu şi conflict de interese. În 2016, dosarul a fost întregistrat la Judecătoria Jibou, fiind, mai apoi, strămutat în judeţul Maramureş. Anchetatorii susţin că în calitate de primar şi ordonator principal de credite al oraşului de pe Someş, Bălănean a dispus plata a 6.188 de lei către societatea Top-Rom SRL Zalău, reprezentând contravaloarea a 11 lucrări de întabulare a unor terenuri deţinute de Lengyel Ştefan. Din respectivele terenuri, fostul primar a cumpărat ulterior pentru sine 28 de hectare, în calitate de asociat la SC Cubalceu Jibou (la care deţinea jumătate din părţile sociale), şi cunoscând că plata se face în interes personal. În acest fel, se menţionează în comunicat, Bălănean a provocat Primăriei Jibou un prejudiciu de 6.188 de lei.
Ca preşedinte al comisiei de fond funciar şi folosindu-se de autoritatea pe care o are, inculpatul a prezentat parcela achiziţionată, situată în locul denumit „Osoaia”, din Cuceu, ca fiind amplasată în locul „Coaste”. În urma acestui demers, compania Top-Rom a întocmit documentaţia tehnică în baza căreia terenul a fost întabulat în alt loc, schimbând astfel amplasamentul. Ulterior, edilul a cumpărat terenul, pentru care deţin titluri de proprietate mai mulţi cetăţeni din Cuceu, provocându-le un prejudiciu de peste 350.000 lei.
Manevre pentru subvenţii APIA
În mai 2009, Eugen Bălănean a dispus inculpatei Iuliana Zah să înscrie în Registrul Agricol al oraşului Jibou, că este proprietarul celor 28 hectare, deşi nu deţinea niciun act care să-i ateste această calitate. Urmărea, astfel, să susţină contractul de comodat depus de inculpat la Registrul Comerţului Sălaj, în baza căruia a fost constituit un punct de lucru în favoarea societăţii Cubalceu SRL. După înscrierea în Registrul Agricol, între 2009 şi 2014, Primăria a eliberat şapte adeverinţe care atestă că Bălănean este proprietarul hectarelor de la locul „Coaste”, una din ele fiind folosită la Registrul Comerţului, iar celelalte, la APIA Sălaj. În baza acestora a solicitat şi obţinut pentru sine peste 630.000 de lei cu titlu de sprijin financiar.
Jibouanul este acuzat şi de conflict de interese, după ce „în calitate de primar al oraşului Jibou, i-a cerut inculpatei Mărioara Păşcuţă să redacteze din partea Biroului Agricol, un referat prin care să propună trecerea unui drum vicinal în domeniul public, referat ce a fost semnat şi de inculpata Nagy Dorina pentru Biroul Urbanism. Apoi a iniţiat un proiect de hotărâre pe care l-a înscris pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, din 28 iulie 2009, când în calitate de primar l-a susţinut”, spun procurorii. Ca urmare, a fost aprobată o hotărâre în baza căreia a fost înscris în inventarul bunurilor oraşului Jibou, ca bun de utilitate publică, un drum de 450 metri liniari, pe care inculpatul l-a amenajat cu resurse proprii, cu scopul de a asigura accesul la cariera de exploatare a nisipului deschisă de firma sa.
În vederea obţinerii autorizaţiei de mediu de către societatea Cubalceu SRL, necesară funcţionării carierei de exploatare a nisipului, inculpatul a semnat contractul de prestare a serviciului de salubrizare încheiat între Primăria Jibou şi societatea al cărei administrator este. În acelaşi scop, spun procurorii, “a redactat şi semnat o adresă în baza căreia Primăria şi-a dat acordul pentru utilizarea drumului de acces la perimetrul de exploatare Coaste Cuceu, ce iniţial a fost trecut în domeniul public, toate acestea având ca unic scop obţinerea unui folos patrimonial pentru sine”.
Condamnarea l-a lăsat fără fotoliu
Fostul primar al Jiboului are la activ o condamnare penală, de un a de închisoare, cu suspendare condiţionată, în urma căreia, în mai 2015, şi-a pierdut mandatul. Bălănean a fost găsit vinovat de conflict de interese, după ce a semnat contracte de furnizare a cornurilor pentru elevi cu o brutărie din oraş, la care fiul său era acţionar.
Eugen Bălănean a fost ales primar de Jibou în 2008, din partea PSD, după ce în mandatul anterior ocupase fotoliul de viceprimar.
Firma Top-Rom srl. este proprietatea actualului vice de la CJ. Salaj,Paine.Pe el cand il vedem pe banca inculpatilor?
Oricum banii sunt la pacanele
Meseria de primar al unui oras e cea mai periculoasa meserie. Daca nu faci nimic,nu vei fi ales pentru un nou mandat! Daca incerci sa faci,esti pandit de zbirii autoritatilor,care la primalucrare de anvergura,sunt pe tine si-ti fac viata un calvar! Fostul primar al Jiboului,Balanean,a riscat si a facut pentru JIBOU,ce nimeni n-a facut niciodata. A scos orasul din anonimat. A facut si in viata personala multe,dar plateste pentru ele si la ora actuala. Nu plateste nimeni pentru greselile lui. Lucreaza de dimineata pana seara cu intreaga familie,cum putine familii o fac! Toata stima pentru el,pentru ce-a facut pentru orasul nostru!