Trimis în judecată pentru mai multe fapte penale, fostul edil al oraşului Cehu Silvaniei, Andrei Varga, a aflat, joi, 7 decembrie, sentinţa primei instanţei. Magistraţii s-au pronunţat şi în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi zece inculpaţi din dosar. Tuturor li s-a aplicat legea penală mai favorabilă, a decis judecătorul de caz.
Magistraţii Judecătoriei Jibou s-au pronunţat în dosarul ex-primarului, găsindu-l nevinovat pentru două fapte de abuz în serviciu şi renunţând la aplicarea pedepsei pentru fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată. În schimb, i-au aplicat un avertisment.
În acelaşi dosar au trebuit să dea socoteală în faţa instanţei alţi zece inculpaţi, însă doar unul s-a ales cu condamnare. Potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată, Remus Perşe, Emil Bulgărean, Vasile Cuceu, Cristina Georgiana Scutaru, Domokos Francis, Cristina Dumbravă, Liviu Vele, Szigyarto Laszlo-Attila şi Iulia Vaida au fost achitaţi pentru unele fapte, iar pentru altele judecătorul a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei. Cei mai mulţi au primit un avertisment, alţii au scăpat fără. Dumitru Chiş a fost mai ghinionist, el primind o condamnare de 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru doi ani, după ce a fost găsit vinovat de complicitate la fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Decizia magistraţilor jibouani poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Acuzat că a dispus plăţi ilegale către două firme
Reamintim că dosarul celor 11 a ajuns pe masa judecătorilor din Zalău în vara anului 2015. După şase lui, el a fost mutat la Jibou, pe motiv de „necompetenţă teritorială a Judecătoriei Zalău”. Fostul primar din Cehu era acuzat că a aprobat în mod abuziv situaţii de plată, a înaintat acte ce conţineau date false şi a majorat nelegal sumele prevăzute prin semnarea unor acte adiţionale la câteva contracte încheiate între instituţia oe care o conduce şi două firme de construcţii. Alături de el erau trimise în judecată încă zece persoane, printre care şi angajaţi ori foşti angajaţi ai Primăriei păstorite de Varga, pentru abuz în serviciu sau fals intelectual.
Anchetatorii susţineau atunci că Varga Andrei, în calitate de primar al oraşului Cehu Silvaniei şi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat un act adiţional, prin care a majorat nelegal cu suma de 74.979,84 lei preţul contractului încheiat între oraşul Cehu Silvaniei şi SC Drum Construct SRL, iar ulterior a dispus plata acestei sume de bani.
De asemenea, cu ocazia executării contractului încheiat cu SC Pro Lotus SRL, a aprobat în mod abuziv situaţiile de plată din 24 august 2011 şi 14 octombrie 2011, şi a dispus în mod nelegal plata sumei de 39.330,26 lei. Potrivit rechizitoriului, inculpatul a semnat procese verbale deşi ştia că acestea conţin aspecte false. În plus, prin două cereri de tragere a înaintat acte care conţineau date false către Administraţia Fondului pentru Mediu, solicitând decontarea lucrărilor.
Printre inculpaţi, mai mulţi funcţionari publici
Despre Liviu Vele, procurorii susţin că în calitate de diriginte de şantier pentru amenajarea unui parc nou în oraş, a aprobat în mod abuziv nişte situaţii de plată, pe baza cărora a fost achitată nelegal suma de 39.330,26 de lei către SC Pro Lotus SRL şi a semnat câteva procese-verbale de recepţie deşi ştia că sunt false.
Iulia Vaida, în calitate de funcţionar public şi fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat patru procese-verbale de recepţie, precum şi pe cel de terminare a lucrărilor, deşi ştia că sunt false, se mai arată în rechizitoriu. La rândul său, Emil Bulgărean este acuzat că a semnat, în calitate de funcţionar public, procesul verbal la terminarea lucrărilor cunoscând că este fals. Aceeaşi acuzaţie le este adusă şi lui Szigyarto Attila, Vasile Cuceu şi Domokos Francisc, care în calitate de funcţionari publici au semnat, deşi ştiau că sunt false, procese verbale de recepţie şi de terminare a lucrărilor.
A întocmit situaţii de plată cu aspecte false
Remus Perşe este cel care, menţionează anchetatorii, l-a ajutat pe fostul edil să încheie şi execute cu rea-credinţă actul adiţional prin care bugetul Cehului a fost prejudiciat cu aproape 75.000 de lei, în timp ce SC Drum Construct SRL a avut parte de un folos patrimonial.
În ceea ce-l priveşte pe singurul inculpat condamnat, Dumitru Chiş, acesta ar fi solicitat plata unor lucrări neexecutate, ajutându-l pe edilul oraşului Cehu Silvaniei să dispună plata nejustificată a sumei de 39.330,26 lei către SC Pro Lotus SRL. În plus, el a întocmit şi depus spre plată două situaţii de plată în care erau consemnate aspecte false şi a semnat procese-verbale de recepţie cunoscând că în acestea sunt consemnate aspecte false.
Un alt inculpat din dosar, Cristina Dumbravă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat nota de control, înregistrată la AFM, în care a consemnat în fals existenţa în teren a echipamentului „spaţiu de joacă complex cu patru turnuri”, cât şi a pompei submersibile. Aceeaşi acuzaţie i se aduce şi inculpatei Cristina Scutaru.
Cu asa decizii se incurajeaza in continuare FURTUL BANULUI PUBLIC de catre acesti oameni care cred ca bugetul institutiei este buzunarul propriu(cu care nu ar face asa ceva )
Concluzie colind: FURATI MAI, HAI !,HAI !
Trist…mult prea trist . Sa furi ,sa existe dovezi si sa nu fie pedepsiti! Ar trebui sa dea toti banii inapoi!!! Au furat din banii orașului! RUȘINE!!!!
pai primarul a dispus platile ilegale si is vinovati cei care le- au incasat..buna treaba…bietul primar ,probabil nici nu stie.. hahaha
bietul Cehu nostru se va numi in curand sat